ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Πώς δρουν οι «νονοί» της νύχτας - Ο τιμοκατάλογος και οι τρεις ομάδες

Φωτιά, Νέα Σμύρνη

Οι μπράβοι χρησιμοποιούν το όνομα παλιού «νονού» της νύχτας αλλά «εγκέφαλος» φέρεται να είναι ένας αλλοδαπός

Το εστιατόριο στη Νέα Σμύρνη κάηκε ολοσχερώς από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής, όμως οι πυροσβέστες παρέδωσαν στο Τμήμα Εκβιαστών καταγραφικό από κάμερες ασφαλείας του καταστήματος. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι Αρχές κάνουν προσπάθεια ώστε να σώσουν βίντεο από τη στιγμή που οι δράστες έσπασαν τη γυάλινη πρόσοψη του εστιατορίου και πέταξαν ναυτική φωτοβολίδα.

Δεν ήταν τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή, τόσο ο υπάλληλος του μαγαζιού που εκείνη την ώρα καθάριζε όσο και οι μάρτυρες μιλούσαν για εμπρησμό στο εστιατόριο της Νέας Σμύρνης.

Στο έλεος των «νονών» οι επιχειρηματίες

Στο μεταξύ, πάντως, εκατοντάδες καταστηματάρχες στην εστίαση είναι αναγκασμένοι να υπολογίζουν στα έξοδά τους και τα χρήματα για την «προστασία» από τους μπράβους. Μάλιστα, μπράβοι τους απειλούν ότι εάν δεν πληρώσουν για «προστασία», θα υποστούν τις συνέπειες. Ξυλοδαρμοί, εμπρησμοί, φθορές, ακόμα και απειλές για τις ζωές των οικογενειών τους. Αυτά είναι τα αντίποινα των εκβιαστών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κακοποιοί έχουν χωρίσει τις περιοχές δράσης τους.

Ο «χάρτης» δράσης των μπράβων

Μία σπείρα λυμαίνεται τη Δυτική Αττική, άλλη τη Βορειοανατολική και μία τρίτη τον Πειραιά. Αυτήν την περίοδο η πιο σκληρή συμμορία θεωρείται εκείνη που δρα στα νότια προάστια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι μπράβοι χρησιμοποιούν το όνομα παλιού «νονού» της νύχτας αλλά «εγκέφαλος» φέρεται να είναι ένας αλλοδαπός.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αστυνομική έρευνα είναι ότι, τα ίδια τα θύματα δεν λένε ποιοι τους εκβιάζουν, γιατί φοβούνται ότι θα τους κάνουν ακόμα χειρότερα από αυτά που έχουν ήδη κάνει», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής.

Η «ταρίφα» για την «προστασία» από τους μπράβους

Οι μπράβοι έχουν φτιάξει έναν άτυπο τιμοκατάλογο, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1. Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες μαγαζιών πληρώνουν το εξής τίμημα:

  • Τα καφέ καταβάλλουν 200-300 ευρώ τον μήνα
  • τα εστιατόρια 800-1.000 ευρώ τον μήνα και
  • τα κλαμπ 1.000-2.000 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα εκτιμώμενα έσοδα κάθε επιχείρησης.