ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Χτύπημα με αέρια, βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά ετοίμαζε το τρομοκρατικό κύκλωμα που εξαρθρώθηκε

Χτύπημα με αέρια, βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά ετοίμαζε το τρομοκρατικό κύκλωμα που εξαρθρώθηκε
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα απέτρεψαν οι Αρχές Ασφαλείας της Ελλάδας, με την εξάρθρωση κυκλώματος τρομοκρατίας που ήταν έτοιμο να πραγματοποιήσει επίθεση σε γνωστό εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Πώς είχαν σκοπό να εκτελέσουν την «αποστολή» τους οι τρομοκράτες και ποιοι γνώριζαν τις έρευνες μέχρι να βάλει «φρένο» στη δράση τους η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ.

Επίθεση με αέρια, επίθεση με βαρύ οπλισμό για την αφαίρεση ζωών αθώων πολιτών και χρήση εκρηκτικών περιλάμβανε το πλάνο του τρομοκρατικού κυκλώματος για το χτύπημα στην «καρδιά» της Αθήνας. Στόχος ήταν ένα γνωστό εβραϊκό εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή, στο οποίο σύχναζαν επιφανή μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πρωτεύουσας, έτσι ώστε να πληγεί στόχος που συνδέεται άρρηκτα με το Ισραήλ. Παράλληλα, με ένα τέτοιο χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας θα κλονιζόταν σοβαρά το αίσθημα ασφάλειας συνολικά στην Ελλάδα, ενώ θα έμπαιναν σε περιπέτειες και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Όλα αυτά, ωστόσο, αποτράπηκαν από την εξάρθρωση του τρομοκρατικού κυκλώματος, την οποία ανακοίνωσε σήμερα (28/3) το απόγευμα η ΕΛ.ΑΣ.. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα διήρκησε αρκετό διάστημα – ενδεχομένως και μήνες – ωστόσο έμεινε σε πολύ στενό κύκλο έτσι ώστε να μην διαρρεύσει το παραμικρό, να μην αντιληφθούν τίποτα οι επίδοξοι τρομοκράτες και να υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα. Όπως μεταδόθηκε από την τηλεόραση του Mega, για το θέμα γνώριζαν μόνο ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο διοικητής της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Οι δύο συλληφθέντες, Πακιστανοί ηλικίας 29 και 27 ετών, φέρονται να έχουν σχέση με τις υπηρεσίες του Ιράν, ενώ ήταν σε ανοικτή γραμμή με το ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Ο «εγκέφαλος» του δικτύου παραμένει εκτός Ελλάδας, ωστόσο, δεν αποκλείεται οι Αρχές της χώρας να είχαν αναπτύξει συνεργασία και με τις υπηρεσίες Ασφαλείας του Ισραήλ το τελευταίο διάστημα.

Οι έρευνες είχαν απλωθεί σε όλη την Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου οι δύο συλληφθέντες δούλευαν το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε άμεσα καθώς ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην τελευταία φάση του σχεδίου τους και να πραγματοποιήσουν το χτύπημα.

Οι δύο συλληφθέντες, μετά την παρουσία τους στον Ανακριτή, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σε υψηλό επίπεδο οι Αρχές Ασφαλείας της χώρας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μέσα από το Twitter αναφέρθηκε στην εξάρθρωση του εν λόγω κυκλώματος. Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για το υψηλό επίπεδο στο οποίο κινούνται οι Αρχές της χώρας και το αίσθημα ασφάλειας που διακατέχει τους Έλληνες αλλά και τους επισκέπτες της χώρας.

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

«Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας», τόνισε κλείνοντας.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού κυκλώματος

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η ΕΥΠ συνέλεξε όλες τις πληροφορίες και με συγχρονισμένες επιχειρήσεις των στελεχών της και της Αντιτρομοκρατικής, κατάφερε να φτάσει στην εξάρθρωση του δικτύου.

Η ανακοίνωση:

«Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

Σχετικές ειδήσεις