ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR - ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τις πλατείες στις πλαζ – Πώς η κυβέρνηση άνοιξε τις παραλίες και τι θα γίνει με τον τουρισμό

Από τις πλατείες στις πλαζ – Πώς η κυβέρνηση άνοιξε τις παραλίες και τι θα γίνει με τον τουρισμό
ASSOCIATED PRESS

Για τους γνωρίζοντες, η διαρροή της είδησης πως ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες το ερχόμενο Σάββατο δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως η απόφαση ελήφθη ως φυσικό επακόλουθο πολλών παραγόντων. – Το Newsbomb.gr έχει το ρεπορτάζ και μεταφέρει το παρασκήνιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήρθε ούτε τυχαία μα ούτε και βιαστικά. Όπως, εδώ και μέρες, το Newsbomb.gr, είχε μεταδώσει τα τελευταία 24ωρα, το ρεπορτάζ αποκάλυπτε ένα άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τα επόμενα βήματα της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Για να προλάβουμε τους «κακοπροαίρετους», δεν υπήρχε διχογνωμία, υπήρχε όμως, ένας έντονος προβληματισμός για το πόσο γοργά πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ αποφασίστηκε βάσει δύο παραγόντων.

Ο ένας είναι φυσικά ο καιρός. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για αυξημένες θερμοκρασίες τα επόμενα 24ωρα, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει τους πολίτες στην… βουτιά. Ο δεύτερος είναι οι πλατείες. Τι σχέση έχουν οι πλατείες με τις παραλίες, θα δούμε παρακάτω…

Η καραντίνα, ή μάλλον, το τέλος αυτής, έδωσε ένα σημαντικό «μάθημα» στην κυβέρνηση. «Είπαμε στον κόσμο να βγει από το σπίτι του, αλλά είναι αλήθεια πως ακόμη δεν έχει πολλές επιλογές για το πού να πάει» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο Newsbomb.gr. Εδώ έρχονται λοιπόν οι πλατείες, καθώς όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr το Μέγαρο Μαξίμου, βγάζοντας εκτός κάδρου ορισμένους επιτήδειους οι οποίοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τον συνωστισμό στις πλατείες, εντόπισε την ανάγκη των πολιτών για δραστηριότητες εκτός της γυμναστικής.

Έτσι, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργών και με γνώμονα πάντα τις οδηγίες και τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ, με το Newsbomb.gr να μεταφέρει όλο το παρασκήνιο. Η απόφαση ήλθε προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους, αλλά υπό έλεγχο, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες του προηγούμενου Σαββατοκύριακου όπου σημειώθηκε συνωστισμός στον οποίο η Πολιτεία δεν είχε κανέναν έλεγχο.

«Εμπιστευόμαστε τους επαγγελματίες των καταστημάτων αλλά και τους πολίτες πως θα ακολουθήσουν τις συστάσεις για τον νέο τρόπο με τον οποίο θα ζήσουμε φέτος το καλοκαίρι» σημειώνει στο Newsbomb.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που βρέθηκε στις διαπραγματεύσεις.

«Άλλωστε, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα, σεβόμαστε τις ανάγκες της Οικονομίας, ωστόσο η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Σεβόμαστε την άποψη των ειδικών και εφόσον οι ειδικοί μάς το επέτρεψαν, πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε τις παραλίες», επισημαίνει στο Newsbomb.gr η ίδια πηγή.

Στην κυβέρνηση παραμένουν επιφυλακτικοί. Προχωρούν βήμα-βήμα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξετάζεται ο αντίκτυπος της άρσης των μέτρων. «Με αυτά τα δεδομένα και εάν συνεχίσουμε έτσι, τότε μπορούμε να ελπίζουμε να ‘ανοίξουμε’ και τον τουρισμό μέσα στον Ιούνιο», αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Τι θα γίνει με τον Τουρισμό

Η χθεσινή μέρα, είχε αρκετό ρεπορτάζ και για την βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό ο οποίος παραμένει σε αδράνεια. Η κυβέρνηση προ 24ώρων είχε στείλει κείμενο στην Κομισιόν με τις ελληνικές προτάσεις σε μία προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει κάποιες λύσεις σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χώρες της νότιας Ευρώπης κυρίως.

«Το πλαίσιο που παρουσιάστηκε χθες περιλαμβάνει προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού» τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα σημειώνουν: «Συνεκτικός κρίκος του όλου πλαισίου είναι η «αρχή της μη-διάκρισης» με την οποία διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση, ή το μέσο μεταφοράς».

Καλά πληροφορημένη πηγή, πάντως, μιλώντας στo Newsbomb.gr, εκφράζει την άποψη πως «οι τελικές προτάσεις της Κομισιόν δεν ικανοποιούν τον τουριστικό κλάδο στον βαθμό που θα θέλαμε, ωστόσο η Ελλάδα έχει συνεκτικό σχέδιο».

Μάλιστα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, το σχέδιο αυτό βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάρτισης και μπορούμε να περιμένουμε τις ανακοινώσεις μεταξύ 20 και 25 Μαΐου.

Αυτά που είναι γνωστά προς το παρόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι δύο. Πρώτον η Ελλάδα προχωρά σε διμερείς διαπραγματεύσεις με χώρες που διαχειρίστηκαν με επιτυχία την πανδημία προκειμένου να υπάρχει εισροή τουριστών από το εξωτερικό και δεύτερον γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

«Θέλουμε οι Έλληνες να κάνουν διακοπές και θέλουμε να το κάνουν με ασφάλεια» σημειώνει κυβερνητική πηγή στο Newsbomb.grεπισημαίνοντας πως το πλάνο της κυβέρνησης έρχεται σε συνεννόηση τόσο με τον τουριστικό κλάδο, όσο και με τους ειδικούς της Υγείας. «Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό», καταλήγει η ίδια πηγή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καλοκαίρι 2020: Το σχέδιο για τον τουρισμό - Έτσι θα είναι τα ταξίδια μας με αεροπλάνα, τρένα, πλοία