ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σοφία Μπεκατώρου: Κινητοποίησε τον Άρειο Πάγο, εγκύκλιος από τον εισαγγελέα για ανάλογες περιπτώσεις

Σοφία Μπεκατώρου: Κινητοποίησε τον Άρειο Πάγο, εγκύκλιος από τον εισαγγελέα για ανάλογες περιπτώσεις
InTime

Υπόθεση Μπεκατώρου: Εγκύκλιος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον χειρισμό υποθέσεων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Ντόμινο εξελίξεων και ενεργειών προκάλεσε η αποκάλυψη του καταγγελλόμενου βιασμού της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να εκδίδει εγκύκλιο για τον τρόπο δικαστικού χειρισμού τέτοιων υποθέσεων.

Στο έγγραφο με θέμα «εισαγγελικοί χειρισμοί αναφορικά με καταγγελίες για αξιόποινες συμπεριφορές κατά της γενετήσιας ελευθερίας», ο κ. Πλιώτας ζητά από τους εισαγγελείς να ενεργούν με ταχύτητα σε τέτοιους είδους υποθέσεις, να ενθαρρύνουν το θύμα να μιλήσει, ενώ υπέδειξε ως χώρους που ευδοκιμούν τέτοιες καταστάσεις, τους χώρους

άθλησης, τα πανεπιστήμια, αλλά και τα καταλύματα παραμονής προσφύγων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει ιδιαίτερη μνεία στα ανήλικα θύματα, ενώ επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης του τεκμηρίου της αθωότητας για τους κατηγορουμένους.

Ολόκληρη η εγκύκλιος:

Με την πρόσφατη υπ’ αρ. 11 / 2020 εγκύκλιό μας απευθύνανε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της αρμοδιότητας μας και ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση σας όταν συντρέχουν οι όροι αυτεπάγγελτης έρευνας και ποινικής δίωξης.

Οι περιστάσεις επιβάλλουν επανέλθουμε άμεσα και να εστιάζουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον σας, κατά την άσκηση της βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας, στην ποινική αντιμετώπιση, σε όλες τις διαστάσεις τους, ειδικών αξιόποινων συμπεριφορών που ήδη αναδεικνύονται με αφορμή την καταγγελία της ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση. Επιβάλλεται επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υπόσταση οίακα στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενο εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από το νόμου έκκληση, από τα οποία εγκλήματα, προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά της ίδιας της γενετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής ή που αυτά στρέφονται κατά της ανηλικότητας ως αυτοτελούς πλέον προστατευόμενου εννόμου αγαθού που ταυτίζεται με την ομαλή σεξουαλική ανάπτυξη των ανηλίκων, έννομων αγαθών για την προστασία των οποίων, προεχόντως, διεκδικούν την εφαρμογή τους οι ποινικές διατάξεις του δεκάτου ένατου κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα (άρθρα 336-353).

Μάλιστα, για την προστασία των ανήλικων στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις έχει υιοθετηθεί και η οδηγία 211 / 92 / ΕΕ του ευρωπαϊκού κοινοβούλιο και του συμβουλίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της σεξουαλικής πορνογραφίας. Οι, συναφώς, ποινικώς αξιολογήσιμες συμπεριφορές εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, τις ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κλπ και γενικά σε χώρους που τα άτομα είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε γενετήσιες προσβολές, επειδή σε αυτούς ευκολότερα μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να μετάγονται τα καθών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντίσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεσής τους.

Πρώτο χρονικώς μέλημα του εισαγγελέα πλημμελειοδικών ως «εισαγγελέα ακροάσεων» που καθίσταται κοινωνός περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης ή βαρύτερης προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας, πρέπει να είναι η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί στην καταγγελία και να εκθέσει κάθε κρίσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός. Επόμενο βήμα θα είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά την οποία η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από επιμέλεια, ταχύτητα και σχολαστικότητα, με εκμετάλλευση όλο του δικονομικού μας ποινικού οπλοστάσιο που μπορεί να περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, την διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ακολούθως δε θα πρέπει να προωθείται, αναλόγως με τα εκάστοτε προκύπτοντα, δικονομικώς κατά προτεραιότητα η υπόθεση και μπορεί αυτή να εξικνείται μέχρι και τον ποινικό κολασμό του υπαίτιου, εφόσον, βεβαίως, αποδειχθεί τέλεση της αξιόποινης πράξης.

Σε κάθε πάντως περίπτωση τονίζεται ότι είναι αυτονόητη η καθόλη την διαδικαστική πορεία της υπόθεσης, μέχρι την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, διαφύλαξη του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου ή του υπόπτου, δηλαδή του δικαιώματος κάθε κατηγορουμένου να θεωρείται αθώς εωσότου η ενοχή του αποδειχθεί νομίμως.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 320 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 19 νεκροί σε 24 ώρες, στους 322 οι διασωληνωμένοι