ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στα «χέρια» του ΣτΕ η «τύχη» των αιτημάτων Κουφοντίνα

Στα «χέρια» του ΣτΕ η «τύχη» των αιτημάτων Κουφοντίνα
ΙΝΤΙΜΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

 Τις επόμενες ώρες αναμένεται η απάντηση στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, τουλάχιστον ως προς την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Ο πολυισοβίτης της 17Ν μετά την απόρριψη των αιτημάτων από το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Λαμίας, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.

Ο απεργός πείνας ζήτησε χθες την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία θα «παγώνει» η απόφαση μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού, από την γ.γ αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου. Η απόφαση επί του συγκεκριμένου ζητήματος αναμένεται άμεσα, αφού ο χαρακτήρας της δικονομικής αυτής ενέργειας έχει το χαρακτήρα του επείγοντος.

Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει ζητήσει από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση, αλλά και την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της Σοφίας Νικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας κάνει λόγο για κατάχρηση εξουσίας και χαρακτηρίζει παράνομη την προσβαλλόμενη απόφαση και αντισυνταγματικό το νόμο 4760/2020, υποστηρίζοντας ότι «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του θέτοντας περιορισμούς που δεν αφορούν την συμπεριφορά, κ.λπ. του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.

Ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4760/2020 επισημαίνει ότι τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος. Στα δικόγραφα που κατέθεσε ο συνήγορός του, φέρεται να υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.

Στους ισχυρισμούς που προβάλλει στο ΣτΕ, επισημαίνει επίσης ότι η μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

Το βούλευμα

Στο μεταξύ, στην προσφυγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στα διοικητικά δικαστήρια παρέπεμπε και το βούλευμα το Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Λαμίας, που απέρριψε ομόφωνα την αίτησή του για ακύρωση της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού. Σύμφωνα με πληροφορίες το δικαστικό συμβούλιο με το υπ΄αριθμόν 3221/21 βούλευμά του έκρινε ότι ο Κουφοντίνας πρέπει να απευθυνθεί στα διοικητικά δικαστήρια ώστε να διεκδικήσει τα αιτήματά του σχετικά με τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μάλιστα, στο σκεπτικό των δικαστών απορρίπτονται ως απαράδεκτα τα αιτήματα κατά της απόφασης της γ.γ αντεγκλητικής πολιτικής για τη μεταγωγή του στο Δομοκό, της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) που επικύρωσε την απόφαση, της υλικής πράξης μεταγωγής του από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό στις 21-12-2020, της παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας της γγ ή της ΚΕΜ να αποφασίσει την μεταγωγή του από τον Δομοκό στον Κορυδαλλό και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης.

Επιπλέον, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απέρριψε ως απαράδεκτο ελλείψει δικαιοδοσίας και το παρεπόμενο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης μεταγωγής διότι η εκτελεστότητα των ατομικών πράξεων είναι δυνατόν να ανασταλεί εφόσον αυτές έχουν προσβληθεί δικαστικά ως παράνομες, η δε αναστολή μπορεί να χορηγηθεί είτε από την διοικητική αρχή που έχει εκδώσει την πράξη, είτε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, είτε από κατώτερο διοικητικό δικαστήριο (αρθρο 210 ΚΠΔ).

Το τριμελές Συμβούλιο έκρινε ότι αν και αρμοδίως εισήχθη προς συζήτηση, πρέπει να απορριφθεί ως μη νόμιμο το αίτημα μεταγωγής στον Κορυδαλλό για το οποίο δεν εκδόθηκε απορριπτική απόφαση από την ΚΕΜ για δεύτερη συνεχόμενη φορά, όπως απαιτεί ο σωφρονιστικός κώδικας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.