ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση

Προφυλακιστέος κρίθηκε την Τρίτη (27/7) ο Πέτρος Φιλιππίδης καθώς δεν έπεισε με την απολογία του ανακριτή και εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, ο γνωστός ηθοποιός φέρεται να σοκαρίστηκε από την εξέλιξη αυτή στην υπόθεσή του καθώς ο ίδιος δεν περίμενε να οδηγηθεί στη φυλακή. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα πρώτα λόγια του ηθοποιού, φαίνεται πως ήταν: «Δεν το πιστεύω, δεν το περίμενα αυτό που κάνατε, δεν είναι δυνατόν…».

Ο ηθοποιός κλήθηκε σε απολογία από την 15η τακτική ανακρίτρια που διενεργεί την έρευνα, απολογήθηκε για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, αλλά οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα οι οποίες με την απόφασή τους του έδειξαν το δρόμο για τη φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ηθοποιός θα οδηγηθεί είτε στη φυλακή της Τρίπολης είτε στη φυλακή των Γρεβενών, όπου κρατούνται άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικασθεί για σεξουαλικά εγκλήματα, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από επιθέσεις άλλων κρατουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Πέτρος Φιλιππίδης ερευνάται για τρεις υποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά σε βιασμό που τελέσθηκε το 2008, ενώ οι άλλες δύο σε απόπειρες βιασμού τελεσθείσες το 2010 και το 2014.

Μάλιστα, σε δύο από τις περιπτώσεις φέρεται να χρησιμοποίησε τα θέατρα στα οποία εργαζόταν για να προβεί -όπως καταγγέλλεται- σε ασελγείς πράξεις

Ο κατηγορούμενος κατά την παροχή εξηγήσεων μέσω υπομνήματος στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε σχετικά με τη γυναίκα που καταγγέλλει τον βιασμό, ότι ήταν εκείνη που προκαλούσε προβλήματα στη ζωή του. «Είχε εμμονή μαζί μου και ήταν πάντα άκρως διαχυτική. Φυσικά ποτέ δεν προσπάθησα να την προσεγγίσω ερωτικά, δε της τηλεφωνούσα βραδινές ώρες, όπως η ίδια ισχυρίζεται, ούτε της έστελνα γραπτά μηνύματα. Αντιθέτως εκείνη μου τηλεφωνούσε συνεχώς και επίμονα, ακόμα και σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, που βρισκόμουν μαζί με την οικογένειά μου, κάτι το οποίο έφερνε σε δύσκολη θέση, τόσο εμένα όσο και την σύζυγό μου» ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα.

Η πλήρης άρνηση όλων των κατηγοριών, ακόμη και καταγγελιών που δεν οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη λόγω παραγραφής ήταν η γραμμή που κράτησε ο ηθοποιός. Μάλιστα, είχε αναφερθεί στην Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, υποστηρίζοντας ότι είχαν ερωτική σχέση, για την οποία ήταν σε γνώση και η σύζυγός του.

Οι τρεις υποθέσεις

Η πρώτη υπόθεση που αντιμετωπίζει ο γνωστός ηθοποιός αφορά σε υπόθεση βιασμού. Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι το 2008 πήγε να συναντήσει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη στο Θέατρο Ηβη προκειμένου να τη δει για έναν ρόλο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα η ίδια περιέγραψε μετά από συζήτηση που είχαν ο ηθοποιός φέρεται να την υποχρέωσε στη διενέργεια σεξουαλικών πράξεων, που συνιστούν βιασμό.

Η πρώτη από τις καταγγελλόμενες απόπειρες βιασμούς φέρεται να τελέσθηκε τον Φεβρουάριο του 2010. Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε το φερόμενο θύμα στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η νεαρή τότε ηθοποιός είχε επισκεφθεί στο Θέατρο Μουσούρη τον γνωστό ηθοποιό επειδή της είχε αναφέρει ότι έψαχνε αντικαταστάτρια ηθοποιού που συμμετείχε στην παράσταση. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ηθοποιός φέρεται να την οδήγησε στο καμαρίνι του, όπου αποπειράθηκε –πάντα κατά τα καταγγελλόμενα- να τη βιάσει.

Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση απόπειρας βιασμού, η καταγγέλλουσα σε συνέντευξή της είχε περιγράψει ότι τον Αύγουστο του 2014 είχε συναντηθεί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη για να βρει δουλειά, αλλά η συνέχεια του ραντεβού ήταν σοκαριστική. Η γυναίκα μπήκε στο αυτοκίνητό του για να την επιστρέψει στο σπίτι της μετά το ραντεβού τους, αλλά εκείνος την οδήγησε με το αμάξι σε αδιέξοδο δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό, όπου, σύμφωνα με όσα περιέγραψε, επιχείρησε να τη βιάσει.

Από την απολογία στην προφυλάκιση

Στις 12 το μεσημέρι της 9ης Απριλίου ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε ραντεβού με τον εισαγγελικό λειτουργό Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος του είχε αποστείλει κλήση για παροχή εξηγήσεων σχετικά με τις καταγγελίες των τριών γυναικών, που αφορούν μία περίπτωση βιασμού και δύο απόπειρες βιασμού. Ενώπιον του εισαγγελέα προσήλθε συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί τον ηθοποιό, καθώς ο ίδιος επέλεξε να μην εμφανιστεί, όπως είχε το δικαίωμα σε εκείνο το στάδιο της έρευνας. Ο πελάτης του πήρε προθεσμία 15 ημερών για να απολογηθεί.

Με πολυσέλιδο υπόμνημα έδωσε τις εξηγήσεις του στην Εισαγγελία, καθώς ο ίδιος δεν μετέβη στον εισαγγελέα Κ. Σπυρόπουλο, αλλά κατέθεσε τις εξηγήσεις του γραπτώς μέσω του δικηγόρου του. Παράλληλα, ζήτησε να εξεταστούν μάρτυρες υπέρ του.

«Θύμα μιας αδυσώπητης και λυσσώδους συκοφαντίας, από πρόσωπα που δυστυχώς έχουν ευτελή κίνητρα να ακουστούν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα ή το θεατρικό γίγνεσθαι», υποστήριξε ότι έπεσε ο Πέτρος Φιλιππίδης στην απολογία που κατέθεσε.

Στα μέσα Ιουνίου, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποφάσισε τη διαγραφή του Πέτρου Φιλιππίδη, ενώ χθες, Τρίτη 27 Ιουλίου, κρίθηκε τελικά προφυλακιστέος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.