ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η δύναμη ψυχής «κόντρα» στην απουσία της κατηγορουμένης- Το παρασκήνιο της δίκης

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η δύναμη ψυχής «κόντρα» στην απουσία της κατηγορουμένης- Το παρασκήνιο της δίκης
INTIME

Η στάση της Ιωάννας στο δικαστήριο, η σύνθεση της έδρας, η απουσία της «πέτρας του σκανδάλου» και το περιστατικό με άγνωστο που επιχείρησε να την φωτογραφήσει εντός του δικαστικού μεγάρου.

Με συγκλονιστική αξιοπρέπεια και ψυχραιμία βρέθηκε χθες το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η Ιωάννα Παλιοσπύρου, που στάθηκε στην δικαστική αίθουσα μαζί με την οικογένειά της με τρόπο που σπάνια συναντάται σε οικογένειες που έχουν βιώσει αναίτια και ξαφνικά τόσο πόνο. «Θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση» ξεκαθάρισε το θύμα της άγριας επίθεσης της 36χρονης, που την περιέλουσε με βιτριόλι τον Μάιο του 2020, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή της.

Με ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπο, ένα λευκό καπέλο στο κεφάλι και ειδικούς επιδέσμους κάτω από το άνω μέρος του σώματός της, η Ιωάννα περπάτησε συνοδεία των δικών της ανθρώπων από το αυτοκίνητο προς την δικαστική αίθουσα. Η νεαρή γυναίκα διανύοντας τα πρώτα σκαλιά του προαύλιου χώρου περικυκλώθηκε από κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και μικρόφωνα σε βαθμό… ασφυξίας. Ωστόσο, με ηρεμία προχώρησε προς το εσωτερικό του κτιρίου και μπαίνοντας στην αίθουσα έλεγε στους δικηγόρους της ότι αντιλαμβάνεται την τόσο έντονη παρουσία των μέσων ενημέρωσης.

Η Ιωάννα, παρά τις συστάσεις των γιατρών, αποφάσισε να έρθει αντιμέτωπη με τη γυναίκα που μέσα σε ένα πρωινό της άλλαξε τη ζωή. Με σταθερό βήμα προχώρησε μέσα στην αίθουσα και κάθισε στην πρώτη σειρά των θέσεων του ακροατηρίου. Δευτερόλεπτα αργότερα, την προσέγγισε ο συνήγορος της 36χρονης κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου. «Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τη συμπόνια μου για αυτό που περνάς και να ζητήσω να μην παρεξηγηθεί η στάση μου στη δίκη, αφού θα επιτελέσω απλώς το έργο του συνηγόρου της κατηγορουμένης» είπε στην Ιωάννα, η οποία απάντησε ότι αντιλαμβάνεται το ρόλο του.

Δυο γυναίκες σε επταμελή έδρα

Οι δικαστές πήραν τις θέσεις τους στην έδρα μαζί με τον εισαγγελέα. Ακολούθησε η κλήρωση για τους 4 πολίτες που θα συμπλήρωναν τις άδειες θέσεις επί της έδρας και μαζί με τους 3 δικαστές θα κρίνουν την τύχη της κατηγορουμένης. Η τελική σύνθεση του δικαστηρίου αποτελείται από 5 άνδρες και 2 γυναίκες, αφού και οι 4 ένορκοι που κληρώθηκαν ήταν άντρες. Προηγουμένως, ο συνήγορος της 36χρονης Έφης είχε ζητήσει την εξαίρεση 3 γυναικών που κληρώθηκαν για τη θέση του ενόρκου, όπως έχει δικαίωμα από το νόμο, ενώ 1 άντρα εξαίρεσε ο εισαγγελέας.

Το βαρύ κατηγορητήριο διαβάστηκε από τον εισαγγελέα, αλλά η 36χρονη Έφη δεν ήταν παρούσα για να το ακούσει. «Θα εμφανιστεί σε οικείο δικονομικά χρόνο» σχολίασε ο Σάκης Κεχαχιόγλου, συμπληρώνοντας: «Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περιστατικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στο νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».

Απουσίαζε η «πέτρα του σκανδάλου»

Από την ανάγνωση του καταλόγου του μαρτύρων, που φτάνει τους 35, σχεδόν όλοι ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα. Ηχηρή απουσία ήταν αυτή του 40χρονου άνδρα, με τον οποίο φέρεται να είχε αποκτήσει εμμονή η 36χρονη Έφη, αφού πίστευε ότι εκείνος είχε σχέσεις με την Ιωάννα. «Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της. Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία» είχε δηλώσει στην απολογία της η 36χρονη, επέλεξε να μην εμφανιστεί ενώπιον του θύματός της.

«Εγώ θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση» ήταν η τοποθέτηση της θαρραλέας Ιωάννας στο δικαστήριο, όταν δήλωσε την παρουσία της κατά την ανάγνωση του καταλόγου. «Αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε ξανά πόσο ψυχρή και δειλή είναι» συμπλήρωσε κάποια ώρα αργότερα, κατά την έξοδο της από την αίθουσα. Το επόμενο ραντεβού της Ιωάννας με τη δικαίωση που αναζητά, έχει κλειστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν θα ανέβει στο βήμα του μάρτυρα για να περιγράψει όσα έζησε εκείνο το πρωινό του Μαϊου.

Το επεισόδιο με άγνωστο που επιχείρησε να την φωτογραφήσει

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, η Ιωάννα καθόταν δίπλα στη μητέρα της που της κρατούσε το χέρι, ενώ πίσω της στέκονταν φύλακες ο πατέρας και ο αδελφός της. Η ίδια στην διακοπή του δικαστηρίου τσέκαρε το κινητό της τηλέφωνο και συνομιλούσε με την οικογένειά της. Ωστόσο, όταν βγήκε για λίγο από τη δικαστική αίθουσα μέχρι να ανακοινωθεί η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης, ένας άγνωστός άνδρας επιχείρησε να τη φωτογραφίσει. Φανερά αναστατωμένη η κοπέλα απευθύνθηκε στους οικείους της, αλλά και στους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα. Του ζητήθηκε να σβησει τις φωτογραφίες και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της έδρας ζήτησε να τον φέρουν στην αίθουσα. «Επειδή βρισκόσασταν εκτός δικαστικής αίθουσας, σας κάνω μόνο σύσταση να σβήσετε ότι έχετε τραβήξει» είπε απευθυνόμενος στον άνδρα ο Πρόεδρος, με εκείνον να του απαντά «Τα έχω σβήσει όλα κύριε Πρόεδρε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Ιωάννα δεν είναι θέμα, είναι σύμβολο!

Συνεπιμέλεια: Σε ισχύ από σήμερα ο νέος νόμος - Το «στοίχημα» και το αίτημα για κοινή γονική μέριμνα

The Bachelor: Αρραβωνιασμένη η «26χρονη» Αθηνά – Αυτή είναι η πραγματική της ηλικία