ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Λιγνάδη: Η λεπτομερής περιγραφή του καταγγελλόμενου βιασμού - «Δεν ήθελα επαφή μαζί του»

Δίκη Λιγνάδη: Η λεπτομερής περιγραφή του καταγγελλόμενου βιασμού - «Δεν ήθελα επαφή μαζί του»
«Ένιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει»
Intime News

Ο μάρτυρας ανέφερε πως την περίοδο που γνώρισε τον Λιγνάδη, η μητέρα του τον είχε εγκαταλείψει για να ζήσει με τη νέα της σχέση.

Τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τη γνωριμία του με τον Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και τον καταγγελλόμενο βιασμό του από το σκηνοθέτη ξεκίνησε να περιγράφει το φερόμενο τέταρτο θύμα του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, που έχει καταγγείλει τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό του το 2015 σε ηλικία 17 ετών, γνώρισε τον σκηνοθέτη τον Ιανουάριο του 2015 στην πλατεία Αγίου Παύλου.

«Καθόμουν σε ένα παγκάκι στην Αγίου Παύλου με φίλους. Πέρασε και μας μίλησε. Στη συνέχεια έλαβα μήνυμα φιλίας το οποίο αποδέχτηκα γιατί με ενδιαφέρουν οι Τέχνες και κατόπιν αυτού μου ζήτησε να βρεθούμε. Το σκέφτηκα στη αρχή αλλά μετά δέχτηκα. Συναντηθήκαμε 6-8 Φεβρουαρίου του 2015. Πήγα σπίτι του κι εκεί με ρώτησε αν θέλω να πάμε στα γενέθλια ενός φίλου του. Δέχτηκα. Πήγαμε σε ένα μαγαζι στην περιοχή του Συντάγματος, καθίσαμε, ήπιαμε και μετά το βράδυ με άφησε σπίτι μου. Μετά από αυτό μου πρότεινε να πάω σε καποιες παραστάσεις. Τότε πήγαινα Β´ Λυκείου, ήμουν 17 ετών».

Την τραγικά δύσκολη ζωή την οποία ζούσε περιέγραψε στη συνέχεια ο μάρτυρας, που ζούσε τότε με την μητέρα του, παράνομη μετανάστρια από την Ουκρανία, η οποία όμως αντιμετώπιζε προβλήματα με το αλκοόλ. Ο πατέρας του νεαρού ερχόταν περιστασιακά στο σπίτι, αντιμετώπιζαν πολλά οικονομικά προβλήματα, ενώ υφίστατο και σωματική κακοποίηση.

«Πολύ ξύλο, ζώνη, αφαγία. Τιμωρία μέχρι αίματος» σημείωσε ο μάρτυρας με την πρόεδρο να ρωτά αν είχαν γίνει αντιληπτά τα σημάδια στο σχολείο του.

«Δεν νομίζω ότι γύρισε κάποιος να κοιτάξει» απάντησε ο μάρτυρας. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως την περίοδο που γνώρισε τον Λιγνάδη, η μητέρα του τον είχε εγκαταλείψει για να ζήσει με τη νέα της σχέση.

«Με είχε αφήσει μόνο μου, χωρίς συζήτηση. Δεν είχα πει σε κανένα τα προβλήματα που είχα, από ντροπή. Τελικά τα εμπιστεύθηκα στον κατηγορούμενο αρχές Φλεβάρη του 2015 όταν πήγαμε μαζί σε μια παράσταση. Του είπα για τη μάνα μου, για τον πατέρα μου, ότι δεν έχω ρεύμα στο σπίτι, ούτε και χαρτιά για την παραμονή μου στη χώρα. Μου προτεινε να μείνω μαζί του. Μου είπε «δεν θέλω να στο επιβάλλω, δική σου είναι η επιλογή». Ένιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει» ανέφερε και συμπλήρωσε πως ο σκηνοθέτης του εκμυστηρεύτηκε πως και το δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός.

Μάρτυρας: Σταδιακά πήρα τα πράγματα μου από το σπίτι μου. Κοιμόμουν στο σαλόνι. Μετά από καποιες ημέρες μου έδωσε και κλειδιά. Ενιωθα άσχημα που δεν είχα κάτι να προσφέρω. Του είπα αν θέλει να μαγειρεύω. Μου άφηνε ένα ποσό, ψώνιζα, μαγείρευα. Ταυτόχρονα πήγαινα σχολείο. Καθάριζα και το σπίτι, τακτοποιούσα. Ένιωθα υποχρέωση.

Πρ.:Σας είχε ζητήσει κάτι ο κατηγορούμενος για όσα σας πρόσφερε;

Μαρτ.:Όχι.

Πρ.:Σας είχε προσφέρει χασίς;

Μαρτ.:Μου είχε δείξει ένα σακουλάκι και μετά επειδή είχε καλέσει φίλους τους πρόσφερε. Το κατάλαβα γιατί έχει άσχημη μυρωδιά. Εγώ δεν έκανα ποτέ. Είπα όχι και δεν μου ξαναέδωσε.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως έμεινε στο σπίτι του σκηνοθέτη από αρχές Μαρτίου 2015 έως και τέλος Οκτωβρίου. «Στην αρχή ήταν πολύ ευγενικός. Τίποτα το περίεργο. Προς το τέλος της διαμονής μου όμως μου μιλούσε άσχημα. Τσακωμοί, αντιπαραθέσεις, ψυχολογικός πόλεμος. Μου έλεγε να πιάσω δουλειά αλλά δεν είχα χαρτιά» ανέφερε.

Ο πρώτος φερόμενος βιασμός

Ένα βράδυ προς το τέλος της διαμονής του στο σπίτι του σκηνοθέτη, ο μάρτυρας περιέγραψε τον πρώτο βιασμό του. «Άνοιξε πάλι κουβέντα τι έχω κάνει στη ζωή μου, αν έχω κάνει σχέση. Εγώ του είπα πως όχι. Ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι, με τράβηξε στο δωμάτιο και με έριξε στο κρεβάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι και προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Μου είπε ηρέμησε. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έκανα την πράξη με πολύ πόνο» είπε ο μάρτυρας ξεκαθαρίζοντας πως δεν ζήτησε ποτέ σεξουαλικη επαφή με τον Λιγνάδη και δεν του άρεσε ως άντρας.

Μάρτυρας: Δεν μίλησα γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα. Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω. Με αυτές τις σκέψεις και καθώς δεν είχα που να πάει συνέχισε να μένει στο σπίτι του πάω, έδωσα μια ακόμα ευκαιρία στον κατηγορούμενο.

Πρ.: Έκτοτε είχατε ξανά επαφή;

Μάρτυρας: Αυτό που σας είπα πριν. Μέσα Μαρτίου. Ήταν στο σπίτι ένας φίλος μου, μας είπε ο κατηγορούμενος ότι θα έρθει ο Τ. και ο Σ. Πήγα με τον φίλο μου στην κρεβατοκάμαρα ντυμένοι και ξαφνικά ήρθε ο κατηγορούμενος από πάνω μου και ακολούθησε μια βίαιη διείσδυση. Μου κατέβασε το παντελόνι, δεν τον είδα αρχικά, ένιωσα το βάρος του, με μπλόκαρε. Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγινε ο,τι και την προηγούμενη φορά. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω. Όταν βγήκα ο κατηγορούμενος ήταν στο σαλόνι με τους άλλους.

Πρ.: Στον φίλο σας δεν είπατε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.

Πρ.: Γιατί σαστίσατε;

Μάρτυρας: Ήταν ξαφνικό. Δεν αντέδρασα (δακρύζει). Από όλο αυτό που έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία.

Πρ.: Άλλη φορά έγινε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Προσπάθησε να μου κάνει στοματικό έρωτα, αλλά εγώ δεν ήθελα, ήταν Απρίλιος. Τελικά, έγινε, φαντασιώθηκα κάτι άλλο και έγινε. Άλλη φορά τέλη καλοκαιριού είδα το περιστατικό με ένα παιδί σκουρόχρωμο που ήταν στα τέσσερα και ο κατηγορούμενος από πάνω. Με έπιασε να με ερεθίσει για να συνευρεθούμε όλοι, εγώ δεν ήθελα και μου είπε "μου το χάλασες". Δεν θυμάμαι άλλο περιστατικό. Από το καλοκαίρι άρχισαν οι κουβέντες για χαρτιά-δουλειά. Υπήρξαν οι πρώτες εντάσεις.

Νωρίτερα, με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας, ζήτησε να αποβληθεί από πολιτική αγωγή ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος που εκπροσωπεί τον τρίτο καταγγέλλοντα, υποστηρίζοντας πως έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή του φερόμενου θύματος στην εξουσιοδότηση εκπροσώπησης που του χορήγησε τον περασμένο Μάρτιο. Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο λ ούτε σήμερα εμφανίστηκε να καταθέσει, αν και το δικαστήριο είχε διατάξει την βίαιη προσαγωγή του κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Διαβάστε επίσης:

Μάγδα Τσαγγάνη: «Λυπάμαι να βλέπω ηθοποιούς με χειροπέδες, θα τρίζουν τα κόκκαλα του Βέγγου»

Δίκη Λιγνάδη: Καταθέτει το τέταρτο φερόμενο θύμα - Δεν βρίσκουν τον τρίτο