ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Τοπαλούδη: Κανένα ελαφρυντικό για τους δύο δολοφόνους και βιαστές της Ελένης

Δίκη Τοπαλούδη: Κανένα ελαφρυντικό για τους δύο δολοφόνους και βιαστές της Ελένης
Ένταση στην αίθουσα
INTIME NEWS

Η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση και για τη χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, με ομόφωνη απόφαση στους δυο κατηγορούμενους για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

«Να τους καμαρώσω θέλω… θέλω να σε δω» είπε προς τον Ροδίτη κατηγορούμενο η μαμά της φοιτήτριας, Κούλα Αρμουτίδου.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση που διατυπώθηκε λίγο νωρίτερα, με την εισαγγελέα να ζητά να απορριφθούν όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση και για τη χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων.

Οι δυο κατηγορούμενοι είχαν ζητήσει κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους νεαρούς ενήλικες δράστες.

Ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός εξήγησε πως αν και οι κατηγορούμενοι πράγματι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, το σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα». Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους ως «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου, το οποίο έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

Παράλληλα, κατά την εισαγγελέα, οι καταδικασθέντες «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας το νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι φυγοδικούσαν επί μια βδομάδα και μόνο αφού οι αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε ομολογία. Τέλος, ως προς τη μείωση της ποινής για παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση.

Ένταση στην αίθουσα

«Είσαι υπερασπιστής του φονιά! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κωλόπαιδα, τα τέρατα άκου δεν ήταν αποτρόπαιο» ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας, όταν ο συνήγορος του Ροδίτη καταδικασθέντα χαρακτήρισε τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη «μη αποτρόπαιο έγκλημα».

Πρόεδρος: Έχουν και αυτοί έναν πόνο…

Συνήγορος: Και το σέβομαι όσο δεν μπορεί αν φανταστεί κανείς…

Αυτή την ώρα συζητείται η ποινή που θα επιβληθεί.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Τοπαλούδη: Ένοχοι και στο Εφετείο οι κατηγορούμενοι για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης

Δίκη Τοπαλούδη: Στο δικαστήριο η μητέρα της Ελένης - Σήμερα η απόφαση