ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ισόβια και 15 χρόνια στους δολοφόνους της Τοπαλούδη 

Ισόβια και 15 χρόνια στους δολοφόνους της Τοπαλούδη 
Το δεύτεροβαθμιο δικαστήριο επέβαλλε ομόφωνα στους δύο καταδικασθέντες την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή.
INTIME

Το δεύτεροβαθμιο δικαστήριο επέβαλλε ομόφωνα στους δύο καταδικασθέντες την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή.

Ισόβια και δεκαπέντε έτη κάθειρξης ήταν η ετυμηγορία τακτικών και λαϊκών δικαστών του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, που δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορουμένους για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, στη Ρόδο το Νοέμβριο του 2018.

Με χειροκροτήματα αντέδρασε το ακροατήριο, στην εκφώνηση της απόφασης, με την πρόεδρο να αναφωνεί: «Παρακαλώ! Δεν είμαστε σε θέατρο!».

Παρούσες στο δικαστήριο σε ένα κλίμα απόλυτης αλληλεγγύης, βρέθηκαν εκτός από τη Μάγδα Φύσσα, οι μητέρες της Ερατούς και της Μυρτούς, μητέρες που έχασαν τις κόρες τους από τα χέρια των συντρόφων τους στη Φολέγανδρο και στη Μυτιλήνη αντίστοιχα.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή τους για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του ομαδικού βιασμού. Σε δάκρυα ξέσπασε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλουδη, Γιαννης, ενώ η μητέρα της δεν βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα κατά την ανακοίνωση της απόφασης. Στο δικαστήριο βρέθηκαν η Μάγδα Φύσσα και ο βουλευτής Συριζα, Ν. Βούτσης προκειμένου να συμπαρασταθούν στην οικογένεια.

«Να τους καμαρώσω θέλω… θέλω να σε δω», είπε προς τον Ροδίτη κατηγορουμένο η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου μόλις ακούστηκε η απόφαση περί μη αναγνώρισης ελαφρυντικών.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση που διατυπώθηκε λίγο νωρίτερα, με την εισαγγελέα να ζητά να απορριφθούν όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση και για τη χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων.

Οι δυο κατηγορούμενοι είχαν ζητήσει κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους νεαρούς ενήλικες δράστες.

Ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός εξήγησε πως αν και οι κατηγορούμενοι πράγματι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, το σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα».

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους ως «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου, το οποίο έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

Παράλληλα, κατά την εισαγγελέα, οι καταδικασθέντες «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας τον νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι φυγοδικούσαν επί μια βδομάδα και μόνο αφού οι αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε ομολογία. Τέλος, ως προς τη μείωση της ποινής για παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση.

Ένταση στην αίθουσα

«Είσαι υπερασπιστής του φονιά! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κωλοπαιδα, τα τέρατα άκου δεν ήταν αποτρόπαιο» ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας, όταν ο συνήγορος του Ροδίτη καταδικασθέντα χαρακτήρισε τη δολοφονία της Ελενης Τοπαλούδη «μη αποτρόπαιο έγκλημα».

Πρόεδρος: Έχουν και αυτοί έναν πόνο…

Συνήγορος: Και το σέβομαι όσο δεν μπορεί αν φανταστεί κανείς…

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Τοπαλούδη: Κανένα ελαφρυντικό για τους δύο δολοφόνους και βιαστές της Ελένης