Μήνυση ΔΕΠΑ κατά Λαυρεντιάδη για τις οφειλές της εταιρείας λιπασμάτων ELFE

Newsroom Newsroom

Μήνυση ΔΕΠΑ κατά Λαυρεντιάδη για τις οφειλές της εταιρείας λιπασμάτων ELFE

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στην κυβέρνηση ενόψει εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα αναφορικά με την εταιρεία λιπασμάτων ELFE του ομίλου συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. 

Κυβέρνηση, ΔΕΠΑ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ ανησυχούν για το εκρηκτικό περιβάλλον που δημιουργούν τα υπέρογκα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας, οι έλεγχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το μέτωπο με τους απολυμένους εργαζόμενους, ζητήματα που ήδη έχουν μπει στο ραντάρ των θεσμών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την Τρίτη (19/12/2017) η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ στη βάση εντολής που έλαβε από τους μετόχους της εταιρείας και εκπροσωπούμενη από τους κκ. Δημήτρη Τζώρτζη (CEO) και Βελισσάριο Δότση (πρόεδρο) κατέθεσε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μήνυση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων.

Η ΔΕΠΑ κατηγορεί τον ιδιοκτήτη της ELFE για συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις τη περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ. Να σημειωθεί πως σήμερα οι οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ξεπερνούν τα 115 εκατ. ευρώ, όταν το 2009, έτος που ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης απέκτησε την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (νυν ELFE) τα χρέη ήταν 59 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονται τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες είναι συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του.

Ειδικά το τελευταίο έτος τα φέσια αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ με την εκμετάλλευση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας από την ELFE, προκειμένου όπως αναφέρεται στη μήνυση «να προσδώσει νομιμοφάνεια στη καταδολιευτική δράση του Ομίλου Λαυρεντιάδη».

Τις εξελίξεις γύρω από την ELFE επιτάχυναν οι σοβαρές καταγγελίες κατά του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου από την Πανελλήνια Οργάνωση Ενέργειας και την Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος για ανοχή και συνέργεια στις μεθοδεύσεις Λαυρεντιάδη που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνεργασία με τους βασικούς μετόχους της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, προχώρησαν πρόσφατα σε διορισμό νέας διοίκησης με εντολή την επάνοδο στην νομιμότητα. Κατά πληροφορίες για την απομάκρυνση του κ. Κιτσάκου στα τέλη Νοεμβρίου μεσολάβησε και παρέμβαση των θεσμών και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία θεώρησε πως η ELFE λαμβάνει πλέον διαστάσεις απειλής για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved