Η ποινική δίωξη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και η περίεργη απάντηση της ELFE

newsbomb

Η ποινική δίωξη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και η περίεργη απάντηση της ELFE

Στο ζήτημα της ποινικής δίωξης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων για την περιβόητη υπόθεση της ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα και των υπέρογκων χρεών της προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), θέμα που πρώτο αποκάλυψε χθες το CNN Greece, τοποθετήθηκε η ELFE μέσω Δελτίο Τύπου που μεταδόθηκε από τοπικά ΜΜΕ της Καβάλας.

H εν λόγω ανακοίνωση έρχεται να εγείρει πρόσθετα ερωτήματα για την υπόθεση για την οποία η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε την ποινική δίωξη, κυρίως διότι φωτογραφίζει ευθύνες της πρώην Διοίκησης της ΔΕΠΑ.

Το Δελτίο Τύπου της ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα αναφέρει τα εξής:

«Η πρωτοφανής κ ύποπτη άσκηση ποινικής δίωξης αποτελεί μελανή σελίδα για τη δικαιοσύνη και εξυπηρετεί δυστυχώς σκοπιμότητες κ όχι σκοπούς. Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα προς το παρόν αλλά όχι για πολύ.

Γιατί ενώ η μήνυση είχε κατατεθεί στην εισαγγελία διαφθοράς άλλαξε κ ανατέθηκε σε τακτική εισαγγελέα.

Γιατί η εισαγγελέας αγνόησε την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων κ παρέμεινε προσκολλημένη στη δήθεν προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Καβάλας.

Γιατί η εισαγγελέας αγνόησε πως η καθημένη δικαιοσύνη έλαβε υποψιών την ανυπόστατη μήνυση της ΔΕΠΑ πριν εκδώσει την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που δικαιώνει πλήρως την ELFE;

Γιατί δεν μελέτησε ως όφειλε το περιεχόμενο της σύμβασης μεταξύ ELFE και ΔΕΠΑ και ειδικά τον όρο που αναγράφεται ρητά ( άνευ άλλου ) ότι δύναται η ΕΛΦΕ να πληρώνει και να προπληρώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου και με επιταγές συμπεριλαμβανομένων κ μεταχρονολογημένων επιταγών.

Γιατί η εισαγγελέας αγνόησε πως όλες οι επιταγές έχουν πληρωθεί στο ακέραιο;

Γιατί η εισαγγελέας υπερβαίνοντας το ρόλο που της αποδίδει το Σύνταγμα κ οι νόμοι αγνόησε την αστική φύση της διαφοράς όταν μάλιστα εκκρεμούν αντίθετες αγωγές που έχουν δικαστεί και αναμένονται αποφάσεις.

Οι απαντήσεις δεν θα αργήσουν να έρθουν. Αυτό το υποσχόμαστε.»

Το ιστορικό

Η ποινική δίωξη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων, η οποία βασίσθηκε στη μήνυση της ΔΕΠΑ, αφορά στα αδικήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μήνυση της ΔΕΠΑ είχε κατατεθεί στο γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 και πως η υπόθεση διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης στις 30 Ιουλίου 2018.

Στην πολυσέλιδη μήνυση που είχαν καταθέσει στην κ. Τουλουπάκη ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρο της ΔΕΠΑ Βελισσάριος Δότσης, κατηγορούσαν τον Λαυρεντιάδη, ιδιοκτήτη της ELFE, για «απάτη μαμούθ» και συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις τη περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του. Ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα φέσια αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ με την εκμετάλλευση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας από την ELFE, η οποία κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευση της ΔΕΠΑ με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρεντιάδη.

Η μήνυση της ΔΕΠΑ

Στο κείμενο της μήνυσης της ΔΕΠΑ που είχε αποκαλύψει πρώτο το CNN Greece αναφερόταν πως η νέα Διοίκηση της εταιρείας θεώρησε άμεση την ανάγκη κατάθεσης της μηνυτήριας αναφοράς, καθώς διαπίστωσε πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και η «εγκληματική του ομάδα» μετέρχονται συνεχώς νέες μεθοδεύσεις εξαπάτησης, κάποιες από τις οποίες στρέφονται όχι μόνον κατά της ΔΕΠΑ, αλλά και κατά των δικαστηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ στρεφόταν και κατά παντός άλλου υπεύθυνου, γεγονός που κατέδειξε πως η νέα Διοίκηση, δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει στο απυρόβλητο στελέχη της προηγούμενης διοίκησης της εταιρείας, εφόσον η εισαγγελική έρευνα καταδείκνυε πως φέρουν ευθύνη για τη ζημία που έχει υποστεί η ΔΕΠΑ από τις βλαπτικές πρακτικές της ELFE.

Αυτή άλλωστε ήταν η εντολή που έδωσαν το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ ως βασικοί μέτοχοι της ΔΕΠΑ, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω του ότι η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ υπό τον πρώην CEO Θόδωρο Κιτσάκο επέτρεψε στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να διογκώσει με τις μεθοδεύσεις του τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

Οι μεθοδεύσεις Λαυρεντιάδη

Να σημειωθεί πως όταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης απέκτησε το 2009 τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (νυν ELFE) το χρέος της προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ήταν 59 εκατ. ευρώ. Σήμερα το χρέος αυτό όχι μόνον έχει διπλασιαστεί, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του είναι και ακάλυπτο γεγονός που καθιστά την ELFE «ωρολογιακή βόμβα» τόσο για τη ΔΕΠΑ, όσο και για την κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στη μήνυση, στο τέλος του 2014 τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ανέρχονταν σε 70 εκατ. ευρώ, αλλά εν συνεχεία αυξήθηκαν κατά 45 εκατ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ έγινε με «απατηλά μέσα» και με ψευδείς υποσχέσεις για την αποπληρωμή τους. Ειδικά το τελευταίο έτος τα φέσια αυξήθηκαν με την εκμετάλλευση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας από την ELFE, προκειμένου όπως αναφέρεται στη μήνυση «να προσδώσει νομιμοφάνεια στη καταδολιευτική δράση του Ομίλου Λαυρεντιάδη».

Πρέπει τέλος να τονιστεί πως η ELFE δεν χρωστάει μόνον στη ΔΕΠΑ. Χρωστά ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και άλλους προμηθευτές και η ακίνητη περιουσία της έχει ήδη δεσμευθεί από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Τα νέα ερωτήματα

Η απάντηση των ELFE για την ποινική δίωξη εγείρει πρόσθετα ερωτήματα.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως η εταιρεία κάνει επικριτική αναφορά για το ότι ενώ η μήνυση είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς άλλαξε και ανατέθηκε σε τακτική εισαγγελέα. Έτσι, αφήνει να εννοηθεί πως η υπόθεση θα είχε διαφορετική κατάληξη εάν είχε παραμείνει στην αρμοδιότητα της Εισαγγελέως Διαφθοράς. Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να ισχύει αφενός διότι η κ. Τουλουπάκη είχε πλήρη γνώση της υπόθεσης, αφετέρου διότι η ELFE έχει ήδη εκκρεμότητες με την Αρχή για το Ξέπλυμα και την Οικονομική Αστυνομία που λόγω αρμοδιότητας ενημερώνουν και την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Η ELFE κατηγορεί τις εισαγγελικές αρχές πως δεν μελέτησαν ως όφειλαν το περιεχόμενο της σύμβασης μεταξύ ELFE και ΔΕΠΑ και ειδικά τον όρο που αναγράφεται ρητά ( άνευ άλλου ) ότι δύναται η ELFE να πληρώνει και να προπληρώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου και με επιταγές συμπεριλαμβανομένων και μεταχρονολογημένων επιταγών. Αυτή είναι μια αναφορά που δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Η Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ είχε από το 2014 αποφασίσει πως η παροχή αερίου προς την ELFΕ θα γινόταν μόνον με προπληρωμή των ποσοτήτων. Το 2016 ο τότε CEO της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος - ο οποίος έως τον Αύγουστο του 2010 ήταν Γενικός Διευθυντής στη Νεοχημική, εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη- επέτρεψε την προμήθεια αερίου με μεταχρονολογημένες επιταγές, κάτι που δεν ήταν συναφές με το πνεύμα της απόφασης της ΓΣ της ΔΕΠΑ και κάτι που εν συνεχεία οι μέτοχοι της εταιρείας ζήτησαν να σταματήσει. Αλλά δεν έκανε μόνο αυτό. Ο κ. Κιτσάκος διαπραγματευόταν για μήνες τη μεταβίβαση δεσμευμένων και βεβαρημένων ακινήτων ιδιοκτησίας της ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ, ώστε να εξοφληθούν τα χρέη με ακίνητα που ήταν δεσμευμένα από την Αρχή για το Ξέπλυμα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απόφαση Κιτσάκου δημιούργησε νομικά ερείσματα που η πλευρά Λαυρεντιάδη εκμεταλλεύτηκε στο, ώστε να κερ΄σισει χρόνο και να συνεχίσει να πληρώνει τη ΔΕΠΑ με μεταχρονολογημένες επιταγές. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όπως προαναφέρθηκε η μήνυση της ΔΕΠΑ δεν αφήνει στο απυρόβλητο στελέχη της προηγούμενης διοίκησης της εταιρείας, εφόσον η εισαγγελική έρευνα καταδείξει πως φέρουν ευθύνη για τη ζημία που έχει υποστεί η ΔΕΠΑ από τις πρακτικές της ELFE.

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved