ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» Κρούγκμαν: Κίνδυνος νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη το 2019

«Βόμβα» Κρούγκμαν: Κίνδυνος νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη το 2019
«Αυτή τη στιγμή, πολύ κοντά στην ύφεση είναι η Ευρωζώνη», προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος
ASSOCIATED PRESS / POOL

Ο Πολ Κρούγκμαν, ο νομπελίστας οικονομολόγος που είχε προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια την οικονομική κρίση το 2008, οπότε κατέρρευσε ο τραπεζικός «κολοσσός» της Lehman Brothers, έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως η παγκόσμια οικονομία το 2019 βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα μιας νέας μεγάλης ύφεσης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, o Κρούγκμαν μίλησε στην Παγκόσμια Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Ντουμπάι όπου τόνισε σχετικά: «Νομίζω ότι υπάρχει μια αρκετά καλή πιθανότητα ότι θα εισέλθουμε σε ύφεση στα τέλη του τρέχοντος έτους (ή) το επόμενο έτος είναι απίθανο να είναι μόνο ένα “μεγάλο γεγονός” που θα προκαλέσει οικονομική ύφεση. Αντ’ αυτού, μια σειρά οικονομικών ανοιγμάτων θα αυξήσει την πιθανότητα επιβράδυνσης... Η κύρια ανησυχία ήταν πάντα ότι δεν έχουμε μια αποτελεσματική απάντηση όταν η οικονομία επιβραδύνεται. Αυτή τη στιγμή, πολύ κοντά στην ύφεση είναι η Ευρωζώνη».

Ο Κρούγκμαν υποστήριξε επίσης ότι το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας του Προέδρου Τραμπ μέσω μείωσης των φορολογικών εσόδων αποτελεί έναν τομέα ανησυχίας, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικό».

«Οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την προοπτική μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης τους επόμενους μήνες, με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας να αποτελεί πρόκληση για την επιχειρηματικότητα και το καταναλωτικό κλίμα. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, καθώς και κάποια παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ, συμφωνούν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν κάποια ελπίδα για μια «ομαλή προσγείωση» και όχι μια οριστική ύφεση», εκτιμά ο Κρούγκμαν.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε αισθητά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2019 και το 2020. Η Επιτροπή ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος στο 1,3% από 1,9% το 2018 και αναμένεται να ανακάμψει το 2020 σε 1,6%. Οι εκτιμήσεις ήταν αισθητά λιγότερο αισιόδοξες από τις προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο, όταν οι Βρυξέλλες ανέμεναν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί γύρω στο 1,9% φέτος και στο 1,7% το 2020. Τα νέα επιτείνουν τους φόβους ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Ανησυχία στο Eurogroup: «Νάρκη» για την Ευρωζώνη η οικονομική επιβράδυνση

eurogroup-eurozoni.jpg
«Ξέρουμε ότι οι κίνδυνοι είναι κυρίως πολιτικοί και αυτό είναι μία έκκληση για εμάς τους πολιτικούς να αναλάβουμε δράση», σημείωσε ο επικεφαλής του EurogroupEUROKINISSI

Ενδεικτικό είναι ότι γεγονός ότι η προσωρινή επιβράδυνση που παρατηρείται στα δημοσιονομικά δεδομένα των χωρών – μελών της Ε.Ε., έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, γεγονός που συζητήθηκε εκτενώς τη Δευτέρα (11/02/2019) στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Ξέρουμε ότι οι κίνδυνοι είναι κυρίως πολιτικοί και αυτό είναι μία έκκληση για εμάς τους πολιτικούς να αναλάβουμε δράση», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει από τη μία η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και από την άλλη η μείωση των κινδύνων που προέρχονται από το εμπόριο και το Brexit.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ιταλίας, ο κ. Σεντένο υποστήριξε ότι δεν θα συζητηθεί σήμερα, ωστόσο τόνισε πως «είναι ώρα για την ιταλική κυβέρνηση να υλοποιήσει έναν απαιτητικό προϋπολογισμό, που είναι κλεδί για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα».

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, μία ιδέα που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά λόγω των επιφυλάξεων που έχουν ορισμένα κράτη-μέλη.

Για ένα ζήτημα «στρατηγικής» σημασίας για το μέλλον έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας πως στα θέματα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τους 19 και να υπάρχουν ίδιοι πόροι, προκειμένου να επιτευχθεί «ευμάρεια» και δημιουργία «θέσεων εργασίας».

«Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο και να εφαρμοσουμε την απόφαση για τον προϋπολογισμό», υπογράμμισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Απασφάλισε» ο στρατηγός Κωσταράκος: Ο Τσίπρας μας οδήγησε στην παγίδα των Τούρκων

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ - Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

Ανατροπή στον ΣΚΑΙ με το Σπύρο Παπαδόπουλο - Τι συμβαίνει με την εκπομπή του;

Σχετικές ειδήσεις