ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ δένουν… χειροπόδαρα τον Ερντογάν: «Σταμάτα την αγορά των S-400, αλλιώς ξέχνα τα F-35»

Οι ΗΠΑ δένουν… χειροπόδαρα τον Ερντογάν: «Σταμάτα την αγορά των S-400, αλλιώς ξέχνα τα F-35»
Η Ουάσινγκτον θέτει το «σουλτάνο» προ των ευθυνών του και στέλνει τελεσίγραφο στην Άγκυρα
ASSOCIATED PRESS

Αυστηρότατη προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να «παγώσει» αμέσως την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ψηφίζοντας νομοσχέδιο που περιλαμβάνεται στον αμερικανικό προϋπολογισμό και αποτρέπει τόσο την παράδοση των μαχητικών τελευταίας γενιάς F-35 στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όσο και της παροχής οποιουδήποτε άλλου στρατιωτικού υλικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα αμερικανικά ΜΜΕ, το μήνυμα που στέλνεται στο «σουλτάνο» είναι απολύτως ξεκάθαρο: «Εάν επιμείνεις στο “deal”με τη Μόσχα, τότε ξέχνα οριστικά και τα F-35 αλλά και ό,τι άλλο αφορά σε ανταλλακτικά ή άλλα είδη στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, το Κογκρέσο εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας, σε περίπτωση που το καθεστώς Ερντογάν αγνοήσει τα μηνύματα της Ουάσινγκτον και προχωρήσει στην αγορά των S-400. Μάλιστα, έχει ζητηθεί ήδη η σύνταξη έκθεσης από πλευράς των αμερικανικών υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών για το θέμα αυτό.

Υπάρχει, μάλιστα, μια συγκεκριμένη διάταξη εντός του νομοσχεδίου που δεν χωρά την παραμικρή αμφισβήτηση για την τακτική που θα ακολουθήσουν στο εξής οι ΗΠΑ: «Κανένας από τους διαθέσιμους πόρους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας, δίχως τη σύνταξη και παράδοση της έκθεσης στο Κογκρέσο».

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες από τα αμερικανικά ΜΜΕ, όλες οι αναφορές που γίνονται στον αμερικανικό προϋπολογισμό για το θέμα της Τουρκίας επικαλούνται την παράγραφο 231 του «Νόμου περί Αναχαίτισης της Ρωσικής Επιρροής στην Ευρώπη και την Ευρασία» (αγγλ. Countering Russian Influence in Europe and Eurasia Act), ο οποίος έχει ψηφιστεί από το 2017.

Βάσει και αυτού το νομοθετήματος, οι Τούρκοι θα μείνουν με… άδεια χέρια και δεν θα πάρουν τίποτα, ούτε ελικόπτερα, ούτε αεροσκάφη, εάν ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με τους Ρώσους.

Κι ο Ερντογάν το… χαβά του

Ωστόσο, φαίνεται πως και αυτές οι κινήσεις των Αμερικανών δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη από το «σουλτάνο».

Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η δήλωση που έκανε την Πέμπτη (14/02/2019) ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου Βολκάν Μποζκίρ: «Η Άγκυρα θα παραμείνει πιστή στη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία για την αγορά των s-400, καθώς οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας στον τομέα της ασφάλειας. Σε ό,τι αφορά τους Patriot, αν η ευκαιρία είναι στο επίπεδο που επιθυμούμε, έχουμε δηλώσει ότι ίσως αγοράσουμε και αυτούς».

«Απλώς και μόνο επειδή η Ρωσία έχει ζητήματα με μια άλλη χώρα, για την οποία νοιαζόμαστε πολύ, δεν θα ήταν σωστό να επιλυθεί το θέμα μέσω της Τουρκίας», δήλωσε, εξάλλου, ο Μποζκίρ.

Μάλιστα, χαρακτήρισε δύσκολο το ενδεχόμενο η Άγκυρα να υποχωρήσει στο θέμα των S-400, μιας και έχει ήδη προκαταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά για την αγορά τους και πλέον τα αναμένει περί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται φανερό ότι ο Ερντογάν επιμένει στη λογική της πρόκλησης κι ενός ιδιόμορφου γεωστρατηγικού «τζόγου» με τις δύο υπερδυνάμεις, γεγονός που ενδεχομένως να τον οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνα αδιέξοδα.

Διαβάστε επίσης:

Πειραιάς: Φρίκη από τα ευρήματα του ιατροδικαστή – Η δολοφόνος αφαίρεσε τα όργανα του 79χρονου

Άγιος Παΐσιος: Αυτή είναι η αρρώστια που θα αποδεκατίσει την Τουρκία

Αποκάλυψη: «Αυτή είναι η ημερομηνία των εθνικών εκλογών 2019 - Το αποφάσισε ο Τσίπρας»

Καιρός τώρα: Νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους - Πού θα «χτυπήσουν»

Σχετικές ειδήσεις