ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Γιακουμάκη: Αυτή είναι η απόφαση για τους 8 Κρητικούς - Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

Δίκη Γιακουμάκη: Αυτή είναι η απόφαση για τους 8 Κρητικούς - Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

«Αυλαία» στην πολύκροτη δίκη για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς σήμερα, Παρασκευή (28/06) λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ανακοινώθηκαν οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 8 από τους 9 κατηγορούμενους για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ποινή φυλάκισης 36 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων στους 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ στους 3 επιβλήθηκε ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινή των 36 μηνών μετετράπη προς 5 ευρώ την ημέρα. Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων εξέφρασαν την απόλυτη βεβαιότητα για την αθώωση των πελατών σε δεύτερο βαθμό.

Επίσης, επικαλέστηκαν κατά περίπτωση το άρθρο 133 του Π.Κ. για την «εφηβική και μετεφηβική ωριμότητα» καθώς και τον πρότερο και σημερινό έντιμο βίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση, όταν προκλήθηκε ένταση σχετικά με την εισαγγελική πρόταση για την αναστολή ή όχι, ενώ αναμένεται να κατατεθούν εφέσεις.

Να σημειωθεί ότι αθωώθηκε ένας από τους συνολικά 9 κατηγορούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης για τους κατηγορουμένους. Περιέγραψε τον Βαγγέλη Γιακουμάκη ως ένα ήσυχο κι ευγενικό παιδί, ενώ χαρακτήρισε την παρέα των Κρητικών «συμμορία», ζητώντας να απορριφθούν οι ισχυρισμοί πως ό,τι έκαναν σε βάρος του νεαρού σπουδαστή ήταν πλάκα.

Οι νεαροί που κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικών βλαβών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κανείς τους δεν παραβρέθηκε στις ακροαματικές διαδικασίες, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχουν.

Συνήγορος οικογένειας Γιακουμάκη: Οι γονείς θεωρούν ότι δικαιώθηκε το παιδί τους

«Ο πατέρας και η μητέρα θεωρούν ότι με την απόφαση δικαιώθηκε το παιδί τους». Αυτό το σχόλιο έκανε το CNN Greece, ο δικηγόρος της οικογένειας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αναφορικά με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση.

Ο κ. Δημήτρης Μπούκας γνωστοποίησε πως η οικογένεια του άτυχου φοιτητή «δηλώνει ευχαριστημένη», και «είχε και έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

Ερωτώμενος αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της οικογενείας, ο ίδιος σημείωσε πως «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε μέχρι τώρα».

«Η οικογένεια δεν έχει κυνηγήσει κάποιον, ούτε και στράφηκε εναντίον κάποιων», υπογράμμισε ο κ. Μπούκας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στο κατηγορητήριο περιγράφονταν τουλάχιστον 25 περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη. Οι Κρητικοί φέρονται να του έριχναν καυτό νερό στο λαιμό, να τον κλείδωναν σε ντουλάπες, να του πατούσαν τα δάχτυλα, να του περνούσαν θηλιά στο λαιμό και να τον κρεμούσαν από το παράθυρο.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε εξαφανιστεί τον Ιανουάριο του 2015 από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου σπούδαζε, προκαλώντας την κινητοποίηση ακόμα και απλών ανθρώπων που τον αναζητούσαν.

Τελικά εντοπίστηκε νεκρός μετά από περίπου 20 μέρες σε πολύ κοντινή απόσταση από τη σχολή. Δίπλα του ήταν ένα μαχαίρι, με το οποίο φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του, μην μπορώντας να αντέξει τα βασανιστήρια, στα οποία υποβαλλόταν καθημερινά από τα μέλη της παρέας του.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος: Την κατασπάραξαν τρεις καρχαρίες μπροστά στην οικογένειά της (vid)

Πανικός στη Θάσο: Κοίταξαν στη θάλασσα και «πάγωσαν» (pics)