ΕΛΛΑΔΑ

Φονική κακοκαιρία Χαλκιδική: Στους επτά οι νεκροί της θεομηνίας - Αγωνία για τους τραυματίες

Φονική κακοκαιρία Χαλκιδική: Στους επτά οι νεκροί της θεομηνίας - Αγωνία για τους τραυματίες
EUROKINISSI

Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα του θανάτου στη Χαλκιδική, καθώς εντοπίστηκε ένας ακόμη νεκρός.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (11/07) και συγκεκριμένα στις 13:30, εντοπίστηκε σορός από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, στα 6,8 ναυτικά μίλια από το αλιευτικό καταφύγιο στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα δεν είναι ακόμα γνωστό αν η συγκεκριμένη σορός ανήκει στον 62χρονο αλιέα που αγνοείται από χθες το απόγευμα όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα.

Πλέον, οι νεκροί από τη θεομηνία έχουν φτάσει τους επτά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο εξέφρασε τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας

Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες του δήμου Νέας Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα. Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες στη gallery που ακολουθεί:

Οι έξι νεκροί είναι στο σύνολό τους αλλοδαποί που βρίσκονταν για διακοπές στη Χαλκιδική. Πρόκειται για ανδρόγυνο ηλικιωμένων από την Τσεχία που παραθέριζαν στη Σωζόπολη με τροχόσπιτο, μια πενηντατετράχρονη Ρουμάνα με τον οκτάχρονο γιο της που καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας όπου έτρωγαν στα Νέα Πλάγια, όπως επίσης ένας τριανταεννιάχρονος από τη Ρωσία με το ηλικίας δύο ετών παιδί του, που καταπλακώθηκαν από δένδρο στη Νέα Ποτίδαια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, εντοπίστηκε πτώμα ανοιχτά της Σωζόπολης, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι έρευνες του Λιμενικού για τον 62χρονο ψαρά, που αγνοείται από χθες το απόγευμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην περιοχή ερευνούν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Α/Κ σκάφος, ένα Φ/Γ πλοίο καθώς και ένα Δ/Ξ, με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Παράλληλα, επρόκειτο να καταδυθεί για έρευνες της εν λόγω θαλάσσιας περιοχής κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η κατάσταση των τραυματιών

Ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και με δικά τους μέσα 120 πολίτες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου«, «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από αυτούς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει επιβεβαιωθεί ότι έξι άτομα είναι νεκρά, εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.

Από χθες έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Τον συντονισμό όλων τον ενεργειών έχει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.

Συνολικά, η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

«Στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Μακεδονίας επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 140 Πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Συγκεκριμένα:

• 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης

• 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και

• 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό

Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:

• 8 πυροσβέστες και 4 οχήματα

Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.»

Δείτε αεροφωτογραφίες από τη Χαλκιδική:

Πέτσας: Άμεσα τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών

Ενημέρωση για τις συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα, για τις αποζημιώσεις καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση της περιοχής πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης (11/07) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει από το απόγευμα της Τετάρτης (10/07), σε τέσσερις γλώσσες, για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

«Μέσα σε δέκα λεπτά»

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 9.30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Διαβάστε επίσης: Όλα έγιναν μέσα σε 10 λεπτά

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

«Κατά τις 9:30 το βράδυ έρχεται ένα δυνατό μπουρίνι και ακούμε ένα δυνατό μπαμ, νομίζαμε ότι θα γκρεμιστεί το σπίτι, μια λαμαρίνα έπεσε πάνω στη σκάλα του σπιτιού" είπε ένας από τους εκατοντάδες κατοίκους των Νέων Μουδανιών ο οποίος όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τα διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα που έχει ζήσει, τέτοιες καιρικές συνθήκες δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, συγκλονιστικές μαρτυρίες:

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα θύματα της φονικής κακοκαιρίας

Καταστροφή παντού

Εκτεταμένες ζημίες, σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές, άφησε πίσω της η πρωτοφανής θεομηνία που χτύπησε χτες τη Χαλκιδική, αμέσως μετά την οποία το 80% του νομού έμεινε χωρίς ρεύμα, όπως επισήμανε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας- Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης.

Σταδιακά, αποκαθίστανται τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, όπου τα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπιστούν ως το βράδυ, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Αντίθετα στην Κασσάνδρα, όπου οι βλάβες είναι πιο σοβαρές και θα πρέπει να αποκατασταθεί πρώτα το δίκτυο υψηλής τάσης, ενώ αναζητούνται οι γεννήτριες για την προσωρινή ηλεκτροδότηση των κατοίκων έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη στη γραμμή μεταφοράς.

Αναλυτικά:

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Σιθωνίας αποκαθίστανται σταδιακά και αναμένεται η αποκατάσταση των περισσοτέρων μέχρι τις βραδινές ώρες. Στην περιοχή της Κασσάνδρας, τα συνεργεία της Εταιρίας εργάζονται σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου, αφού αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές υψηλής τάσης, να επανηλεκτροδοτηθεί και το Δίκτυο της μέσης και χαμηλής τάσης.

Στην περιοχή έχουν μεταβεί συνεργεία του ΑΔΜΗΕ από όλη την Ελλάδα, ενώ υπεργολάβοι του Διαχειριστή συνδράμουν αφιλοκερδώς με τεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεννόηση με όλους τους παράγοντες του κλάδου ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να συνεισφέρουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση των περιοχών έως ότου επιδιορθώνει βλάβες στη γραμμή μεταφοράς.

Στη Χαλκιδική έχει μεταβεί, ακόμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Β. Ελλάδας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Έδεσσας, Κοζάνης, Κατερίνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης παραμένουν σε περιοχές της Κομοτηνής και της Βέροιας.

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες

Ο αναπληρωτής δημάρχου Ν. Προποντίδας τόνισε ότι "έχουν γίνει επίσης πολύ μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, σε ελιές, φυστίκια και σε εποχιακά λαχανικά. Είναι μεγάλης έκτασης περιμένουμε να μας ενημερώσουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί".

Τζιτζικώστας: «Πρωτόγνωρη η κρίση»

Τη διαβεβαίωση ότι η ΠΚΜ θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Ν. Μουδανιά, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Διαβάστε επίσης: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών

Χωρίς ρεύμα η Χαλκιδική

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχουν προκαλέσει στην περιοχή τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας, ενώ σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας.

Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ που έσπευσαν στο σημείο ασφάλισαν τη γραμμή μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος και να απομονωθεί η βλάβη, ενώ εργάζονται για την επιδιόρθωση της ζημιάς και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Η πρωτοφανής θεομηνία δημιούργησε προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας. Η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων χθες το βράδυ προκάλεσε την αναστολή όλων των δρομολογίων στη γραμμή Θεσσαλονίκης Αλεξανδρούπολης και τη διακοπή αυτών στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Φλώρινας.

Μετά τις 11 το πρωί αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη -Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «το πρόβλημα υποδομής μεταξύ Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε. Κανονικά πραγματοποιούνται πλέον τα δρομολόγια της Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη -Θεσσαλονίκη».

Ωστόσο, κλειστή παραμένει η γραμμή Θεσσαλονίκης – Φλώρινας - Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο πρόεδρος του Σωμμετείου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Λάζου.

«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Τα προβλήματα ξεκίνησαν αμέσως μόλις ξέσπασε η θεομηνία. Είναι ακόμη κλειστή η γραμμή Θεσσαλονίκης – Φλώρινας, μετά το Πλατύ (Ημαθίας) όπου έχουν πέσει δέντρα στις σιδηροδρομικές γραμμές και συνεργεία του ΟΣΕ καθαρίζουν βήμα- βήμα" σημείωσε ο κ. Λάζου, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατός αυτή τη στιγμή ο υπολογισμός της ακριβούς ώρας αποκατάστασης. "Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την ακριβή ώρα αποκατάστασης, δεν ξέρουμε ακριβώς των εύρος των ζημιών, δεν γίνονται τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Φλώρινα, η διαδρομή δεν πραγματοποιείται με τρένο. Όπου δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια με τρένο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατεβάζει λεωφορεία».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια όλων των εργαζομένων στους οικείους των θυμάτων, συνέστησε στους ταξιδιώτες "να απευθύνονται στην ηλεκτρονική σελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και στα τηλέφωνα των σταθμών που περνά το τρένο".

Δείτε φωτογραφίες από τα σημεία της τραγωδίας:

Θοδωρής Κολυδάς: «Ήταν ίδιο με το φονικό μπουρίνι του 1983»

Το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς, θύμισαν σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική.

“Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού” ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ Θοδωρής Κολυδάς.

Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό , το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία ..." πρόσθεσε

Ο κ Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου. “Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα ! Στιγμιαία... Γι αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες... Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια...”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, κήρυξε:

τον Δήμο Πολυγύρου
τον Δήμο Νέας Προποντίδας
τον Δήμο Σιθωνίας
τον Δήμο Κασσάνδρας και
τον Δήμο Αριστοτέλη
της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολίτικης Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες, ριπαίοι θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν στις 10 Ιουλίου 2019 στις παραπάνω περιοχές.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες.

Διαβάστε επίσης: Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Ο στρατός θα συνδράμει στην αντιμετώπιση των καταστροφών στην Χαλκιδική

Αλλάζει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Αλλαγές θα υπάρξουν στις προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα, λόγω των έκτακτων συνθηκών στη Χαλκιδική από τη θεομηνία που άφησε πίσω της 6 νεκρούς έναν αγνοούμενο και πολλούς τραυματίες.

Ήδη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με σχόλιο στο twitter, ενημέρωσε για την αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 11:30.

Αναβλήθηκε, επίσης, η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη που είχε προγραμματιστεί για τις 10:30 με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Δείτε φωτογραφίες από τα Νέα Πλάγια

Κοζάνη: Μεγάλες καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες

Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, σε αντλιοστάσια, ποιμνιοστάσια και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, προξένησε η χθεσινοβραδινή καταιγίδα, που χτύπησε και τη Δυτική Μακεδονία. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, παρότι έπεσαν δένδρα σε πλατείες, σε δρόμους, σε σπίτια και σε σχολεία. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία σε 25 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν τα ειδικά συνεργεία της για να κόψουν δένδρα που είχαν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ ή σε σπίτια και προαύλια σχολείων.

Πιο συγκεκριμένα στην Τοπική Κοινότητα της Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου κατέρρευσε ένα μεγάλο πλατάνι, ηλικίας τουλάχιστον 80 ετών, στην πλατεία του χωριού χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και χωρίς να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές. Λίγο πριν από την θεομηνία, είχαν ευτυχώς απομακρυνθεί οι πολίτες και πολλά παιδιά που βρίσκονταν στην πλατεία.

Στο δήμο Πρεσπών έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή οι καλλιέργειες φασουλιού τόσο από τη χαλαζόπτωση, όσο και από τους ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Παναγιώτη Πασχαλίδη, σε μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, από το χαλάζι που έπεσε σε μέγεθος μεγάλου κερασιού, έχει καταστραφεί ολοσχερώς το 80% της καλλιέργειας φασολιού, ενώ η ισχυρή ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή ξάπλωσε στο έδαφος ολόκληρη την παραγωγή. Ο δήμαρχος Πρεσπών ανέφερε ότι ο μετεωρολογικός σταθμός, που είναι εγκαταστημένος στην Πρέσπα, κατέγραψε θυελλώδεις ανέμους, λίγο πάνω από τα 80 χλμ/ώρα και πρόσθεσε ότι έχει ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ και ο νέος περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος κατευθύνεται στην περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Στέφανος Μπίρος, ανέφερε ότι στην περιοχή του κάμπου της Φλώρινας, εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης, υπάρχουν καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες αλλά και σε χιλιάδες στρέμματα καλαμποκιού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμυνταίου, Κώστα Θεοδωρίδη, στην πόλη του Αμυνταίου ένα δένδρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο και ένα άλλο έχει καταρρεύσει στην αυλή του 3ου Δημοτικού σχολείου της πόλης. Και στις δύο περιπτώσεις δεν κινδύνευσαν ζωές.

Χωρίς ρεύμα είναι από χθες το βράδυ η περιοχή των Πύργων του Δήμου Εορδαίας εξαιτίας της καταστροφής -από πτώσεις δένδρων- μεγάλου μέρους της γραμμής μεταφοράς ρεύματος της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, Παναγιώτη Πλακεντά, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν την βλάβη σε τρία σημεία του δικτύου που βρίσκονται σε ορεινή και δύσβατη περιοχή.

Στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς υπάρχει ακόμη πρόβλημα με την ομαλή υδροδότηση της πόλης, εξαιτίας ενός δένδρου που έπεσε πάνω στα καλώδια ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του δήμου, ενώ έχουν υποστεί ζημιές οι καλλιέργειες φασολιών στα διαμερίσματα Μελισσότοπος και Βασιλειάδα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης, με οκτώ άνδρες, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, προκειμένου να συνδράμουν στο δύσκολο έργο των συνάδελφων τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Σεισμός ΤΩΡΑ στην Κρήτη - Αισθητός σε πολλές περιοχές