ΠΑΙΔΕΙΑ

Γυμνάσια - Λύκεια: Η ημερομηνία - «κλειδί» και οι φόβοι των λοιμωξιολόγων

Γυμνάσια - Λύκεια: Η ημερομηνία - «κλειδί» και οι φόβοι των λοιμωξιολόγων

Οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν, σήμερα Παρασκευή και στην ατζέντα τους υπάρχει το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων θα εξετάσει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με την κυβέρνηση να τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει να επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στον φυσικό τους χώρο.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή θέλει λίγες ημέρες ακόμα για τις τελικές αποφάσεις για τα σχολεία και η ημερομηνία είναι ανοικτή.

Αν και μέχρι το βράδυ της Πέμπτης η πιθανότερη ημερομηνία για επιστροφή στα σχολεία των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων ήταν η 1η Φεβρουαρίου, πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η επιστροφή να γίνει και στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τα γυμνάσια και τα λύκεια μπορούν να ανοίξουν άμεσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα.

Ωστόσο ο λοιμωξιολόγος ξεκαθάρισε πως η ημερομηνία ανοίγματος των γυμνασίων και των λυκείων είναι θέμα επιχειρησιακού σχεδιασμού. Σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιώνονται με αργό ρυθμό και το κρίσιμο είναι να μειωθούν περαιτέρω οι διασωληνωμένοι.

«Οι σχέσεις καθηγητή με τους μαθητές του, οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών, δεν μπορούν να αντικατασταθούν σε καμία των περιπτώσεων από καμία τηλεκπαίδευση όσο πετυχημένη και να είναι. Γι’ αυτό κιόλας εκφράζουμε αυτή την αγωνία για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων», δήλωσε από την πλευρά του την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επιδημιολόγοι και εκπαιδευτικοί προβληματίζονται, πάντως, για το αν τα παιδιά θα τηρήσουν με ευλάβεια τα μέτρα

«Υπάρχει μια διστακτικότητα διότι φοβούμαστε ότι δημιουργείται η πεποίθηση ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα. Καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί και να πάμε αργά, παρά να κάνουμε βήματα τα οποία θα χρειαστεί μετά να το αναστρέψουμε», είχε τονίσει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο STAR.

«Περιμένουμε να ακούσουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) τους ειδικούς. Όσο και να θέλουν οι γονείς και το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, δεν θα μπορέσουμε χωρίς το πράσινο φως από την Επιτροπή. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία του πρώτου ανοίγματος της Πρωτοβάθμιας», ανέφερε την Πέμπτη στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Τα μικρότερα παιδιά έχουν άλλο ιϊκό φορτίο και άλλες δραστηριότητες επεξήγησε η υφυπουργός. Επεσήμανε πάντως, ότι για την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει πρόβλεψη για εθελοντική προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα ώστε να υποβάλλονται σε τεστ Covid- 19.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.