ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πάσχα 2021: Έτσι θα κάνουμε Ανάσταση στις εκκλησίες - Τι θα γίνει με τον Επιτάφιο

Εκκλησία ανάσταση Αγία Παρασκευή
Φωτογραφία αρχείου
ΙΝΤΙΜΕ

Πάσχα 2021: Με διαφορετικό τρόπο αλλά στις εκκλησίες θα εορταστεί φέτος η Ανάσταση ενώ με μέτρα ασφαλείας θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου

Στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα εορταστεί το φετινό Πάσχα η Ανάσταση ενώ με μέτρα ασφαλείας θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη για τον αριθμό των ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά με:

  • τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν
  • επαρκή αερισμό των χώρων,
  • τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής,
  • αντισηψία χεριών,
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι στους εξωτερικούς χώρους των ναών θα πρέπει να τηρείται απόσταση 10 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ των πιστών και να γίνεται υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Η σύσταση, μάλιστα, των λοιμωξιολόγων είναι κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα να γίνεται χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Όσον αφορά τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός ναού καθίσταται υποχρεωτική η χρήση self test.

Ειδικά για τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι
η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να

  • ακολουθεί πομπή πιστών,
  • το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού
  • θα πρέπει να υπάρχει τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Η συμφωνία για τη λειτουργία των εκκλησιών επισφραγίστηκε στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από μερικές ημέρες.

Στην αλλαγή για την Ανάσταση, πάντως, αντιδρά ο Ιερός Σύνδεσμός Κληρικών Ελλάδας που εκφράζει τη ρητή αντίθεση του στην πραγματοποίηση της τελετής της Θείας Λειτουργίας κατά τις απογευματινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, με το σκεπτικό ότι ο Ιησούς δεν αναστήθηκε το Σάββατο αλλά την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος οι απογευματικές ακολουθίες από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη θα τελεστούν στις 6:30 μ.μ., η Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης θα ξεκινήσει στις 5:30 μ.μ. και αυτή της Μεγάλης Παρασκευής (Επιτάφιος) στις 6 το απόγευμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κωδικός «ελεύθερο καλοκαίρι»: «Πίσω» από το διάγγελμα Μητσοτάκη - Τα εμβόλια και οι μετακινήσεις