ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα βρίσκεται προ των πυλών και οι Θείες Λειτουργίες θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα με ευλάβεια και αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού.

Οι εκκλησίες θα ανοίξουν τη Μεγάλη Εβδομάδα για να εορταστεί το Πάσχα, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού θα φέρει μεγάλες αλλαγές, τόσο στις Θείες Λειτουργίες αλλά και στην Ανάσταση.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, μίλησε στο Newsbomb.gr για το πώς θα τελεστούν οι Λειτουργείες της Μεγάλης Εβδομάδας, τονίζοντας το κλίμα σύμπνοιας ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Εκκλησία.

Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι στους εξωτερικούς χώρους των ναών θα πρέπει να τηρείται απόσταση 10 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ των πιστών και να γίνεται υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας θα γίνουν κανονικά οι Λειτουργίες, πάντα με ασφάλεια και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Υπάρχει διάταξη για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι Ακολουθίες θα γίνουν κανονικά. Την Κυριακή των Βαΐων, η Λειτουργεία θα γίνει στις 6.30 έτσι ώστε να τελειώσει σε ικανό χρόνο, πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας», ανέφερε αρχικά ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

«Την Μεγάλη Πέμπτη η Ακολουθία θα ξεκινήσει στις 5.30 και η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής στις 6 κανονικά. Η λιτάνευση γύρω από την εκκλησία θα γίνει κανονικά ενώ ο Επιτάφιος θα παραμείνει στον εξωτερικό χώρο προκειμένου να προσκυνήσουν με ασφάλεια οι πιστοί, χωρίς να συνωστίζονται εντός του», πρόσθεσε.

Η μεγάλη απορία όλων είναι φυσικά για το τι θα συμβεί το βράδυ της Αναστάσεως, όπου θα υπάρξουν και οι μεγαλύτερες αλλαγές: «Το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ της Αναστάσεως στις 20:15 θα ξεκινήσει η Ακολουθία αντί για τις 21:15 που ήταν κανονικά. Στις 20:45 θα ακουστεί το Δεύτε Λάβετε Φως. Το Φως θα δοθεί στην πόρτα του εκάστοτε ναού ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός ενώ στις 9 θα ψαλεί το Χριστός Ανέστη. Αμέσως μετά την τελετή, θα επιστρέψει ο ιερέας στο ναό, όπου θα γίνει λειτουργεία χωρίς τον Όρθρο. Φυσικά την ημέρα εκείνη θα υπάρξει μια παράταση στα ωράρια κυκλοφορίας».

Εκκλησία και Κυβέρνηση έφτασαν σε άμεση συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας των Ναών τις ημέρες του Πάσχα, δείγμα του καλού κλίματος ανάμεσα στις δυο πλευρές, το οποίο δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση τα όσα εκτυλίχθηκαν τα Χριστούγεννα.

«Υπήρχε μια ενημέρωση προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για το τι δυνατότητες έχουμε και τι θέλουμε και από την άλλη ενημερωθήκαμε και εμείς για το τι μπορούμε να πράξουμε. Εμείς ζητήσαμε 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά και η Επιτροπή μας είπε 1 άτομο ανά 25. Δεν θέλαμε να πιέσουμε καταστάσεις, γιατί θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε για τις 12 το βράδυ της Ανάστασης. Θέλαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους αυτές τις δύσκολες ημέρες. Δεν ήταν σαφώς παρόμοια περίσταση με τα Χριστούγεννα καθώς υπάρχει πλέον ως σύμμαχος και ο καιρός».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα ενόψει των εορτών του Πάσχα: «Θα πρέπει όλοι να προσέχουμε, να τηρήσουμε απαρεγκλίτως όλα τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας ώστε να μπορέσουμε να προσευχηθούμε και να γιορτάσουμε τις αναστάσιμες ημέρες με ευλάβεια, κατάνυξη και φυσικά με υγεία».

Με αυτόν τον κωδικό στο 13033 θα πάμε στον Επιτάφιο και την Ανάσταση

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο κωδικός θα είναι το «5» στο γνωστό πενταψήφιο νούμερο 13033.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κωδικός 5 είναι για:

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Τις ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει την Παρασκευή 23 Απριλίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σαρωτικοί οι έλεγχοι στα δίοδια - Οι δικαιολογίες των οδηγών