ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τραπεζούντα: Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού και της Ορθοδξίας χτύπησε ξανά στην Παναγία Σουμελά

Τραπεζούντα: Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού και της Ορθοδξίας χτύπησε ξανά στην Παναγία Σουμελά
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδόφορ, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία.
Hakan Burak Altunoz/Anadolu Agency via Getty Images

Συρροή πιστών στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπου τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοδόφορου.

Με σεβασμό, κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια η Ελλάδα γονατίζει ευλαβικά μπροστά στην Θεοτόκο, τη μητέρα, την Ελεούσα Κυρά. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για το «Πάσχα του καλοκαιριού», την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην καρδιά του ποντιακού Ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα χτύπησε ξανά δυνατά η καρδιά της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας.

Στο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Παρών ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ενώ πλήθος κόσμου απ΄ όλα τα μέρη της γης βίωσε τις συγκλονιστικές στιγμές.

Η κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού Open, βρέθηκε στην Παναγία Σουμελά και κατέγραψε τις συγκινητικές στιγμές από την παρουσία εκατοντάδων Ελληνορθόδοξων πιστών, που με ανατριχίλα προσκύνησαν στη χάρη Της και άναψαν ένα κερί για όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στα χώματα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, τελέστηκε για ένατη φορά μετά την επανέναρξη των θρησκευτικών λειτουργιών στο μοναστήρι μετά από παύση 88 ετών. Το μοναστήρι που είναι «φωλιασμένο» σε έναν απότομο βράχο με υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρα, έχει θέα μια καταπράσινη κοιλάδα κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας και αποτέλεσε για αιώνες την κοιτίδα του Ποντιακού Ελληνισμού. Το 2010 το μοναστήρι άνοιξε ξανά τις πύλες του για τις Ορθόδοξες Λειτουργίες που πραγματοποιούνται στο εξής μια φορά τον χρόνο, κάθε Δεκαπενταύγουστο.