ΕΡΓΑΣΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διευρύνονται τα κριτήρια για τα 2 δισ. ευρώ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διευρύνονται τα κριτήρια για τα 2 δισ. ευρώ
INTIME NEWS

Στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής για 2 δισ. ευρώ στην επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε σήμερα (04/06), ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «θα κάνουμε δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή για να καταβληθεί τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου ύψους 2 δισ. ευρώ για να καλύψουμε όσες επιχειρήσεις μπορούμε περισσότερα».

Σε ερώτηση σχετικά με τυχόν αλλαγές που θα γίνουν στα κριτήρια, ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», ανέφερε ότι «θα ενισχύσουμε τα κριτήρια για να καλύψουμε περισσότερες επιχειρήσεις. Θα καλύψει και κάποιες ατομικές επιχειρήσεις», ενώ πρόσθεσε πως «θα δούμε μήπως βάλουμε μόνο επιχειρήσεις που έχουν ταμειακές μηχανές, είναι μια σκέψη».

«Μέχρι 15 Ιουνίου θα έχει πάρει την τελική μορφή έτσι ώστε 2 δισ. να πάνε κατευθείαν στην επιχειρηματικότητα», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Όσον αφορά στο ΤΕΠΙΧ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είχε δυσκολίες αλλά είχε και μεγάλη ζήτηση 8-9 δισ. ευρώ με διαθέσιμους πόρους 1,4 δισ. ευρώ. Παρά τη μεγάλη πίεση εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης καταφέραμε και εγκρίθηκαν 800 εκατ. στο ΤΕΠΙΧ 2 σε 20 ημέρες» ενώ απευθυνόμενος στις τράπεζες είπε ότι «ο βηματισμός του τραπεζικού συστήματος πρέπει να συμβαδίσει με αυτόν της κυβέρνησης».

«Υπάρχει δέσμευση του τραπεζικού συστήματος και το παρακολουθούμε συστηματικά για καθαρή πιστωτική επέκταση 15-16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικά με την έξοδο στις αγορές σημείωσε ότι «βγήκαμε με επιτυχία τον προηγούμενο μήνα με 2 δισ. ευρώ. Είναι πιθανόν να βγούμε το επόμενο διάστημα, οι αγορές εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν με θετικό πρόσημο» και πρόσθεσε ότι «βγήκαμε χθες για έντοκα γραμμάτια με 0,25% επιτόκιο και 75% συμμετοχή των ξένων».

Μιλώντας για την ύφεση είπε ότι «από τέλος Απριλίου έχουμε σταθερή εκτίμηση για ύφεση έως 13,2% και με τη λήψη μέτρων θα φτάσει το 8%». «Με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμησή μας δεν έχει αλλάξει. Εκτιμούμε από τους πρόδρομους δείκτες ότι η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερη ύφεση σε σχέση με άλλες χώρες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Τέλος, όσον αφορά ένα σενάριο μείωσης μισθών και συντάξεων, κατηγορηματικά δήλωσε πως «όχι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μικρή Μαντλίν: Ραγδαίες εξελίξεις με νέο ύποπτο - Τι λένε οι γονείς της