ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αθήνα ο Χαφτάρ - Τα κρίσιμα «ραντεβού» με Μητσοτάκη-Δένδια

Στην Αθήνα ο Χαφτάρ - Τα κρίσιμα «ραντεβού» με Μητσοτάκη-Δένδια
INTIME NEWS

Στην Αθήνα κατέφθασε το βράδυ της Πέμπτης, 16 Ιανουαρίου, ο Στρατάρχης της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ

Το αεροσκάφος του ισχυρού άνδρα της Λιβύης προσγειώθηκε στις 20:31 και ο Χαλίφα Χαφτάρ, θα διανυκτερεύσει στην πρωτεύουσα φρουρούμενος από δυνάμεις της ΕΚΑΜ, της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Στο ξενοδοχείο King George στην πλατεία Συντάγματος, υποδέχθηκε τον στρατάρχη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η έλευση του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) στην Αθήνα πραγματοποιείται μόλις τρία εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Στρατάρχης Χαφτάρ, που όπως μετέδωσαν νωρίτερα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και η έλευσή του δεν ανακοινώθηκε για λόγους ασφαλείας.

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) αναμένεται να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών μεταξύ άλλων. Αύριο Παρασκευή, στις 13:00 θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ενώ νωρίτερα, στις 10:30 θα περάσει το κατώφλι του Υπουργείου Εξωτερικών για συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε μία ιδιωτική συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 22:00.

Στο τετ-α-τετ ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ - Μαχντάουι.

Γερμανία: O Χαφτάρ συμφωνεί στην κατάπαυση του πυρός

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο διοικητής των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύεται σε μια εκεχειρία στη χώρα. «Ο στρατάρχης Χαφτάρ διατύπωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επιτυχία της Διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να τηρηθεί η υπάρχουσα εκεχειρία», αναφέρει στο Twitter το γερμανικό ΥΠΕΞ, επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συναντήσεις που είχε στη Βεγγάζη.

Ο Χάικο Μάας ταξίδεψε εκτάκτως στη Λιβύη, ούτως ώστε να εντείνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να επιτευχθεί η εκεχειρία στην εμπόλεμη ζώνη και να πείσει τόσο τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ να συμμετέχουν στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη.

Δυσαρέσκεια Χαφτάρ για το «όχι» του Βερολίνου στην Αθήνα

Την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας -αλλά και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης- έχει προκαλέσει η απόφαση της Γερμανίας να αποκλείσει την Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.

H μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη πάντως δεν φαίνεται να έχει περάσει απαρατήρητη και στις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές. «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;», αναφέρει σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία σχολίασε για την απουσία της Ελλάδας «πως δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».

Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Η Τουρκία προχωρά στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα, όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (ΚΕΕ), στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Λιβύη.

Παράλληλα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι βάσει της συμφωνίας με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες, δεν θα είναι δυνατό για καμία χώρα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις και έρευνες στην περιοχή, χωρίς την έγκριση Τουρκίας και Λιβύης.

Και συνέχισε: «Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες».

Ποιοι θα πάνε στο Βερολίνο

H Διάσκεψη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.

Στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας. Το «παρών» θα δώσουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

«Με στόχο να υποστηρίξει το έργο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκασαν Σαλαμε, για μια κυρίαρχη Λιβύη και για μια διαδικασία συμφιλίωσης, η καγκελάριος Μέρκελ συγκαλεί διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Αν μπει τουρκικό ερευνητικό στο Αιγαίο θα κάνουμε αυτό που πρέπει

Σακελλαροπούλου: Πρόεδρος Δημοκρατίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη συναίνεση - Πόσες ψήφους συγκεντρώνει

Σχετικές ειδήσεις