ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτη πρόκληση Τσαβούσογλου: Ο Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη «μάθε να μοιράζεσαι»

Απίστευτη πρόκληση Τσαβούσογλου: Ο Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη «μάθε να μοιράζεσαι»
INTIME NEWS

Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να λέει πως η χώρα του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα αρκεί να συμβιβαστεί στην μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς λέμε στoυς Έλληνες προσωπικά, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά, "εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ"» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι «ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι Υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποιες φορές με την Αίγυπτο κάποιες φορές με το Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου". Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

Πάιατ: Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ

Τη θέση ότι «όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Πάιατ επανέλαβε ακόμη στη συνέντευξη ότι η αμερικανική κυβέρνηση «εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας» και «εργάζεται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».

Για τη συμφωνία της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης, που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, ο κ. Πάιατ φάνηκε να ενστερνίζεται τη θέση της Αθήνας, σημειώνοντας πως «δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε, «όχι με μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων μερών».

Ακόμη, ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι «το ισχυρό μήνυμα που προέκυψε» από την «πολύ πετυχημένη επίσκεψη» του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ήταν ότι ΗΠΑ και Ελλάδα «συμφωνούν να συνεχίσουν να εργάζονται για να πετύχουν μια πιο φυσιολογική σχέση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Υπονομεύεις την ειρήνη

Την άμεση και έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε το νέο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, με νέες προκλητικές δηλώσεις έριξε ξανά λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει αποδεχθεί το καθεστώς που κήρυξε η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως «στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία που καταλήξαμε με τη Λιβύη, ενδυναμώνουμε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη Λιβύη», ενώ έσπευσε να αναφερθεί και στην Ελλάδα.

«Χάρη στην αποφασιστική μας στάση σε αυτό το θέμα, το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτό από τις χώρες που είναι εντός του θέματος με πρώτη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του «σουλτάνου» οδήγησαν την Ελλάδασε αιχμηρή ανακοίνωση κατά του καθεστώτος Ερντογάν, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει:

«Ως έχουμε κατ´ επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.

Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός».

Είναι προφανές πως η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να είναι σε ετοιμότητα και να απαντά συνεχώς σε διπλωματικό επίπεδο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μάρθα Καραγιάννη: Αποκάλυψη! Αυτή είναι η διάγνωση των γιατρών - Τα νεότερα για την υγεία της

Βικτόρια Μπέκαμ: Το εξώφυλλο στην Vogue με δημιουργία της Μαρέβας Μητσοτάκη (pics)

Σχετικές ειδήσεις