ΕΘΝΙΚΑ

Αγία Σοφία - Νέα πρόκληση Ερντογάν: Θέλει δημοψήφισμα για να την κάνει τζαμί

Αγία Σοφία - Νέα πρόκληση Ερντογάν: Θέλει δημοψήφισμα για να την κάνει τζαμί
ASSOCIATED PRESS

Εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς  φέρεται πως έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να μετατραπεί σε τζαμί.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησής του να εξετάσουν ενδελεχώς όλες τις πτυχές ούτως ώστε η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε τέμενος.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι πως ο Ερντογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος που ο Τούρκος Πρόεδρος τα αγαπά πολύ και ουκ ολίγες φορές τα έχει επικαλεστεί. Να αποφασίσει, δηλαδή, ο τουρκικός λαός τι θέλει για την Αγιά Σοφιά. Να παραμείνει ως έχει, δηλαδή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco ή να μετατραπεί σε τζαμί.

Ταυτόχρονα, στην επιτροπή συζητήθηκε και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε το ελάχιστο ποσοστό που χρειάζεται να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή να μειωθεί.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως συμβαίνει και με το Μπλε Τζαμί. Για αυτό θα αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο το έθνος μας».

Ανέφερε επίσης, πως:

«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της Άλωσης από το κοράνι».

Στη διαδικτυακή της έκδοση, η Hurryiet γράφει πως ο Ερντογάν αναζητά «φόρμουλα» για την Αγία Σοφία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μυτιλήνη: Τραγωδία! Νεκρή 40χρονη μητέρα 2 παιδιών (pics)