ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - «Καμπανάκι» για τον τουρισμό στην Ελλάδα: Δεύτερο κύμα τον Σεπτέμβριο

Κορονοϊός - «Καμπανάκι» για τον τουρισμό στην Ελλάδα: Δεύτερο κύμα τον Σεπτέμβριο
INTIME NEWS

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η πιθανότητα περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς μπήκαν μπροστά οι μηχανές της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μας, του τουρισμού.

Μία εισροή πέντε ασυμπτωματικών τουριστών την ημέρα με κορονοϊό για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, θα μπορούσε να φέρει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης από 19-20 έως τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από τις μέχρι τώρα προβλέψεις. Αυτό δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικαλούμενος μοντέλο που έχει αναπτύξει με την ομάδα του.

Το δεύτερο κύμα μπορεί να προκύψει, αν «χάσουμε» τους ασυμπτωματικούς φορείς που είναι ενεργοί στην κοινότητα και διασπείρουν τον ιό, διευκρινίζει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει μέχρι και 20 άτομα.

Όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται, ο καθηγητής τονίζει ότι είναι σημαντικός ο συνδυασμός τους, και όχι μόνο το κάθε μέτρο χωριστά. Κάτι που όπως λέει, καταδεικνύει ότι όλοι πρέπει να επιδείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης και να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας και ως πολίτες και καταναλωτές, αλλά και ως οικονομικοί παράγοντες.

«Το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων τον Μάρτιο έφερε μία μείωση στο βαθμό του επιπολασμού του ιού γύρω στο 18%. Όχι πολύ μεγάλο ποσοστό, με δεδομένο ότι έκλεισαν ξαφνικά όλα τα σχολεία της χώρας. Αυτό όμως συνδυάστηκε με μία πολύ σημαντικότερη μείωση της τάξης του 45% όταν έκλεισαν και οι χώροι αναψυχής. Κι αυτό συνέβη γιατί πολλά παιδιά όταν βρέθηκαν εκτός σχολείου πήγαν στην καφετέρια. Στη συνέχεια το λοκ ντάουν είχε μία πολύ σημαντική απόδοση της τάξης του 85% στη μείωση των επαφών», σημειώνει ο καθηγητής.

Η πιθανότητα να κολλήσουμε όταν κρατάμε απόσταση και φοράμε μάσκα

Ωστόσο το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι τι θα συμβεί τώρα που έχουν ανοίξει τα πάντα και δη οι χώροι αναψυχής που το κλείσιμο τους συνέβαλε τα μάλα στη μη μετάδοση του ιού. Η απάντηση ήρθε με παράδειγμα. «Αν κρατάμε την απόσταση και φοράμε και οι δύο μάσκα έχουμε πιθανότητα να κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο (ένας υγιής από έναν φορέα) γύρω στο 5%. Αν φοράει ο ένας μόνο μάσκα τότε οι πιθανότητες αυξάνονται στο 50-75%». Ο καθηγητής στα τέλη Μαρτίου είχε κάνει την εκτίμηση ότι στο τέλος της πανδημίας θα έχει μολυνθεί το 50% του ελληνικού πληθυσμού. Και το επόμενο ερώτημα βέβαια είναι πότε υπολογίζει αυτό το τέλος. «Το τέλος αυτό είναι ένας μαθηματικός θεωρητικός υπολογισμός που λέει ότι αν δεν υπάρχει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή, ή εμβόλιο, ώστε να δημιουργήσουμε ανοσία με φαρμακευτικό τρόπο, τουλάχιστον το 50% θα πρέπει να επιμολυνθεί για να δημιουργηθεί αυτή η ανοσία. Στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 50%. Οι υπολογισμοί που γίνονται και από άλλους συναδέλφους είναι από 60-70%. Δεν σημαίνει όμως ότι θα φτάσουμε εκεί, ακριβώς γιατί ελπίζουμε όλοι ότι θα υπάρξει φαρμακευτική αγωγή. Το δικό μας μοντέλο λέει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί 15-20.000. Φυσικά κάτω από 1%».

Γώγος: Γιατί η Ελλάδα κατατάσσεται στις πιο ευάλωτες χώρες

Τον λόγο για τον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται στις πιο ευάλωτες χώρες στον κορονοϊό, σύμφωνα με δημοσίευση του ευρωπαϊκού περιοδικού General Public Health, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου (20/06), ο καθηγητής εξήγησε ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία και η Σουηδία κατατάσσονται στις πιο ευάλωτες στον ιό γιατί έχουν γερασμένο πληθυσμό και πληθυσμό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που ζουν πολύ καιρό. Αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, σημαίνει ότι ναι μεν αντιμετωπίζονται καλά από το σύστημα υγείας γιατί ζουν πολύ καιρό, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για έναν πληθυσμό ευάλωτο που αν ο ιός διασπαρεί στην χώρα μας τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα.

«Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Γώγος.

Παράλληλα, ο καθηγητής Ιατρικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως υπάρχει μια δραστηριότητα του ιού. «Δεν έχει σταματήσει να υπάρχει και σε μερικές περιοχές όπου αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αυτό επανεμφανίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Ξάνθης» επεσήμανε.

Υπογράμμισε, δε, ότι στην υπόλοιπη χώρα δεν είχαμε κυκλοφορία του ιού και αυτό φάνηκε από την παρακολούθηση μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα αποτελέσματα της καραντίνας ήταν ικανοποιητικά γι' αυτό δεν είχαμε δραστηριοποίηση του ιού σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και γι αυτό πρέπει να υπάρχει ο νους στον περιορισμό του ιού σε περιοχές όπως τη Ξάνθη.

Επιπλέον, ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι κοιμάται πιο ήσυχα απ’ ότι κοιμόταν τους πρώτους 2 μήνες ενώ συμπληρώνει πως υπάρχει πολύ καλή επιτήρηση και μέτρα που παίρνονται συνεχώς τα οποία ελπίζει να τηρηθούν και το καλοκαίρι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι – Ανατροπή: Είχε και δεύτερο άνδρα στην ζωή της η 35χρονη;