ΕΘΝΙΚΑ

Αθλιότητες από τα τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι

Αθλιότητες από τα τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι

Σειρά προκλητικών δημοσιευμάτων φιλοξενεί ο τουρκικός Τύπος μετά την επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι.

Τα τουρκικά μέσα παρουσιάζουν το ακριτικό νησί το οποίο επισκέφθηκε η Πρόεδρος ως... τουρκικό έδαφος που ανήκει στο νομό Αϊδινίου.

Με πηχυαίους τίτλους η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, αλλά και η εθνικιστική κεμαλική Sozcu, όπως και άλλοι δικτυακοί τόποι που αναπαρήγαγαν τα δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για «πρόκληση» από την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο και, διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις της, επιχειρούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως κατακτητή.

Η Yeni Safak μάλιστα έφτασε στο σημείο να γράψει στον δικτυακό της τόπο ότι «η Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό στη νήσο Εσέκ που υπάγεται στο δικό μας νομό του Αϊδινίου».

Ενδεικτικά οι τίτλοι των τουρκικών ΜΜΕ:

Sabah (φιλοκυβερνητική): «Πρόκληση από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Σκανδαλώδεις δηλώσεις στη νήσο Εσέκ (Αγαθονήσι)»

Hurriyet (φιλοκυβερνητική): «Μεγάλη πρόκληση από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Karar (κεμαλική): «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφτηκε το υπό κατοχή Αγαθονήσι»

Sozcu (κελαμλική): «Πρόκληση στην Τουρκία από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πρκατορείο Ειδήσεων DHA: «Πρόκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας: Επισκέφτηκε τη νήσο Εσέκ»

Τα δημοσιεύματα αυτά αποτελούν αναπαραγωγή για μία ακόμη φορά των γνωστών θέσεων που παρουσιάζονται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια και στηρίζονται στις καινοφανείς θεωρίες του πρώην γενικού γραμματέα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απόστρατου συνταγματάρχη Ουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος έχει μόνιμο βήμα στα τουρκικά ΜΜΕ, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα έχει υπό στρατιωτική κατοχή 16 τουρκικά νησιά, μεταξύ των οποίων και το Αγαθονήσι.

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης το δημοσίευμα της κεμαλικής Sozcu δεν προκαλεί εντύπωση καθώς ανέκαθεν οι κεμαλιστές εκφράζουν ακραίες θέσεις, ισχυρίζονται ότι έχει αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο και κατηγορούν τον Ερντογάν πως δεν κάνει τίποτα γι αυτό.

Αυτό που έχει σημασία ωστόσο είναι ότι για πρώτη φορά, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος υιοθετεί τις ακρότητες της τουρκικής αντιπολίτευσης, παρότι πρόκειται για μια περιοχή για την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσημη θέση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.