ΕΘΝΙΚΑ

ΑΟΖ - Ραγδαίες εξελίξεις: Στην Αίγυπτο ο Δένδιας - Μία ανάσα από την τμηματική οριοθέτηση

ΑΟΖ - Ραγδαίες εξελίξεις: Στην Αίγυπτο ο Δένδιας - Μία ανάσα από την τμηματική οριοθέτηση
ASSOCIATED PRESS

Με ρυθμούς-«αστραπή» τρέχουν οι διεργασίες για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Προς επίρρωσιν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρίσκεται ήδη στο Κάιρο - Η συνάντηση είναι αυτήν την ώρα εν εξελίξει και σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου Δένδια-Σούκρι.

Το Newsbomb.gr είχε ήδη από τις 27 Ιουλίου αποκαλύψει πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος είχαν διανύσει πολύ δρόμο προς την κατεύθυνση της οριοθέτησης ΑΟΖ μετά και την συνομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Πλέον, όπως όλα δείχνουν, όπως είχε προϊδεάσει το Newsbomb.gr, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αφού ο κ. Δένδιας βρίσκεται ήδη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα προκειμένου να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές δε, τονίζουν πως υπάρχει πιθανότητα η συμφωνία με την Αίγυπτο να υπογραφεί άμεσα στο Κάιρο.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν συμβεί τα εξής:

18 Ιουνίου: Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, βρέθηκε στο Κάιρο για συζητήσεις που τελικά δεν έφεραν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

17 Ιουλίου: Ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της. Την ίδια μέρα ωστόσο, προέβη σε διευκρινίσεις τονίζοντας πως τα όποια δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα παραπέμποντας παράλληλα την όποια συμφωνία στις… καλένδες.

23 Ιουλίου: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνομιλία προέκυψε στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες με αφορμή τόσο την μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί, όσο και της τουρκικής NAVTEX.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Σίσι η οποία αναθέρμανε τις διαπραγματεύσεις, είχε ακολουθήσει συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών στην Αθήνα από την οποία οι Αιγύπτιοι αποχώρησαν έχοντας στα χέρια τους την τελική πρόταση της Αθήνας έχοντας ανταλλάξει χάρτες και τα απαραίτητα έγγραφα. Η απάντηση του Καΐρου ήρθε λίγο μετά και γι΄αυτό ακολούθησε το ταξίδι που πραγματοποιεί στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας.

Τον Έλληνα υπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου για την ΑΟΖ θα αφορά μερική οριοθέτηση αφήνοντας εκτός την περιοχή του Καστελλορίζου και συγκεκριμένα με όριο τον 28ο μεσημβρινό.

«Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο ‘μεγαλώνει’ την Ελλάδα, αλλά ακυρώνει στην πράξη τα όποια σχέδια του Ερντογάν αφού πλέον με την βούλα η περιοχή νοτίως της Κρήτης αποτελεί ελληνική επικράτεια, αλλά ακυρώνει και το ψευδεπίγραφο τουρκολιβυκό μνημόνιο», ανέφερε από τις 27 Ιουλίου στο Newsbomb.gr, κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Αμέσως μετά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει τo Newsbomb.gr, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στην Κύπρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η «Θάλεια»