ΕΘΝΙΚΑ

Η «φίλη» μας η Μέρκελ: Μας γονάτισε οικονομικά και τώρα στηρίζει τον Ερντογάν

Η «φίλη» μας η Μέρκελ: Μας γονάτισε οικονομικά και τώρα στηρίζει τον Ερντογάν

Μοιραία και καταστροφική για την Ελλάδα η καγκελάριος της Γερμανίας.

Συνέδεσε το όνομά της, μαζί με τον τέως υπουργό Οικονομικών τον Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, με την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, με τα μνημόνια, τις επιτροπείες, την τρόικα και τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών μας.

Η Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν φύγει από την γερμανική καγκελαρία και εγκαταλείψει και την πολιτική, αποδεικνύεται μοιραία και για τα εθνικά ζητήματα της χώρας μας, μιας και η γερμανική προεδρία στην Ε.Ε. συμπίπτει με την χειρότερη κρίση στα ελληνοτουρκικά μετά το 1996 και τα τραγικά γεγονότα των Ιμίων.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, η Ευρώπη είναι και πάλι απούσα στις διαφορές της με την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι το Oruc Reis πραγματοποίησε ουσιαστικά εισβολή σε ευρωπαϊκό έδαφος, το διευθυντήριο των Βρυξελλών κοιμάται και αφήνει το καθεστώς Ερντογάν να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, ένα από τα παλαιότερα, ιστορικότερα και σίγουρα από τα πιο δοκιμαζόμενα μέλη της.

Τα αντανακλαστικά της προεδρεύουσας Γερμανίας αποδεικνύονται και πάλι απελπιστικά αργά και κυρίως άστοχα και επικίνδυνα, επιβεβαιώνοντας πως οι τεχνοκράτες της Ευρώπης που γονάτισαν οικονομικά την Ελλάδα επί μια δεκαετία το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να λειτουργούν ως αδίστακτοι τοκογλύφοι και τίποτα περισσότερο. Καμία σχέση με εξωτερική πολιτική, καμία σχέση με στρατηγική και διπλωματία. Μόνο αριθμοί, μόνο χρήμα και σκληρά μέτρα για τις χώρες που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση.

Στην διάρκεια της προηγούμενης ελληνοτουρκικής κόντρας, στις 21 Ιουλίου, η προεδρεύουσα της ΕΕ, Γερμανία, αντέδρασε αφού ο τουρκικός Στόλος είχε βγει από το λιμάνι του Ακσάζ μαζικά και κατευθύνονταν προς το Καστελόριζο και αφού της είχε τηλεφωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντάς ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αστειεύονται και πως αν χρειαστεί θα ανοίξουν πυρ.

Ακόμα όμως και όταν αντέδρασε, η απάντησή της προς τον Ερντογάν ήταν ήπια, ζητώντας του να αποχωρήσουν τα καράβια και αυτή θα πείσει τον Μητσοτάκη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε αυτά που απαιτεί η Τουρκία, το αγαπημένο και χαϊδεμένο παιδί της Γερμανίας. Καθόρισε λοιπόν με τον Τούρκο πρόεδρο την ατζέντα και έχει πλέον την απαίτηση η Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της κρίσης που είναι σε εξέλιξη. Για μια ακόμη φορά η Γερμανία αντέδρασε καθυστερημένα, αφήνοντας τον Ερντογάν να δώσει εντολή απόπλου στο τουρκικό ερευνητικό το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Είναι να τρελαίνεται κανείς βλέποντας τη χώρα που προεδρεύει στην ΕΕ να αφήνει ένα τρίτο κράτος να εισβάλει σε ευρωπαϊκό έδαφος με πολεμικά πλοία και όχι απλά να μην αντιδρά, αλλά να καλεί τη χώρα που δέχεται την εισβολή να καθίσει να μιλήσει με τον εισβολέα. Πραγματικά, αδιανόητα πράγματα.

Βλέποντας τις δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων μπορείτε να αντιληφθείτε το ρόλο που παίζουν, αλλά επίσης και την ασχετοσύνη τους αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο αφ’ ενός για «λάθος μήνυμα» που στέλνει η Τουρκία με απόφασή της να διεξαγάγει σεισμολογικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και καλώντας αφ’ ετέρου την Αθήνα και την Άγκυρα να επιλύσουν «όλα τα ανοιχτά ζητήματα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν απ’ ευθείας διμερή διάλογο.

Αντιλαμβάνεστε τι λέει; Ενώ η Ελλάδα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως το μόνο ζήτημα που είναι προς συζήτηση - επίλυση με την Τουρκία είναι το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, η Γερμανία καλεί την Αθήνα να συζητήσει όλα τα δήθεν «ανοιχτά ζητήματα», τα οποία τονίζουμε πως είναι διευθετημένα από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις. Τι κάνει λοιπόν η καγκελαρία; Ικανοποιεί το αίτημα Ερντογάν και γυρνάει την πλάτη στην Ελλάδα. Απλά και ξεκάθαρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προτίθεται να μεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί πρόσφατα εκ νέου εντάσεις.

«Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απ' ευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας -και ελπίζουμε και να λύσουν- τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας» συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να προσθέσει «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απ’ ευθείας συνομιλία».

Η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ αποδεικνύονται μοιραίοι για την Ελλάδα. Αφού μας διέλυσαν οικονομικά, τώρα ήρθε η ώρα να μας χτυπήσουν κάνοντας πλάτες στους Τούρκους και στον Ερντογάν που απειλεί τους πάντες. Και δυστυχώς εμείς, συνεχίζουμε να συνομιλούμε μαζί τους και να τους θεωρούμε σοβαρούς διαμεσολαβητές και άξιους συνομιλητές.

Καμία τύχη...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πού είναι οι «σύμμαχοί» μας; Άφαντοι όλοι! Είμαστε μόνοι μας απέναντι στην Τουρκία