ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκική προκλητικότητα: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητά η Αθήνα

Τουρκική προκλητικότητα: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητά η Αθήνα

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνάντηση Δένδια – Πάιατ για τις τουρκικές προκλήσεις

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας, στη «σκιά» των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην «ατζέντα» βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Σε tweet του μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως επιβεβαιώθηκε εκ νέου η στήριξη των ΗΠΑ σε διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η δέσμευση στην ανάπτυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, που δημιουργεί θεμέλια για διαχρονική ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία.

Αυτή είναι η «κόκκινη» γραμμή της Αθήνας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το τελευταίο 24ωρο ο «πόλεμος νεύρων» της Άγκυρας στο Αιγαίο, καθώς το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτίως του Καστελόριζου, αγνοώντας τις επίμονες προτροπές του Πολεμικού Ναυτικού να αποχωρήσει.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κώστας Υφαντής εκτιμά ότι η Τουρκία «δεν είναι απόλυτα σίγουρη για τις κινήσεις της και συνεπώς δεν θέλει να αποκλείσει όλες τις πιθανότητες διαλόγου. Όλα αυτά βέβαια με τους δικούς της όρους».

«Ο Ερντογάν συνεχίζει να κατοχυρώνει τετελεσμένα, και από ελληνικής πλευράς απαιτείται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για να μην πέσουμε σε παγίδες. Ωστόσο, κόκκινη γραμμή είναι οι έρευνες από πλευράς Τουρκίας, κάτι που θα σημαίνει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στόχος πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση, με αποχώρηση της Τουρκίας», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης ο οποίος χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή οποιαδήποτε παραβίαση ή αμφισβήτηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ο αντιστράτηγος ε.α. συμπλήρωσε πως «τις κόκκινες γραμμές προφανώς τις θέτει η κυβέρνηση αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και κάποιο ανάλογο θεσμικό κείμενο. Αντιθέτως, στις Ένοπλες Δυνάμεις οι κόκκινες γραμμές είναι ξεκάθαρες. Υπάρχουν θεσμικά κείμενα που τις περιγράφουν (τις κόκκινες γραμμές) και ξέρουν σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ενέργεια της Τουρκίας τι να κάνουν. Οποιαδήποτε πάντως απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή είναι πολιτική».

Διπλωματικές κινήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκίνησε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, ενώ έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προχωρήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ξένους ομολόγους του, ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθ’ όλα νόμιμη αυτή συμφωνία.

Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αιγαίο ώρα μηδέν: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ένοπλες Δυνάμεις - Θέμα ωρών η κίνηση του Oruc Reis