ΕΘΝΙΚΑ

Δυναμική απάντηση Μακρόν σε Τουρκία: Γαλλικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη

Δυναμική απάντηση Μακρόν σε Τουρκία: Γαλλικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δίνει η παρουσία δύο γαλλικών μαχητικών Rafale στην Κρήτη

Έμπρακτα εκφράζει ήδη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα η Γαλλία, καθώς μερικές μόλις ώρες μετά από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πως δύο γαλλικά μαχητικά Rafale θα βρεθούν σήμερα στη Σούδα της Κρήτης.

Τα δύο μαχητικά βρίσκονταν στην αεροπορική βάση της Πάφου από τις 10 Αυγούστου, στο πλαίσιο άσκησης.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε πως πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση της φρεγάτας Λαφαγιέτ με το ελληνικό ναυτικό.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε ό,τι αφορά το Ναυτικό, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο (PHA) Tonnerre (Βροντή), που βρίσκεται καθ’ οδόν για να φέρει βοήθεια στου Λιβανέζους, συνοδεύεται από το βράδυ από την φρεγάτα Λαφαγιέτ, η οποία απέπλευσε από τη Λάρνακα κι έκανε θαλάσσια άσκηση με το Ελληνικό Ναυτικό.

Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει ως σκοπό να ενισχύσουν την αυτόνομη εκτίμηση της κατάστασης και να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, την ασφάλεια της ναυσιπολοΐας στη Μεσόγειο και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.»

Ξεκάθαρη στήριξη Μακρόν

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, προαναγγέλλοντας μάλιστα την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο.

Σε tweet του στα γαλλικά τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη. Ο Emmanuel Macron είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Η απίστευτη κομπίνα του Ερντογάν αποκαλύφθηκε