ΕΘΝΙΚΑ

Όλη η αλήθεια για το παρ’ ολίγον «θερμό επεισόδιο» με τη φρεγάτα «Λήμνος»

Όλη η αλήθεια για το παρ’ ολίγον «θερμό επεισόδιο» με τη φρεγάτα «Λήμνος»

Παρ’ ολίγον «θερμό επεισόδιο» σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν -όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή»- η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτης της, προσέκρουσε στην ελληνική «Λήμνος».

Το τουρκικό σκάφος -σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής» - δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας.

Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη του, σε αντίθεση με τη «Λήμνος» που συμμετείχε κανονικά την Πέμπτη στα κοινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.

Ο κ. Ερντογάν - συμπληρώνει η Καθημερινή - προέβη χθες σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας πως «οι Έλληνες επιτέθηκαν στο “Oruc Reis” και πήραν απάντηση γι αυτό».

Διπλωματικές πηγές θεωρούν πως η αναφορά του Τούρκου προέδρου έγινε για να προστατευτεί εσωτερικά.

Ταυτόχρονα με την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει την δραστηριότητά της στο διπλωματικό πεδίο με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο.

Σκάκι σε διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο, με προσεκτικές, συντονισμένες και όχι βιαστικές κινήσεις, «παίζει» η Αθήνα, με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στις διπλωματικές της κινήσεις η Αθήνα κινήθηκε τις τελευταίες ώρες στο «τρίγωνο» Βερολίνο, Παρίσι, Ισραήλ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει και τον τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το μήνυμα της κυβέρνησης στην Άγκυρα, αλλά και τους εταίρους, μας, είναι ότι η Ελλάδα είναι θετική στο διάλογο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά με κανόνες. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που κατέστη σαφές στο Βερολίνο κατά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η διπλωματία θέλει χρόνο να μιλήσει και υπάρχουν ακόμα πολλά διπλωματικά βήματα να γίνουν, αλλά το μήνυμα της Αθήνας στην Ευρώπη είναι ότι δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα με ό,τι συμβαίνει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έλεγχοι σε Πειραιά και Ραφήνα σε όσους επιστρέφουν από διακοπές