ΕΘΝΙΚΑ

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας: Όλη η αλήθεια για την επακούμβηση της φρεγάτας Λήμνος

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας: Όλη η αλήθεια για την επακούμβηση της φρεγάτας Λήμνος

Παρ’ ολίγον «θερμό επεισόδιο» σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν -όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή»- η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτης της, προσέκρουσε στην ελληνική «Λήμνος» - Για όλο το περιστατικό αλλά και για την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών ενημέρωσε το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ο κ. Νίκος Δένδιας 

Μια ανάσα από την πρόκληση θερμού επεισοδίου έφτασαν τις πρωινές ώρες της Τετάρτης η Ελλάδα και η Τουρκία όταν μια τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis προσέκρουσε σε ελληνική φρεγάτα που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

To ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κρατά χαμηλούς τόνους για το περιστατικό σε αντίθεση με την τουρκική μονταζιέρα που δημοσιεύει φωτογραφίες ότι η φρεγάτα Λήμνος έχει δήθεν υποστεί τεράστιες ζημίες.

Το τουρκικό σκάφος -σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής» - δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας.

Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη του, σε αντίθεση με τη «Λήμνος» που συμμετείχε κανονικά την Πέμπτη στα κοινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.

Η ελληνική φρεγάτα Λήμνος παρακολουθούσε το Oruc Reis από ασφαλή απόσταση. Η φρεγάτα Κεμάλ Ρέις, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό, βρέθηκε κοντά στην ελληνική φρεγάτα, θεωρώντας ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο σχεδιάζει να παρεμποδίσει τον πλου του Oruc Reis.

Ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ακολουθούσε σταθερή πορεία και συνέχιζε τον πλου για την παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού χωρίς να αλλάξει κατεύθυνση. Η τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις συνέχισε να προσεγγίζει το ελληνικό πολεμικό. Όταν απείχε περίπου 450 γιάρδες από το ελληνικό πολεμικό, ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας που είχε την Λήμνο στα δεξιά του - άρα σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοϊας έπρεπε να παραχωρήσει προτεραιότητα στην ελληνική φρεγάτα- άλλαξε πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική φρεγάτα με το πρωραίο τμήμα να συγκρουστεί με το πίσω μέρος της τουρκικής φρεγάτας.

Η επακούμβηση δεν προκάλεσε ζημιές στο Λήμνος, αντιθέτως το Κεμάλ Ρέις υπέστη τρύπα στο πρυμναίο τμήμα.

Εδώ βλέπετε την ελληνική φρεγάτα η οποία αμέσως μετά συμμετείχε κανονικά σε ασκήσεις χωρίς να έχει κάποια ζημιά

Ο κ. Ερντογάν - συμπληρώνει η Καθημερινή - προέβη χθες σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας πως «οι Έλληνες επιτέθηκαν στο “Oruc Reis” και πήραν απάντηση γι αυτό».

Διπλωματικές πηγές θεωρούν πως η αναφορά του Τούρκου προέδρου έγινε για να προστατευτεί εσωτερικά.

Ταυτόχρονα με την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει την δραστηριότητά της στο διπλωματικό πεδίο με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο.

Σκάκι σε διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο, με προσεκτικές, συντονισμένες και όχι βιαστικές κινήσεις, «παίζει» η Αθήνα, με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στις διπλωματικές της κινήσεις η Αθήνα κινήθηκε τις τελευταίες ώρες στο «τρίγωνο» Βερολίνο, Παρίσι, Ισραήλ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει και τον τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το μήνυμα της κυβέρνησης στην Άγκυρα, αλλά και τους εταίρους, μας, είναι ότι η Ελλάδα είναι θετική στο διάλογο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά με κανόνες. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που κατέστη σαφές στο Βερολίνο κατά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η διπλωματία θέλει χρόνο να μιλήσει και υπάρχουν ακόμα πολλά διπλωματικά βήματα να γίνουν, αλλά το μήνυμα της Αθήνας στην Ευρώπη είναι ότι δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα με ό,τι συμβαίνει.

Στο απόγειο η τουρκική προπαγάνδα

Οι Τούρκοι διαδίδουν από χθες την ψευδή είδηση ότι η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ'» έπαθε τεράστιες ζημιές και όχι η «Kemal Reis», η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε ναυπηγείο.

Υποστήριξαν δε, ψευδώς ότι η «ΛΗΜΝΟΣ» χτυπημένη από το τουρκικό καράβι, επέστρεψε σε ελληνικό λιμάνι!

Μάλιστα παραθέτουν και φωτογραφία, που όπως όμως μπορείτε να δείτε και είναι και παλιά και είναι photoshop.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τρομάζει η διασπορά – Στο «κόκκινο» Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Ειδοποίηση 112 σε Πάρο και Αντίπαρο - Το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι