ΕΘΝΙΚΑ

Φίλης στον Alpha 98,9: Πιθανόν στρατιωτική λύση εάν οι Τούρκοι πλησιάσουν στα ναυτικά μίλια

Φίλης στον Alpha 98,9: Πιθανόν στρατιωτική λύση εάν οι Τούρκοι πλησιάσουν στα  ναυτικά μίλια

Κρίσιμες θεωρεί τις επόμενες ημέρες για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης.

Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο κ. Φίλης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» και η Τουρκία εκδώσει NAVTEX με την οποία θα δεσμεύει περιοχή στα έξι ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και τη Ρόδο.

«Σε αυτή τη στροφή, είναι πραγματικότητα ότι οι επόμενες ημέρες έχουν υψηλό βαθμό κρισιμότητας και επικινδυνότητας. Εφόσον κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν κι εφόσον υπάρχει προσδοκία ότι θα έχουμε συμφωνία ακόμα και συνολική αμυντικού χαρακτήρα, είναι βέβαιο ότι αυτό θα πυροδοτήσει την αντίδραση της Τουρκίας και μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

«Ο Ερντογάν δεν θέλει αυτή τη συμμαχία, του χαλάει τα σχέδια», πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι «εμείς επωφελούμαστε από το γεγονός ότι το Παρίσι δεν θέλει να δει την Τουρκία να ηγεμονεύει στην περιοχή και αν αποκτά στρατιωτικό μέρισμα στη Λιβύη».

Θεωρεί πιθανόν να αντίδρασει η Τουρκία όπως προαναγγέλλει με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με νέα Navtex στα έξι ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο: «Αν συμβεί αυτό, είναι πιθανόν το σενάριο να βρεθούμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που θα έχει και στρατιωτικά χαρακτηριστικά και θα βάλει τη διπλωματία σε δεύτερη μοίρα».

«Αν είναι πέρα των 12 νμ, δεν υπάρχει συζήτηση, γιατί μιλάμε για διεθνή ύδατα, σε περίπτωση βέβαια που δεν διεξάγονται έρευνες. Γιατί αν διεξάγονται έρευνες, πρόκειται για παραβίαση της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αν το Oruc Reis φθάσει στα 6 ή κοντά στα έξι ναυτικά μίλια, από το Καστελόριζο , τη Ρόδο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της ελληνικής νησιωτικής χώρας, τότε οι επιλογές θα είναι πολύ συρρικνωμένες και θα είναι μεταξύ του κακού και του χειρότερου. Θα είναι επιλογές οι οποίες, εφόσον δεν έχει λειτουργήσει η διπλωματία για να το αποτρέψουμε αυτό, είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνουν και στρατιωτική χρήση», υπογράμμισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ετοιμάζουν διπλό χτύπημα οι Τούρκοι; «Κόκκινος» συναγερμός σε Έβρο και Καστελόριζο