ΕΘΝΙΚΑ

Επιμένουν στον παραλογισμό οι Τούρκοι: Ζητούν αποστρατικοποίηση νησιών και μοιρασιά φυσικών πόρων

Επιμένουν στον παραλογισμό οι Τούρκοι: Ζητούν αποστρατικοποίηση νησιών και μοιρασιά φυσικών πόρων

Τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - «Ζορίστηκαν» οι Τούρκοι από τις ηχηρές απαντήσεις που έλαβαν από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ζητούν να... φύγει ο Στρατός μας από τα νησιά.

Θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έθεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου, γίνεται επίσης αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται ότι στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Δηλώνεται ότι το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής η Τουρκία τάσσεται κατ’ αρχάς υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο της νομιμότητας, η Τουρκία θα εξακολουθεί να τηρεί στάση υπέρ της δημοκρατίας και της ευημερίας αυτών των δύο χωρών, υποστηρίζοντας τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και την εγκαθίδρυση της σταθερότητας».

Επιπλέον, «καλείται η διεθνής κοινότητα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στις παράνομες δομές και τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως και των παραγόντων που τις στηρίζουν και οι οποίες σφετερίζονται την ελευθερία και τους πόρους των καταπιεσμένων εθνών».

Τονίζεται ότι η στάση και «οι πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο και καλούμε όλους τους οργανισμούς και τις χώρες που επεμβαίνουν στις διενέξεις, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σεβαστούν αυτή τη στάση αρχών της χώρας μας καθώς και τα δικαιώματα και συμφέροντα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στην Καρδίτσα: Συντετριμμένος ο ξάδερφος της φαρμακοποιού - «Δεν θα τη βρίσκαμε χωρίς σκυλιά»