ΕΘΝΙΚΑ

Σταθακόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις

Σταθακόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις
ASSOCIATED PRESS

Ελληνοτουρκικά: Ως μία αναμενόμενη κίνηση χαρακτηρίζει στο Newsbomb.gr τις εξαγγελίες του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, περί πλωτού γεωτρύπανου στην περιοχή των ερευνών του Oruc Reis, ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος και διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Αυτά τα γνωρίζουμε και είναι πλήρως αναμενόμενα, αφού υποτίθεται ότι γίνεται σεισμική έρευνα θα πάει και το γεωτρύπανο στην περιοχή. Και αν το κάνει τελικά ο Ερντογάν θα είναι απλά για να μας δοκιμάσει», τονίζει ο κ. Σταθακόπουλος στο Newsbomb.gr, κρούοντας παράλληλα το «καμπανάκι» κινδύνου για την κίνηση που ενδέχεται να κάνει η Αθήνα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολύ εύκολα μπορεί από κατήγοροι να βρεθούμε κατηγορούμενοι, αν κάνουμε κάτι, για παράδειγμα στο Oruc Reis, που είναι ένα ανοχύρωτο ερευνητικό πλοίο - και ας συνοδεύεται από πολεμικά. Άλλωστε αυτό επιδιώκει η Τουρκία».

stathakopoulos-dimitris-1-1280x720.jpg
Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος και διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Ερντογάν επιθυμεί να είναι ο «κλειδοκράτορας» της Αν. Μεσογείου

Αναφορικά με τις κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες, ο κ. Σταθακόπουλος είναι ξεκάθαρος σχετικά με το τι επιδιώκει ο «σουλτάνος».

«Οι καθημερινές ειδήσεις που ακούμε με τα θέματα των προκλήσεων της Τουρκίας είναι τα συμπτώματα ευρύτερων και βαθύτερων αιτιών. Η δουλειά των αναλυτών είναι να βρουν τα αίτια, γιατί γίνονται όλα αυτά. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία, ούτε καν πιθανολόγηση για το τι θα κάνει ο Ερντογάν, διότι μας τα λέει ο ίδιος», τονίζει στο Newsbomb.gr.

«Για παράδειγμα ο Ερντογάν λέει ότι το 2023, όταν και συμπληρώνονται 100 χρόνια τουρκικής δημοκρατίας, θέλει να είναι ο κλειδοκράτορας της Ανατολικής Μεσογείου και κατά συνέπεια όποιος θα θελήσει να κάνει στην περιοχή δουλειές, είτε είναι η Ρωσία, είτε η Κίνα, θα ρωτάει πρωτίστως την Τουρκία», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι «η δε Άγκυρα ως διάδοχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας και γαλαντόμος, θα έχει με τις γειτονικές χώρες, π.χ βαλκανικές, Ελλάδα, Συρία κτλ, την μεγαλοθυμία των Οθωμανών, δηλαδή θα κανονίζει γι' αυτούς, θα παίρνει όμως τη μερίδα του λέοντος, πριν τους δώσει κάτι».

«Δεν θέλει πόλεμο» - Δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις μέχρι το Δεκέμβριο

Αν και ο «σουλτάνος» κατά καιρούς επιδίδεται σε εμπρηστικές δηλώσεις και απειλεί με «απαντήσεις» στο πεδίο, κατά τον κ. Σταθακόπουλο, δεν είναι της λογικής του πολέμου, αλλά της πολιορκίας.

Τονίζει δε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «παίζει» με τους συμβολισμούς και όπως όλα δείχνουν δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις το επόμενο διάστημα.

«Για παράδειγμα όλη αυτή η ένταση τελευταία και ειδικά το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο ακολούθησε η ανάμνηση του Κυπριακού, όπου και υπήρξε ένταση με το Oruc Reis. Στη συνέχεια ήταν η επέτειος της Μαντζικέρτ, με τον Ερντογάν να επισκέπτεται την περιοχή και να προκαλείται ξανά ένταση στην Αν. Μεσόγειο», ανέφερε και επισήμανε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα κάνει πίσω ούτε και τώρα καθώς, «στις 29 Οκτωβρίου έχουν την δικιά τους Εθνική Επέτειο, οπότε δεν μπορεί να κάνει πίσω πριν από τις 29. Βέβαια, μετά ακολουθεί και η 10η Νοεμβρίου, ημέρα του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ. Ούτε και τότε μπορεί να κάνει πίσω», διαπίστωσε.

Παράγοντες, όπως αναφέρει, που έχουν συμβάλλει στην διατήρηση της προκλητικής του στάσης είναι και η αδράνεια της Αμερικής λόγω των εκλογών, όπως και η αδράνεια της Ευρώπης, η οποία δεν επιβάλλει κυρώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τότε θα γίνει το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο - Αποφασισμένος για όλα ο Ερντογάν