ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: Η Γενί Σαφάκ προειδοποιεί για νέες NAVTEX - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Oruc Reis: Η Γενί Σαφάκ προειδοποιεί για νέες NAVTEX - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις
ASSOCIATED PRESS

Oruc Reis: Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με την Τουρκία να κλιμακώνει συνεχώς την ένταση και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι πανέτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη επιφυλακή, με τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στην περιοχή. Οι εντολές από στρατιωτική και πολιτική ηγεσία είναι ξεκάθαρες: «Ψυχραιμία».

Άλλωστε όπως εκτιμούν οι αναλυτές ένας από τους βασικούς στόχους του Ταγίπ Ερντογάν είναι να προκαλέσει τέτοια πίεση στην περιοχή όπου οι Έλληνες θα κάνουν την πρώτη κίνηση. Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει δύσκολη με δεδομένο πως όπως αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis όχι μόνο θα συνεχίσει τις βόλτες του στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά αναμένεται να ανανεωθεί και η NAVTEX στην ευρύτερη περιοχή η οποία παρανόμως δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες, κατευθυνόμενο ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου», αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής, φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη.

«Το πλοίο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και 10 ημέρες. Αναμένεται ότι η περίοδος Navtex, η οποία λήγει από αύριο, θα παραταθεί και οι ερευνητικές δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή θα συνεχιστούν», αναφέρει το δημοσίευμα, στο οποίο τονίζεται ότι το Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή: «Το Oruc Reis, που έχει σαρώσει μια περιοχή περίπου 4 χιλιομέτρων σε όλες τις δραστηριότητές του στην περιοχή, σχεδιάζει να λάβει σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή 15 χιλιομέτρων στο τέλος του έργου».

Την ίδια στιγμή, τα πολεμικά μας αεροσκάφη είναι σε ύψιστη ετοιμότητα στις μοίρες τους, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα αναλόγως.

Πέρα όμως από το Oruc Reis ήρθε υπάρχει και ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υπόσχεται «περισσότερους εφιάλτες» σε «όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν από την περιοχή». Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου συνοδεύτηκαν με δύο νέες Navtex, με τις οποίες η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Την ίδια ώρα με ψυχραιμία και ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τα στελέχη των τριών Κλάδων είναι έτοιμα να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης δοθεί από την Αθήνα.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, με στόχο να πάρουν εκδίκηση για το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.

Όσο για τα ελληνικά υποβρύχια, αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των Τούρκων, μιας και οι ίδιοι ξέρουν πως οι «αόρατοι κυνηγοί» τους έχουν στο στόχαστρο ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό άλλωστε και τα ψάχνουν συνεχώς με αεροσκάφη CN-235 και ελικόπτερα CH-70. Μάταια… τα ελληνικά 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι κυριολεκτικά άφαντα!

Παράλληλα, τόσο το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλη, όσο και τα γύρω νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως είναι «φορτωμένα», με τον Στρατό Ξηράς να είναι σε ετοιμότητα για να παίξει και αυτός το δικό του ρόλο, αν χρειαστεί.

Δείτε φωτογραφίες ντοκουμέντο από την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο Καστελόριζο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ελλάδα όπως... Γαλλία - Αυτό το μέτρο «κλειδώνει» τις επόμενες ημέρες