ΕΘΝΙΚΑ

Σάλος: Δείτε τι θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά

Σάλος: Δείτε τι θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά

Μετά τις κουρτίνες, τις μουσουλμανικές προσευχές και την επιχείρηση της αλλοίωσης του χαρακτήρα της Αγιας Σοφιάς, η οποία μετατράπηκε σε τέμενος τον Ιούλιο, σειρά έχουν οι τουαλέτες. 

Aπόφαση που προκαλεί αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και την παγκόσμια κοινότητα.

Τον κίνδυνο για τη δομή του κτηρίου της Αγίας Σοφίας επισείει η πρόσφατη ανάθεση για κατασκευή τουαλετών μέσα στην Αγία Σοφία. Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή τουαλετών στην Αγία Σοφία, παρόλο που ο διάσημος Τούρκος καθηγητής Ιστορίας, Ιλμπέρ Ορταϊλί, είχε προειδοποιήσει πριν από δύο χρόνια για τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια κίνηση για το κτήριο, καθώς κάτω από την Αγία Σοφία δεν μπορούν να δημιουργηθούν κανάλια αποχέτευσης.

«Τι θα κάνουμε αν 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες (το χρόνο) “αφήνουν” από ένα λίτρο ο καθένας τους; Είναι τόσο παράλογο και η συζήτηση τόσο ανόητη και ηλίθια. Κανείς δεν μπορεί να πει τί είδους επίδραση θα έχει στη δομή του κτιρίου. Δεν γνωρίζουμε την υποδομή από κάτω», είχε καταγγείλει. Μια δήλωση που ανασύρουν πάλι σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ για να επικρίνουν την απόφαση κατασκευής τουαλέτας εντός του μνημείου.