ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: «Άγγιξε» ξανά το Καστελόριζο – Το έβαλαν στο... στόχαστρο φρεγάτες και ΟΥΚάδες

Oruc Reis: «Άγγιξε» ξανά το Καστελόριζο – Το έβαλαν στο... στόχαστρο φρεγάτες και ΟΥΚάδες

Στο… κόκκινο η ένταση! Το τουρκικό ερευνητικό «έσπασε» πάλι το όριο των 12 μιλίων - Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το καθεστώς Ερντογάν να κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις και να εμμένει στην επιθετική τακτική κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την αφερεγγυότητά του και τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για διάλογο και επανέναρξη διερευνητικών επαφών, η τουρκική κυβέρνηση ανανέωσε τη ναυτική οδηγία για το ερευνητικό Oruc Reis, με τη νέα NAVTEX να φτάνει και πάλι σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο.

Το απόγευμα της Πέμπτης (22.10), το Oruc Reis «έσπασε» και πάλι το όριο των 12 ναυτικών μιλίων, αγγίζοντας τα 10 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης. Το τουρκικό ερευνητικό πέρασε μία «ανάσα» από τα ελληνικά νησάκια και τον ελληνικό Στόλο και συνέχισε με πορεία δυτική.

Ωστόσο, από τη γέφυρα του Oruc Reis, είδαν και πάλι τα ελληνικά πολεμικά πλοία, τα οποία έχουν λάβει θέσεις μάχης και έχουν δημιουργήσει ένα πλωτό τείχος γύρω από το Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, σημαδεύοντας κυριολεκτικά το τουρκικό ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία. Το ίδιο φυσικά και τα «βατράχια» των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, που έχουν καταλάβει θέσεις - «κλειδιά» σε νησιά και βραχονησίδες και είναι πάντα έτοιμοι να χτυπήσουν όπου χρειαστεί.

Πρόκειται σαφέστατα για μια κίνηση ουσιαστική, καθώς τα ελληνικά πολεμικά πλοία καταλαμβάνουν καίριες θέσεις που τους δίνουν τακτικό πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων, αλλά παράλληλα, πρόκειται και για μια κίνηση συμβολική. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το τουρκικό καθεστώς, ότι οι προκλήσεις και οι επιθετικές ενέργειες έχουν όριο και πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν και τα μέσα και τη βούληση να δώσουν ακόμα μια δυναμική απάντηση.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη (20.10) το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας έφτασε στα 9 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί, συνοδεία των δύο βοηθητικών πλοίων «Ataman» και «Cengiz Han», με το Πολεμικό Ναυτικό ωστόσο να βγαίνει μπροστά του και να δημιουργεί ένα πλωτό τείχος πέριξ του Συμπλέγματος της Μεγίστης.

Η φωτογραφία που έφερε στο φως της δημοσιότητα η ΕΡΤ, με την ελληνική φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και να ασκεί πίεση στο Oruc Reis, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ:

Τόσο το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλη, όσο και τα γύρω νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως είναι «φορτωμένα», με τον Στρατό Ξηράς να είναι σε ετοιμότητα για να παίξει και αυτός το δικό του ρόλο, αν χρειαστεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ:

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές και ψύχραιμες, καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, με στόχο να πάρουν εκδίκηση για το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.

Ωστόσο, κανείς δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα του Ερντογάν. Η ψυχραιμία των πληρωμάτων είναι ατσάλινη και κανείς δεν πρόκειται να αντιδράσει αν δεν δοθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία, η οποία έχει τον τελικό λόγο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άγιος Στέφανος: Θετικός στον κορονοϊό ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου που αυτοκτόνησε