ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Η προετοιμασία και η ανησυχία για μετατόπιση του πεδίου της κρίσης 

Ελληνοτουρκικά: Η προετοιμασία και η ανησυχία για μετατόπιση του πεδίου της κρίσης 

Νέες πτυχές αποκτά η ελληνική προετοιμασία για το θερμό διάστημα που προοιωνίζουν οι τουρκικές κινήσεις.

Ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό για την πειρατική ρότα του Ορούτς Ρέις και την σταθερή στρατηγική μείωσης της απόστασης του από το Καστελόριζο, που ανεβάζει αντιστρόφως ανάλογα την πίεση στην εύθραυστη ισορροπία, εντείνεται και η προσαρμογή των ελληνικών αντιδράσεων σε έναν ενδεχόμενο τουρκικό αιφνιδιασμό.

Αυτή η άσκηση επί χάρτου αφορά στην ανησυχία, στον έντονο προβληματισμό κατά άλλους, για μια μετατόπιση του πεδίου της κρίσης βορειότερα του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης που σταθερά βρίσκεται στο στόχαστρο. Η δυναμική μιας τέτοιας τουρκικής κίνησης προϋποθέτει και την διαρκή επικαιροποίηση της ελληνικής στάσης. Είναι σαφές ότι τα μηνύματα για την ανάπτυξη των ελληνικών δυνάμεων παραλαμβάνονται στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα αυτή η εξέλιξη, τόσο οι πιθανότητες όσο και οι διαστάσεις της, αποτελούν ένα σταθερό αντικείμενο της επεξεργασίας που γίνεται στα τραπέζια των σχετικών συσκέψεων. Επεξεργασίας που περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια, είτε σύνθετης μορφής, δηλαδή της δημιουργίας και δεύτερης εστίας έντασης, είτε μιας κλιμάκωσης με ένα νέο μέτωπο δυτικά του 25ου Μεσημβρινού. Σε αυτό το κλίμα τα σταθερά σήματα διαμεσολάβησης που λάμβαναν δημόσια αλλά κυρίως παρασκηνιακά οι ελληνικές κεραίες φαίνεται πως δεν θα διαλάβουν μια ουσιαστική υπόσταση.

Άλλωστε όπως τόνιζαν στο newsbomb.gr καλά ενημερωμένες πηγές τις γερμανικές πρωτοβουλίες για την ελληνοτουρκική επαναπροσέγγιση υπονόμευσαν οι συνεχείς παλινδρομήσεις καταρχάς της τουρκικής πλευράς αλλά και του Βερολίνου. Στο πεδίο της αποκλιμάκωσης πάντως η Αθήνα αναγνωρίζει την θετική συμβολή του μορατόριουμ για τις ασκήσεις που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ δεν αποτελεί, όπως λέγεται και «θεραπεία».

Σε κάθε περίπτωση στην Αθήνα θεωρούν ότι επίκειται ένα «θερμό» διάστημα με ένα από τα σημείο καμπής τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών. Η ανάλυση που γίνεται θέλει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβαθμίζει την στρατηγική της επικίνδυνης κλιμάκωσης, οδηγώντας περαιτέρω προς τα άκρα την ήδη οξυμένη κατάσταση. Κυρίαρχη επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου, όπως ερμηνεύεται, είναι να εκμεταλλευθεί το κενό εξουσίας, που δημιουργείται στις ΗΠΑ. Στόχος να αποκομίσει τα μέγιστα, δυνατά, οφέλη και ταυτόχρονα να αποφύγει τα προβλήματα που θα του δημιουργούσε μια πιθανή διαδοχή στον προεδρικό θώκο της υπερδύναμης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ανάλυση που διακινείται στο ανώτερο επίπεδο και θέλει την τουρκική τακτική να μην υποκρύπτει τίποτε άλλο από την πραγματική και ευρύτερη πρόθεση του Ερντογάν να κηρύξει τον πόλεμο κατά της Δύσης. Σε αυτήν την επιλογή φαίνεται, όπως εκτιμάται, ο Τούρκος Πρόεδρος να χρησιμοποιεί ως όχημα την ακραία διένεξη με την Ελλάδα. Γι’αυτό και οι ενέργειες του διαλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο, επιθετική διάσταση η οποία φυσικά και αποσκοπεί να εξαναγκάσει την χώρα μας σε αποχώρηση.

Είναι σαφές ότι τις τελευταίες εβδομάδες στις ελληνικές προβολές για την εξέλιξη του – ήδη - επιβαρυμένου περιβάλλοντος – συνυπολογίζονται επιπλέον αρνητικές παράμετροι. Καταρχάς η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης του νόμου διχοτόμησης του Αιγαίου και αναβάθμισης επι τα χείρω της πολυετούς αμφισβήτησης της Άγκυρας, της ελληνικής δικαιοδοσίας στην Έρευνα και Διάσωση. Μια εξέλιξη που σύμφωνα με ελληνικές πηγές δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και δεν ανατρέπει το υπάρχον καθεστώς που έχει καθιερωθεί με ρητές συμφωνίες κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1970. Μέσω αυτών ορίζονται αμετάκλητα οι ελληνικές περιοχές ευθύνης για τις επιχειρήσεις Search and Rescue(SAR) σε αεροναυτικά ατυχήματα.

Μελανά χρώματα σε αυτό το κάδρο έχει προσθέσει η επικράτηση του εκλεκτού του Τούρκου Προέδρου, Ερσίν Τατάρ στις εκλογές στα Κατεχόμενα. Η αποχώρηση Ακιντζί, όπως εκτιμάται, δεν διατηρεί απλώς το βόρειο του τμήμα της Μεγαλονήσου στη σφαίρα της τουρκικής επιρροής, αλλά σηματοδοτεί την ολοκληρωτική απορρόφησή και ένταξη του ως 82ου νομού της τουρκικής επικράτειας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.