ΕΘΝΙΚΑ

Αγία Σοφία 4 μήνες μετά: Έτσι μετέτρεψαν οι Τούρκοι το σύμβολο της Ορθοδοξίας (pics)

Αγία Σοφία 4 μήνες μετά: Έτσι μετέτρεψαν οι Τούρκοι το σύμβολο της Ορθοδοξίας (pics)

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ένα από τα ωραιότερα και αρχαιότερα εν λειτουργία θρησκευτικά μνημεία στον κόσμο, σε τέμενος μοιραία δεν άφησε ανεπηρέαστη την εσωτερική του λαμπρότητα που ανά τους αιώνες φώτιζε τις ψυχές των Χριστιανών

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τις 24 Ιουλίου, την επίσημη μετατροπή του λαμπρότερου συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος. Η νέα ονομασία, στην ταμπέλα, έξω από τον ιερό χριστιανικό ναό αναγράφει πλέον Ayasofya -i Kebir Cami-i Şerifi.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ένα από τα ωραιότερα και αρχαιότερα εν λειτουργία θρησκευτικά μνημεία στον κόσμο, σε τέμενος μοιραία δεν άφησε ανεπηρέαστη την εσωτερική του λαμπρότητα που ανά τους αιώνες φώτιζε τις ψυχές των Χριστιανών που το επισκέπτονταν με λαχτάρα στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι λειτούργησε ως χριστιανικός ναός ως την Άλωση στις 29 Μαΐου του 1453, με εξαίρεση την περίοδο των Σταυροφοριών το1204–1261, όταν μετατράπηκε σε ρωμαιοκαθολικό ναό. Από το 1453 μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος έως το 1934, οπότε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το μετέτρεψε σε μουσείο.

Στις 10 Ιουλίου φέτος, με προτροπή του προέδρου Ερντογάν και με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας, το μουσείο της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε πάλι σε Μουσουλμανικό τέμενος.

Σημειώνεται πως, ως την μετατροπή του μουσείου του σε τζαμί ήταν το πλέον δημοφιλές αξιοθέατο στην Τουρκία, με περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, παρά τις υποσχέσεις της Άγκυρας ότι όποιες μετατροπές γίνουν δεν θα επηρεάσουν το βασικό χαρακτήρα του κτιρίου, η μετατροπή ήταν πρόχειρη και καταστροφική. Το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε ένα άχαρο, σκοτεινό και άδειο χώρο με καλυμμένες όλες τις επιφάνειες που περιείχαν απεικονιστικά στοιχεία. Νωπογραφίες και ψηφιδωτά σκεπάστηκαν, καθώς η απεικόνιση απαγορεύεται από το Ισλάμ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μαρία Σάκκαρη: Ήθελε αλλά δεν μπόρεσε – Εκτός τελικού στην Οστράβα