ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: Η νέα τουρκική NAVTEX και το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου - Πού το πάει ο Ερντογάν;

Oruc Reis: Η νέα τουρκική NAVTEX και το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου - Πού το πάει ο Ερντογάν;

Μέσω της τακτικής των παράνομων ναυτικών οδηγιών συνεχίζει η Τουρκία να πιέζει την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών - Πώς επιχειρεί να καταστήσει «γκρίζο» το μισό Αιγαίο και να πετύχει το στόχο της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αρχιπελάγους.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία επεκτείνει τις έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού Oruc Reis και των συνοδευτικών πλοίων Αταμάν και Τζένγκις Χαν στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι εξέδωσαν στις 23.30 νέα Navtex - επέκταση αυτής που τώρα χρησιμοποιούν για το Oruc Reis - η οποία έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Δείτε τη νέα NAVTEX:

Ο χάρτης της νέας NAVTEX:

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρεις ημέρες οι Τούρκοι είχαν εκδώσει και νέα Navtex που επέκτεινε τις έρευνες έως τις 27 Οκτωβρίου.

Το τουρκικό ερευνητικό κινείται με πολεμική συνοδεία ενώ με βάση καταγραφή από τον πομπό του έφτασε στα 13 ναυτικά μίλια από το ΦαληράκιΚαλλιθέα.

Κάθε κίνηση του Oruc Reis παρακολουθείται στενά από τον ελληνικό Στόλο, ο οποίος έχει εντολή να ακολουθεί σε κάθε τους… βήμα τα τουρκικά σκάφη.

Το πρωί της Κυριακής το τουρκικό ερευνητικό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, πολύ μακριά βέβαια από τα ελληνικά νησιά, με πορεία νοτιοδυτική.

Δείτε πού βρίσκεται:

Απαντά με αντί-NAVTEX η Ελλάδα

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική Navtex τονίζεται ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Υπογραμμίζεται, δε, ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex στην περιοχή».

Ακολουθεί, η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11

242140 UTC OCT 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 624/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA22-1332/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA22-1332/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 042059 UTC NOV 20.

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Ο στόχος της Άγκυρας είναι ξεκάθαρος. Να γκριζάρει όχι μόνο την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, αλλά συνολικά το Αιγαίο από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο έως την Κρήτη.

Μια πάγια πρακτική, βάσει της οποίας, εδώ και χρόνια η Αγκυρα οικοδομεί το πλέγμα των απαιτήσεών της στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, αποσκοπώντας, αρχικά στο “γκριζάρισμα” περιοχών, και κατόπιν στη διεκδίκησή τους.

Παράλληλα, είναι ένα «παιχνίδι φθοράς» της ελληνικής πλευράς, την οποία με μια Navtex, από τις πάμπολλες που εκδίδει η Αγκυρα κάθε χρόνο, την αναγκάζει να θέσει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεών της σε συναγερμό. Κάτι που σημαίνει μεγάλα έξοδα, αλλά και ψυχολογική επιβάρυνση της ελληνικής κοινής γνώμης.

Πρόκειται σαφώς για στρατηγική κίνηση, με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση σε όλο το εύρος της ελληνοτουρκικής ατζέντας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στις δυο χώρες, με στόχο να συρθεί η χώρα μας σε εφόλης της ύλης διαπραγμάτευση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 935 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 5 θάνατοι - 91 οι διασωληνωμένοι