ΑΠΟΨΕΙΣ

Κανείς πρόεδρος καμίας Αμερικής δεν θα σώσει την Ελλάδα

Κανείς πρόεδρος καμίας Αμερικής δεν θα σώσει την Ελλάδα
ASSOCIATED PRESS

Εδώ και 50 χρόνια, από την Μεταπολίτευση δηλαδή και ύστερα, κάθε εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ θεωρείται από το εγχώριους αναλυτές και το ελληνικό πολιτικό σύστημα ως κρίσιμη για τα εθνικά μας ζητήματα. Κάθε φορά, όμως και μία απογοήτευση. . - Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

Τι να θυμηθούμε, Τον Τζίμι Κάρτερ, έναν πραγματικό φιλέλληνα από τον οποίο περιμέναμε να επιλύσει το Κυπριακό; Μήπως τον Μπιλ Κλίντον -ο οποίος είχε καλές σχέσεις με τους Έλληνες πολιτικούς- να μας στηρίξει στην διαφωνία μας με τα Σκόπια αλλά και να συμβάλλει στα θέματα της Κύπρου; Για να μην πούμε για τον Τζορτζ Μπους ο οποίος πιστεύαμε ότι θα συνεχίσει την παράδοση των καλών σχέσεων που είχε χτίσει ο πατέρας του με την Ελλάδα. Από τον Μπαράκ Ομπάμα δε, αρκεί το γεγονός πως ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έσπασε την παράδοση και στα πρώτα του ταξίδια δεν επισκέφτηκε Αθήνα και Άγκυρα μαζί αλλά μόνο την Τουρκία δείχνοντας τις προθέσεις του...

Αλλά κάθε φορά αρνούμαστε να μάθουμε. Και αρνούμαστε να μάθουμε γιατί πιστεύουμε πως είμαστε το κέντρο του κόσμου. Ε λοιπόν να το πούμε για ακόμα μία φορά. Κανείς δεν θα βοηθήσει το... γαλατικό μας χωριό εάν δεν το καταστήσουμε απαραίτητο.

Για να το κάνουμε λιανά. Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν ούτε δεσμοί φιλίας, ούτε κάποιος άλλος λόγος προκειμένου να κράτη να συμπορεύονται, παρά μόνο τα οικονομικά συμφέροντα. Η ορθόδοξη Ρωσία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει τον παραπάνω ισχυρισμό.

Όσο λοιπόν στην Ελλάδα για δεκαετίες αναλωνόμασταν σε διαδηλώσεις και επαναστατισμό (κυβερνητικό και εξωκοινοβουλευτικό) οι γείτονες Τούρκοι έχτιζαν σχέσεις εξάρτησης με τους Αμερικανούς υποδεχόμενοι επενδύσεις δισεκατομμυρίων και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της αστερόεσσας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν λέω πως και εμείς δεν το κάναμε σε έναν βαθμό, αλλά στην πράξη καταλάβαμε πως οι Τούρκοι το έκαναν καλύτερα.

Εάν σκεφτούμε πως οι αμερικανοτουρκικές οικονομικές σχέσεις χτίστηκαν και επί τη βάσει της ολοένα και αυξανόμενης τουρκικής αγοράς (σήμερα 80.000.000 άνθρωποι σε λίγες δεκαετίες πάνω από 100.000.000) εν συγκρίσει με την αντίστοιχη ελληνική που συρρικνώνεται συνεχώς λόγω δημογραφικού, αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει να τρέξουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα προκειμένου η Ουάσινγκτον να στρέψει την προσοχή της περισσότερο στην Αθήνα παρά στην Άγκυρα.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών μας εξυπηρετούν. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μία αναθεωρητική δύναμη, ένα κράτος ταραξίας στην ανατολική Μεσόγειο που εκβιάζει με τον χειρότερο τρόπο τα οφέλη της από τις διακρατικές σχέσεις. Το λεγόμενο administration στις ΗΠΑ το οποίο είναι εγγύτερα στον Τζο Μπάιντεν απ' ότι στον απερχόμενο πρόεδρο έχει ήδη κάνει τις κινήσεις του. Είτε για τους S-400 και τα F-35, είτε για τους Αρμενίους, την Λιβύη και πολλά άλλα, Βουλή και Γερουσία έχουν βάλει απέναντί τους την Άγκυρα καλώντας την να συμμορφωθεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο δεν το κάνει. Ευτυχώς για εμάς.

Με δεδομένο πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ έφτασαν στο απόγειό τους και με καταγεγραμμένη την καταδίκη της Τουρκίας από τον Τζο Μπάιντεν, ξεδιπλώνεται μπροστά μας μία ιστορική συγκυρία για να πετύχουμε να γίνουμε ένας πραγματικά ισχυρός αντίπαλος πόλος στην ανατολική Μεσόγειο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ελληνοαμερικανός σύμβουλος στρατηγικής, Μάικ Μάνατος, μιλώντας στομ ΣΚΑΪ τόνισε πως με την προεδρία Μπάιντεν «θα δούμε σημαντικές αλλαγές για μια σειρά από λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει μια προσωπική σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του».

«Όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας (σ.σ. ο Μπάιντεν), έφερε τον Ερντογάν στην Επιτροπή και του είπε ότι, μέχρι να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κύπρο, η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα είναι όσο δύσκολη γίνεται. Όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν ο μόνος εν ενεργεία αντιπρόεδρος που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μάλιστα δύο φορές. Αναφέρεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως έναν από τους λίγους ανθρώπους που έχει γνωρίσει τόσο κοντά στον Θεό. Ως προς την Κύπρο, την επισκέφθηκε ως αντιπρόεδρος και προσπάθησε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Έχει εμπλακεί προσωπικά σε όλα αυτά τα ζητήματα. Συνεπώς, το να έχεις κάποιον σαν αυτόν ως πρόεδρος των ΗΠΑ, να ασχολείται με αυτά τα θέματα, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά» δήλωσε.

Μπορούμε και πρέπει μόνοι μας να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας γιατί δεν θα το κάνει κανείς άλλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καμάλα Χάρις: Ποια είναι η Ελληνίδα φίλη της - Ζωή σαν ταινία για την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο