ΕΘΝΙΚΑ

Νέες απειλές από το καθεστώς Ερντογάν: Ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας - Θα ελέγχουμε τα πλοία σας

Νέες απειλές από το καθεστώς Ερντογάν: Ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας - Θα ελέγχουμε τα πλοία σας

«Από εδώ και πέρα τα ελληνικά εμπορικά σκάφη θα αποτελούν αντικείμενο έρευνας του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρει με προκλητικό τρόπο ο Τούρκος αντιναύαρχος

Απειλές προς την Ελλάδα εκτοξεύει ο Τούρκος αντιναύαρχος και σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Deniz Kutluk, με αφορμή τον έλεγχο που έγινε σε τουρκικό εμπορικό πλοίο από Γερμανούς κομάντος.

Σημειώνεται ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων είχε λάβει εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα, όμως η έρευνα σταμάτησε μετά από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης.

«Το πλοίο μπλοκαρίστηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου N.Δ της Πελοποννήσου από μια γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» με εντολή του Έλληνα διοικητή», ανέφεραν από την πλευρά τους τουρκικά ΜΜΕ, κατηγορώντας την Ελλάδα για τον έλεγχο.

Μετά το περιστατικό ο Τούρκος αντιναύαρχος απείλησε ανοιχτά την Ελλάδα ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αναμένει νηοψίες εμπορικών σκαφών της από το τουρκικό Ναυτικό, μάλιστα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου

«Αυτό που έκανε η Ελλάδα ήταν να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Από εδώ και πέρα τα ελληνικά εμπορικά σκάφη θα αποτελούν αντικείμενο έρευνας του τουρκικού Ναυτικού, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πλέουν. Η Ελλάδα θα πρέπει εφεξής να σκεφτεί διπλά και τριπλά την ναυσιπλοΐα των εμπορικών σκαφών της», ήταν τα προκλητικά λόγια του.

Η αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

"Η επιχείρηση "Ειρήνη", που πραγματοποιείται από την ΕΕ, είναι μια επιχείρηση της οποίας ο σκοπός και το όφελος είναι ανοιχτά για συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χθες (22 Νοεμβρίου), το γερμανικό πολεμικό πλοίο "Αμβούργο" ερεύνησε λεπτομερώς το τουρκικό εμπορικό πλοίο "MV Roseline A", το οποίο μετέφερε χρώματα, προϊόντα μπογιάς και υλικά ανθρωπιστικής βοήθειας από το λιμάνι Αμπαρλί στη Μισράτα. Ο καπετάνιος συνεργάστηκε και μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο και το ταξίδι του πλοίου. Ωστόσο, στις 17:45, τα ένοπλα στοιχεία της Επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκαν και πραγματοποίησαν μια "επιθεώρηση" που διήρκεσε πολλές ώρες. Όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, ερευνήθηκε με βίαιο τρόπο, όλο το προσωπικό συγκεντρώθηκε και κρατήθηκε σε ένα μέρος, και τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με βία, με έναν ένοπλο στρατιώτη να στέκεται στο κεφάλι του καπετάνιου", αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χάμι Ακσόι, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με το περιστατικό του ελέγχου πλοίου, υπό τουρκική σημαία, για πιθανή παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Ο Ακσόι εκφράζει παράπονα για βίαιη μεταχείριση του πληρώματος από τους άντρε της επιχείρησης Ειρήνη: "Η εν λόγω παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας ως κράτους σημαίας, αλλά και δίχως αυτή του καπετάνιου του πλοίου. Παρά τις δηλώσεις του καπετάνιου σχετικά με τη φύση του μεταφερόμενου φορτίου, αυτή η παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε με μια διφορούμενη υποψία και συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα, τερματίστηκε μόνο μετά τις επίμονες αντιρρήσεις της χώρας μας. Το ένοπλο προσωπικό περίμενε στο εμπορικό πλοίο μέχρι το πρωί και έφυγε από το πλοίο στις 09:38 το πρωί.
Λυπούμαστε για την κράτηση του πλοίου μας, το οποίο φαίνεται ότι δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων, από τη διαδρομή του για ώρες κάτω από σοβαρές καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι το προσωπικό αντιμετωπίστηκε ως εγκληματίες κατά την επιθεώρηση. Διαμαρτύρονται για αυτήν την πράξη που διεξήχθη χωρίς εξουσιοδότηση και με χρήση βίας. Διατηρούμε το δικαίωμά μας για αποζημίωση προς πραγματικά και νομικά πρόσωπα, λόγω των ζημιών που προέκυψαν από αυτό.

Είναι απαραίτητο να λάβετε τη συγκατάθεση του κράτους σημαίας προκειμένου να αναληφθεί δράση απέναντι σε εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα. Τα ψηφίσματα της UNSC σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν καταργούν αυτήν την υποχρέωση".

Περαν αυτών, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιτίθεται στην ίδια την επιχείρηση: "Η ουδετερότητα της Επιχείρησης Ειρήνη, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τη χώρα μας ή το ΝΑΤΟ, είναι αμφιλεγόμενη. Ωστόσο, αυτή η διπλή τυπική και παράνομη μεταχείριση που εφαρμόζεται σε πλοία που μεταφέρουν από τη χώρα μας στη Λιβύη δεν είναι ποτέ αποδεκτή".

Παράλληλα όμως, δεν αρνείται την παραβίαση του εμπάργκο όπλων, απλά αρκείται στο να αναφέρει ότι και άλλες χώρες παραβιάζουν το εμπάργκο για χάρη του Χαφτάρ: "Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές πριν, η επιχείρηση Ειρήνη είναι μια προκατειλημμένη επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν ελέγχει την υποστήριξη των όπλων προς τον πραξικοπηματία Χαφτάρ και χρησιμοποιείται αυθαίρετα για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης"".

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Χαρδαλιάς: Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων – Τι είπε για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά