ΕΘΝΙΚΑ

Σε πανικό ο Τσαβούσογλου: Κουνάει το δάχτυλο στην Ε.Ε. βλέποντας τα… δύσκολα να πλησιάζουν

Σε πανικό ο Τσαβούσογλου: Κουνάει το δάχτυλο στην Ε.Ε. βλέποντας τα… δύσκολα να πλησιάζουν

Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπολύει η Τουρκία, ενόψει μάλιστα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε η Ένωση αναμένεται να συζητήσει πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

«Η Τουρκία αναμένει από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει τα λάθη της», δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ε.Ε., «πέρα από τα να αναγνωρίσει τα λάθη της» και «να κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση» αναφέρει το πρακτορείο Αναντολού.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως έκανε νέο άνοιγμα στον νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

«Η Τουρκία θα καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να οδηγήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε θετική κατεύθυνση, βάσει στρατηγικών συμφερόντων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ξεπέρασε κάθε όριο ο Ακάρ: Η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχιά σε νησιά του Αιγαίου

Την ίδια ώρα, για μια σειρά από διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για έναν «ουσιαστικό», όπως τον χαρακτήρισε, διάλογο με την Ελλάδα.

Ο Ακάρ στην ομιλία του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας ( ΤUSAS) αναφέρθηκε στις εργασίες του Oruc Reis και δήλωσε πως «κάνουμε ξεκάθαρες εργασίες , φανερές. Δεν κρύβουμε κάτι. Κάνουμε επιστημονικές και τεχικές εργασίες. Τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης. Δεν έχει καμία σχέση με την ηθική. Παραβλέπουν τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας».

Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και τόνισε πως «στην Κύπρο πρέπει να δουν και να αποδεχθούν την παρουσία των Τούρκων. Πρέπει να τους δώσουν τα δικαιώματα τους. Στη ζήτημα της ισότητας και της κυριαρχίας πρέπει να αποδεχθούν της παρούσες συνθήκες».

Παράλληλα, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια που οργάνωσε το Ινστιτούτο Χάλιφαξ, τόνισε πως πυρήνας αυτής της ελληνοτουρκικής διαμάχης είναι οι πλουραλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων.

«Για παράδειγμα, στο Αιγαίο η Ελλάδα παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες παραβιάζοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Είναι πασιφανές. Όλοι το βλέπουν. Επίσης, η Ελλάδα αξιώνει 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Πρόκειται για μια προσέγγιση που μόνο η Ελλάδα έχει σε όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα. Εκεί βασίζει το πρόσχημά της επίσης για τις φερόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες άλλες χώρες αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ασυνεπής», ανέφερε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Βόμβα» Γεωργιάδη για την εστίαση - «Δύσκολο να ανοίξει τα Χριστούγεννα»