ΕΘΝΙΚΑ

Ζητά και τα ρέστα ο Ερντογάν: Οργή και απειλές κατά πάντων για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο

Ζητά και τα ρέστα ο Ερντογάν: Οργή και απειλές κατά πάντων για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο

Συνέχεια στο θέμα με την νηοψία  του τουρκικού φορτηγού πλοίου δίνει η Άγκυρα - Μετά τα «πυρά» κατά της Ελλάδας στρέφεται τώρα και κατά της Γερμανίας - Προσπάθεια Ερντογάν να εκφοβίσει τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση για την διατήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ώστε να μην γίνονται μελλοντικοί έλεγχοι 

Επίθεση κατά πάντων έχει εξαπολύσει η Τουρκία αναφορικά με νηοψία που επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί από Γερμανούς κομάντος στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline, όμως διακόπηκε μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες της Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία προέβη ακόμα και σε διάβημα διαμαρτυρίας στους πρέσβεις ΕΕ, Ιταλίας και Γερμανίας. Μάλιστα, η τελευταία προειδοποίησε ότι οι τουρκικές ενέργειες θα τεθούν και στην επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, Τουρκία και η Γερμανία αντάλλαξαν κατηγορίες, με το Βερολίνο να χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες της συμμάχου του στο ΝΑΤΟ αδικαιολόγητες και την Άγκυρα να λέει από την πλευρά της ότι η κίνηση αυτή ήταν παράνομη.

Η Άγκυρα δήλωσε πως το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξε πως η γερμανική ομάδα παραβίασε το διεθνές δίκαιο επειδή δεν περίμενε να λάβει τουρκική άδεια προκειμένου να επιβιβαστεί στο Rosaline - A. Αργότερα κάλεσε τους πρεσβευτές της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας στους οποίους υπέβαλε διαμαρτυρία.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε σήμερα πως οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας είναι αδικαιολόγητες.

«Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής Ειρήνη», είπε. «Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες», συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η κίνηση «ήταν πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε πως η Άγκυρα εξετάζει μέτρα για την προστασία των τουρκικών εμπορικών πλοίων.

«Η κίνηση ήταν πλήρως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, ήταν λάθος», είπε ο Ακάρ. «Δυστυχώς, οι δηλώσεις των συμμάχων μας δεν αντανακλούν πλήρως την αλήθεια, ορισμένα γεγονότα διαστρεβλώνονται».

Αμφότερες οι χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι δεν βρέθηκε τίποτε ύποπτο στο φορτηγό πλοίο.

Απειλές από το καθεστώς Ερντογάν και προπαγάνδα

Πριν από την κόντρα Βερολίνου - Άγκυρας είχαν προηγηθεί, συγκεκριμένα χθες, οι απειλές προς την Ελλάδα που εκτόξευσε Τούρκος αντιναύαρχος και σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Deniz Kutluk.

«Το πλοίο μπλοκαρίστηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου N.Δ της Πελοποννήσου από μια γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην επιχείρηση "Ειρήνη με εντολή του Έλληνα διοικητή», ανέφεραν από την πλευρά τους τουρκικά ΜΜΕ, κατηγορώντας την Ελλάδα για τον έλεγχο.

Μετά το περιστατικό ο Τούρκος αντιναύαρχος απείλησε ανοιχτά την Ελλάδα ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αναμένει νηοψίες εμπορικών σκαφών της από το τουρκικό Ναυτικό, μάλιστα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου

«Αυτό που έκανε η Ελλάδα ήταν να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Από εδώ και πέρα τα ελληνικά εμπορικά σκάφη θα αποτελούν αντικείμενο έρευνας του τουρκικού Ναυτικού, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πλέουν. Η Ελλάδα θα πρέπει εφεξής να σκεφτεί διπλά και τριπλά την ναυσιπλοΐα των εμπορικών σκαφών της», ήταν τα προκλητικά λόγια

Η τουρκική προπαγάνδα, αμέσως μετά το περιστατικό έπιασε δουλειά στοχοποιώντας μάλιστα τον Έλληνα ναύαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο. Από μεριάς Άγκυρας γίνεται προσπάθεια να εκφοβίσει τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση για την διατήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ώστε να μην γίνονται μελλοντικοί έλεγχοι στα πλοία της..

Ενδεικτικό είναι το σχετικό δημοσίευμα από τον ιστότοπο trthaber.com κάνει λόγο για «Πρόκληση από τον Έλληνα διοικητή στην Ανατολική Μεσόγειο» ενώ υποστηρίζει ότι «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» έγινε έκδοση διαταγής στην γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» να πραγματοποιήσει έλεγχο σε τουρκικό πλοίο «Ροζελίνα Α» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας