ΕΘΝΙΚΑ

Στρατός Ξηράς: «Κλειδώνει» Έβρο και νησιά με νέα τεθωρακισμένα - Ποια είναι τα M1117 και τα Bradley

Στρατός Ξηράς: «Κλειδώνει» Έβρο και νησιά με νέα τεθωρακισμένα - Ποια είναι τα M1117 και τα Bradley
AP Photo

Συμφωνία με τις ΗΠΑ για απόκτηση 1.200 οχημάτων από το αμερικανικό απόθεμα – Τι θα προσφέρουν τα πανίσχυρα τεθωρακισμένα στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Πότε φτάνουν τα πρώτα στη χώρα μας

Να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων, επιθυμεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Ελλάδα, την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις και την επιθετική τακτική εναντίον της χώρας μας.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει θέσει στην κορυφή της ατζέντας την ενίσχυση των τριών Κλάδων, τόσο με νέα οπλικά συστήματα όσο και με έμψυχο δυναμικό. Όσον αφορά το δεύτερο, οι διαδικασίες για την πρόσληψη 2.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ) το 2021 προχωρούν ταχύτατα με στόχο να πραγματοποιηθεί η κατάταξη των νέων στελεχών εντός Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τα οπλικά συστήματα, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι επικρατεί ένας εξοπλιστικός οργασμός. Η Πολεμική Αεροπορία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ενισχύεται με τα πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά Rafale, ενώ θα αναβαθμιστούν τα F-16 σε κατηγορία Viper και τα Mirage 2000-5 θα λάβουν τις βελτιώσεις που χρειάζονται εδώ και καιρό. Παράλληλα, η Αθήνα περιμένει απάντηση από τις ΗΠΑ και για μία μοίρα από τα κορυφαία μαχητικά στον κόσμο, τα 5ης γενιάς F-35. Το Πολεμικό Ναυτικό επίσης, αναμένεται να ενισχυθεί με νέες φρεγάτες, με τι πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φύγει το LOR προς την Ουάσιγκτον με τον οποίο θα εκφράζεται το ελληνικό ενδιαφέρον για τις φρεγάτες MMSC.

Όσον αφορά τον Στρατό Ξηράς, αν και παραμένει ως προτεραιότητα η συντήρηση και αναβάθμιση όλων των οπλικών συστημάτων τα οποία διαθέτει στο οπλοστάσιό του, είναι δεδομένο πως υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας, αλλά και για οχήματα που θα προσφέρουν ταχύτητα, ευελιξία και ισχυρό οπλισμό.

Η συμφωνία για τα M1117

Η απόπειρα εισβολής τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, οδήγησε την Αθήνα στην απόφαση να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες απόκτησης νέων τεθωρακισμένων οχημάτων που θα προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες στο πεδίο της μάχης.

Η… ευκαιρία που περίμενε η Αθήνα ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις ΗΠΑ να αποφασίζουν να αποδεσμεύσουν 1.200 μεταχειρισμένα Μ1117 Guardian για τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από αυτά ένας μικρός αριθμός επιχειρεί σε αμερικανικές Μονάδες στην Ευρώπη, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον είναι δεδομένη και τα πρώτα Μ1117 αναμένονταν να έρθουν μέσα στον Δεκέμβριο στη χώρα μας. Μάλιστα, το ΓΕΣ ήταν έτοιμο να στείλει κλιμάκιο στη Γερμανία, όπου ήδη βρίσκονται 80 Μ1117 σε πλήρη λειτουργική κατάσταση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταφοράς τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι εξελίξεις λόγω κορονοϊού έχουν βάλει φρένο στην έλευσή τους στη χώρα μας.

Στο ΓΕΣ εντούτοις εκφράζεται αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα ξεμπλοκάρει και τα πρώτα M1117 θα φτάσουν στην Ελλάδα ακόμα και τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ελληνική αποστολή θα μεταβεί με πρώτη ευκαιρία στις ΗΠΑ όπου θα διαλέξει πάνω από 1.000 τεθωρακισμένα από το απόθεμα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι θα προσφέρει το M1117

Στο Γενικό Επιτελείο Στρατού εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα M1117 λόγω της ταχύτητας τους και της ευελιξίας θα έχουν μεγάλη επιχειρησιακή αξία, ιδιαίτερα στον Έβρο και στα νησιά όπου μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης.

Το M-1117 ζυγίζει 13,4 τόνους και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Το όχημα κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα Cummins 8,3 λίτρων που αποδίδει 260 ίππους η μέγιστη ταχύτητα του αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου και η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα. Μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα, ενώ ο οπλισμός που έφερε όταν κινούνταν για τον αμερικανικό στρατό περιελάβανε ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών. Από το ΓΕΣ γίνονται προσπάθειες τα Μ1117 να έρθουν μαζί με τον οπλισμό τους.

Τα Guardian διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG). Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου “run flat”, είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και όταν δεχθεί πυρά. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι δυσεύρετα.

Στο… στόχαστρο και τα Bradley M2A2

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, το M1117 αποτελεί μια εξαιρετική λύση τόσο για τον Έβρο όσο και για τα νησιά εξαιτίας της ταχύτητας, της ευελιξίας αλλά και του οπλισμού του, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να θεωρηθούν αντικαταστάτες των «γερασμένων» M113 A1-A1E-A2.

Για το λόγο αυτό, η στρατιωτική ηγεσία έχει… βάλει στο μάτι τα Μ2 Bradley.

Πρόκειται για τεθωρακισμένα με μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης και ισχυρό οπλισμό που επιτρέπει την παροχή πυρών υποστήριξης σε πεζοπόρες και μηχανοκίνητες δυνάμεις. Διαθέτει ισχυρό πυροβόλο, αντιαρματικό φορέα και ελαφρύ πολυβόλο 7.62mm.

Kάθε Μ2 Bradley μπορεί να μεταφέρει εκτός από το τριμελές πλήρωμα (αρχηγός, πυροβολητής και οδηγός) ακόμη 6 στρατιώτες πλήρως εξοπλισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αποστολή που θα μεταβεί στις ΗΠΑ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο προμήθειας κάποιων μονάδων Bradley M2A2, ενώ η Αθήνα φ΄ρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τουλάχιστον 350 μεταχειρισμένα M2 Bradley από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας