ΕΘΝΙΚΑ

Πρώτη πτήση για το αναβαθμισμένο F-16 που έγινε Viper – Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου και Φλώρου

Πρώτη πτήση για το αναβαθμισμένο F-16 που έγινε Viper – Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου και Φλώρου

Το πρωτότυπο μαχητικό F-16 Viper έκανε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση με την Πολεμική Αεροπορία μέσω του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών της να ενισχύει σημαντικά τη δύναμή της.

Εδώ και αρκετό καιρό το Newsbomb.gr είχε αναφέρει πως «τρέχουν» δυο πολύ σημαντικά προγράμματα τα οποία θα ενισχύσουν πολύ σημαντικά την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Συγκεκριμένα, είχε καταγραφεί η αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper, που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως.

Τα προγράμματα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών προχώρησαν με βάση τα χρονοδιαγράμματα και το πρώτο, πρωτότυπο, μαχητικό F-16 Viper έκανε και την πρώτη δοκιμαστική πτήση. Αυτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, και στη διάρκειά της έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων του αεροσκάφους. Υπήρξε απόλυτη επιτυχία και δόθηκε έτσι το έναυσμα προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες και για την αναβάθμιση των υπόλοιπων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μηνύματα του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Φλώρου

Για την επιτυχημένη πτήση του F-16 Viper έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως υπογράμμισε, αποδείχθηκε πως η αναβάθμιση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

«Το πρώτο ελληνικό #F16 που αναβαθμίζεται στην εκδοχή #Viper στην #ΕΑΒ έκανε την παρθενική του πτήση σήμερα, με απόλυτη επιτυχία. Tέλος του μήνα θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της #LockheedMartin.Η αναβάθμιση του στόλου της Π.Α συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. «Το πρώτο #F16 #Viper στους Ελληνικούς Ουρανούς!! Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ακόμη πιο ψηλά!!! Οι ουρανοί είναι δικοί μας!!! "Αιέν Υψικρατείν"», έγραψε χαρακτηριστικά ο Στρατηγός.

Τα χαρακτηριστικά και ο οπλισμός

Η αναβάθμιση των F-16, όπως αναφέραμε και είχαμε καταγράψει πρόσφατα, θα προσφέρει τεράστια ισχύς στα ελληνικά «φτερά». Tα Viper θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού η Πολεμική Αεροπορία δεν θα διαθέτει μόνο τα πιο εξελιγμένα F-16 παγκοσμίως αλλά σχεδιάζεται η αναβάθμισή τους και με νέα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, που θα δώσουν ακόμα ένα πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά».

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος. Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.

Τα Viper όμως για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις μεγάλες τους δυνατότητες αναμένεται να εξοπλιστούν και με νέα όπλα. Αναφορικά τους πυραύλους AGM-84 Harpoon, για τους οποίους είχε ειπωθεί ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν σκοπό να τους δώσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προχωρά θετικά για την Πολεμική μας Αεροπορία. Πρόκειται για υπερσύγχρονους πυραύλους, αντίστοιχους των AM-39 Exocet, τους οποίους ήδη διαθέτει η HAF για τα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.

Ενδιαφέρον η HAF έχει ήδη εκφράσει τόσο για τους πυραύλους εναντίον radar AGM-88E AARGM με δυνατότητες να προσβάλουν στόχους ακόμα και υπό τη χρήση αντίμετρων από τον εχθρό όσο και για τους AGM-158 JASSM αντίστοιχους των Γαλλικών Scalp τους οποίους επίσης ήδη έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Πού εντοπίζονται οι 237 νέες μολύνσεις