ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Μήνυμα στον Ερντογάν από τον... εφιάλτη του! Βολή τορπίλης από το Υ/Β «Κατσώνης»

Πολεμικό Ναυτικό: Μήνυμα στον Ερντογάν από τον... εφιάλτη του! Βολή τορπίλης από το Υ/Β «Κατσώνης»

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Περισκόπιο» - Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα ο Στόλος - Προκαλούν τρόμο τα ελληνικά υποβρύχια.

Την ώρα που το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει να απειλεί ακόμη και με εμπόλεμη σύρραξη τη χώρα μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν την αμυντική θωράκιση στέλνοντας μηνύματα αποτροπής στην Άγκυρα.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα απαντούν στο καθεστώς Ερντογάν τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και σε στρατιωτικό, με πλήρη εγρήγορση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε επιφυλακή εδώ και μήνες, αποδεικνύοντας επί του πεδίου το υψηλότατο επίπεδο ετοιμότητας και αποφασιστικότητας.

Αιχμή του δόρατος απέναντι στο τουρκικό καθεστώς, το Πολεμικό μας Ναυτικό. Με στόχο να διατηρηθεί το κορυφαίο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει δώσει εντολή να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στα πληρώματα, μιας και οι Τούρκοι είναι απρόβλεπτοι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσουν μια νέα κρίση στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Τετάρτη 13 έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική άσκηση της Διοίκησης Υποβρυχίων “ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ”, στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και Κυκλάδων, με την συμμετοχή Υποβρυχίων καθώς και πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού κατά την οποία εκτελέστηκε επιτυχής βολή τορπίλης γυμνασίων κατά στόχου επιφανείας από το Υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ».

Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, με έμφαση στις διαδικασίες και τεχνικές βολής τορπίλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Προκαλούν τρόμο οι «αόρατοι κυνηγοί»

Το μεγάλο όπλο της χώρας μας, τα πανίσχυρα ελληνικά υποβρύχια, συνεχίζουν να αποτελούν το μεγάλο φόβο των Τούρκων, με τους «αόρατους κυνηγούς» να έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στο τουρκικό καθεστώς. Αφενός γιατί παραμένουν «αόρατα» και αφετέρου γιατί τα ελληνικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου έχουν μετατραπεί σε εφιάλτες για τα τουρκικά υποβρύχια.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού άλλωστε στο υποβρύχιο Type 214 «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» την 28η Οκτωβρίου μόνο τυχαία και εθιμοτυπική δεν ήταν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζουμε πως είχε ανακοινώσει τότε την άμεση προμήθεια των νέων γερμανικών τορπιλών για τα ελληνικά υποβρύχια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αφορά απόκτηση 36 τορπιλών βαρέως τύπου DM-2A4 αλλά και τον εκσυγχρονισμό μέρους των 112 παλαιότερων τορπιλών SUT τις οποίες έχει αποκτήσει η χώρα μας από τις αρχές τις δεκαετίας του 80’.

Με την απόκτησή τους εκτινάσσονται κατακόρυφα οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών υποβρυχίων. Οι νέες τορπίλες έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύονται από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, να κατευθύνονται με απόλυτη ακρίβεια, να μην επηρεάζονται από αντίμετρα και να προκαλούν σοβαρότερη καταστροφή αφού μεταφέρουν αυξημένη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Πιο συγκεκριμένα, η DM2A4 είναι τορπίλη ενσύρματης καθοδήγησης των 533 χλστ. και είναι διπλού ρόλου, δηλαδή μπορεί να προσβάλει σκάφη επιφανείας όσο και υποβρύχια. Η DM2A4 κινείται από ηλεκτροκινητήρα με ενέργεια που παρέχεται από συσσωρευτές. Φέρει κεφαλή 260 χλγρ. υψηλής εκρηκτικότητας PBX (Polymer-bonded explosive) πολυμερούς συνδεδεμένου εκρηκτικού, με ισοδύναμη ισχύ 460 χλγρ. ΤΝΤ, ενώ ανάλογα με την έκδοση είναι ικανή για επίτευξη μέγιστης ταχύτητας της τάξης των 50 κόμβων και εμβέλεια έως και 50 χλμ. Η καθοδήγηση της DM2A4 είναι συνδυασμός από ενσύρματη καθοδήγηση (μέσω οπτικής ίνας, κάτι που την κάνει την πρώτη επιχειρησιακή τορπίλη που καθοδηγείται από οπτική ίνα) και ενεργού και παθητικού σόναρ και μαγνητικού πυροσωλήνα.

Η DM-2A4 διαθέτει και μια ειδική έκδοση με ένα σύνολο ηλεκτρικού συσσωρευτή με μόνο “wake homing” ικανότητα, δηλαδή προσανατολισμού ακολουθώντας τα απόνερα του πλοίου. Σε περίπτωση αποκοπής του καλωδίου της οπτικής ίνας η τορπίλη διαθέτει δυνατότητα αυτόνομης συνέχισης εμπλοκής του στόχου.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους καλύτερους υποβρύχιους στόλους παγκοσμίως, ενώ η γνώση του Αιγαίου από τα ελληνικά πληρώματα, τα οποία έχουν χαρτογραφήσει κάθε σημείο του βυθού του Αρχιπελάγους, αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα.

Είναι γνωστό άλλωστε πως οι Τούρκοι «τρέμουν» κυριολεκτικά τα ελληνικά υποβρύχια. Τρανή απόδειξη, το γεγονός ότι τα ψάχνουν καθημερινά και επί ώρες με ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου και αεροσκάφη. Ξέρουν καλά και οι ίδιοι ότι κάθε σκάφος τους είναι μόνιμα στο στόχαστρο των «αόρατων κυνηγών» που μπορούν να τα στείλουν στον… βυθό μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» – Αποκάλυψη - «βόμβα» για το ταπεινωτικό τέλος του «σουλτάνου»