ΕΘΝΙΚΑ

Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ – Ποιοι Αρχηγοί μένουν στη θέση τους και γιατί

Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ – Ποιοι Αρχηγοί μένουν στη θέση τους και γιατί

Αναλυτικό ρεπορτάζ Newsbomb.gr με όλες οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας – Τι θα γίνει με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ

Ημέρα κρίσεων αναμένεται να είναι η αυριανή (21.01) για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας του στρατεύματος αλλά και η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για τις ετήσιες αξιολογήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, όπου κρίνονται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καθώς και οι Αρχηγοί των Επιτελείων με τους Αρχηγούς της Στρατιάς, του Στόλου και της Τακτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Newsbomb.gr, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει η παραμικρή αλλαγή, με την πολιτική ηγεσία να εκφράζει έτσι την εμπιστοσύνη της στην στρατιωτική, μετά και τις συνεχείς επιτυχίες κατά τις κρίσεις με την Τουρκία το 2020.

Ας δούμε όμως τα πρόσωπα ξεχωριστά:

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Η παραμονή του πρασινοσκούφη Στρατηγού θεωρείται βέβαιη 100%. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τον άριστο συντονισμό των τριών Κλάδων κατά τη διάρκεια των κρίσεων με την Τουρκία, «θωρακίζοντας» τα σύνορα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο.

Στις 19 Ιουνίου 2020, δύο μήνες μετά την κρίση στον Έβρο, ο Στρατηγός Φλώρος είχε τονίσει σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν απολύτως τι θα κάνουν και στον Έβρο και σε νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα» σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκίας.

Ένα μήνα μετά, στις 21 Ιουλίου 2020, το καθεστώς Ερντογάν έδινε εντολή στον τουρκικό στόλο να βγει μαζικά από το ναύσταθμο του Ακσάζ και να κινηθεί προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συντονίζεται άψογα με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και να κατακλύζουν μέσα σε ελάχιστες ώρες το Αιγαίο με ελληνικά πολεμικά πλοία. Οι Τούρκοι αδυνατούσαν να πιστέψουν την ταχύτατη και δυναμική αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που «κλείδωσαν» το Αρχιπέλαγος απ' άκρη σ' άκρη.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως τότε ήταν η αρχή μιας παρατεταμένης ελληνοτουρκικής κρίσης η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα και έχει φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα εμπόλεμης σύρραξης. Ακολούθησαν οι δύο κρίσεις με το Oruc Reis, όπου με αιχμή του δόρατος το Πολεμικό Ναυτικό, η Ελλάδα απέδειξε επί του πεδίου ποιος έχει το «πάνω χέρι» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Το περιστατικό με τον εμβολισμό της τουρκικής ναυαρχίδας KEMAL REIS από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ επιβεβαίωσε την υπεροχή των ελληνικών πληρωμάτων και την ελληνική ναυτοσύνη. Όσο για τον... αέρα, το χουνέρι του Στρατηγού Φλώρου στους Τούρκους κατά τη διάρκεια της άσκησης EUNOMIA στην Κύπρο, είναι από αυτά που θα θυμούνται για χρόνια και θα συζητούν οι Έλληνες πιλότοι και θα προκαλεί εφιάλτες στους γείτονες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή έδειξαν διαρκώς και με συνέπεια, ότι είναι έτοιμες για όλα, βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, γνωρίζουν άριστα την αποστολή τους, έχουν «διαβάσει» τον αντίπαλο, παρακολουθούν κάθε κίνησή του και μπορούν να κινηθούν προς αποτροπή του, όταν αυτό απαιτηθεί. Από την ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου» μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, ναύτη, σμηνίτη, αποδείχθηκε στην πράξη η ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, η εμπειρία, η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε τον άριστο συντονισμό των Επιτελείων από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο Στρατηγός Φλώρος, εκτιμάται ότι θα εξαντλήσει και το ανώτερο των 3+1 ετών παραμονής στην θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Στρατός Ξηράς: Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης

Η «ήρεμη και αποτελεσματική δύναμη» των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που κάθισε στη θέση του Αρχηγού, δεν έχει βιώσει μια ήσυχη μέρα.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρίση στον Έβρο και την ασύμμετρη απειλή της απόπειρας εισβολής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Έχοντας μεγάλη εμπειρία και γνώση της περιοχής, όντας προηγουμένως Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, και έχοντας εξαιρετική συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τους διοικητές της 12ης και 16ης Μεραρχίας, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης κατάφερε μέσα σε ελάχιστες ώρες να «θωρακίσει» τα σύνορα ανακόπτοντας το πρώτο κύμα της υβριδικής επίθεσης από την Τουρκία.

Στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου, ο Αρχηγός ΓΕΣ «φόρτωσε» τα νησιά με οπλισμό και «κλείδωσε» κάθε νησί και βραχονησίδα με τους κομάντο των Ειδικών Δυνάμεων.

Δεν θα μπορούσαμε επίσης να παραλείψουμε τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και στην πανδημία του κορονοϊού, με τα στρατιωτικά εργοστάσια να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες τόσο στην διάθεση αντισηπτικών και μασκών, όσο και στην συνδρομή με κλίνες και ιατρικό προσωπικό.

Στον Αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση πιστώνεται και η σταδιακή βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων σε πολλά στρατόπεδα της Επικράτειας, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε τις αεροδιακομηδές από τα ελκόπτερα της Αεροπορίας Στρατού σώζουν καθημερινά ζωές Ελλήνων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, ακόμα και στο πιο απομονωμένο νησάκι του Αιγαίου.

Η παραμονή του για τουλάχιστον έναν χρόνο στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς, θεωρείται σίγουρη.

Πολεμικό Ναυτικό: Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης

Ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, πιστώνεται την άριστη αντιμετώπιση των τουρκικών επιθέσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αναμφισβήτητα, το Πολεμικό Ναυτικό αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία, αποδεικνύοντας επί του πεδίου το υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης, την αποφασιστικότητα και την ελληνική ναυτοσύνη.

Οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό δεν ήταν λίγες. Η άμεση απάντηση στην έξοδο του τουρκικού Στόλου από το Ακσάζ τον Ιούλιο, ο εμβολισμός της KEMAL REIS από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ο εντοπισμός τουρκικών υποβρυχίων που είχαν εισβάλει στο Αιγαίο, η «θωράκιση» της «ευαίσθητης» περιοχής του Συμπλέγματος της Μεγίστης, το στενό μαρκάρισμα στο ORUC REIS και στον τουρκικό στολίσκο που το σύνόδευε και κυρίως η συνεχής και δυναμική επίδειξη σημαίας από τα πλοία του ελληνικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μερικά από τα… επιτεύγματα του Αρχηγού ΓΕΝ τους τελευταίους μήνες.

Στον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη πιστώνεται επίσης και ο σχεδιασμός για την ενίσχυση του Στόλου με νέα οπλικά συστήματα και φυσικά νέες φρεγάτες, ενώ αξίζει να τονίσουμε πως τόσο στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού όσο και οι παραγωγικές Σχολές, τα κρούσματα κορονοϊού ήταν μηδενικά.

Η παραμονή του στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, είναι δεδομένη.

Πολεμική Αεροπορία: Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης

Ο μεθοδικός και ψύχραιμος Ίκαρος. Ο πάντα χαμηλών τόνων Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης είναι ο αρχαιότερος των Αρχηγών των Επιτελείων, με εμπειρία και άριστη γνώση του Κλάδου.

Αν και πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι ενδέχεται να αντικατασταθεί μιας και συμπλήρωσε τα δύο έτη στην ηγεσία της Αεροπορίας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, ο κ. Μπλιούμης θα παραμείνει επικεφαλής του ΓΕΑ για έναν ακόμη χρόνο.

Ο έμπειρος Ίκαρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εναέριο τείχος σε όλο το Αρχιπέλαγος, με τους Έλληνες πιλότους να αποτελούν τον μόνιμο εφιάλτη των Τούρκων χειριστών που με τρόμο επιχειρούν παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Στον κ. Μπλιούμη πιστώνεται η άριστη συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στον σχεδιασμό της αποστολής ελληνικών μαχητικών στην άσκηση EUNOMIA, όπου η τουρκική αεράμυνα διασύρθηκε, ενώ οι Τούρκοι χειριστές που πήγαν να στήσουν «παγίδα« στα ελληνικά μαχητικά πάνω από το Καστελλόριζο, τελικά κατέληξαν να τρέχουν πανικόβλητοι και χωρίς καύσιμα να βρουν τουρκικό διάδρομο για να προσγειωθούν.

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε και την κοινωνική συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας με τις αεροδιακομιδές, τη συνδρομή σε πυρκαγιές και την έρευνα και διάσωση όπου και όποτε απαιτήθηκε.

Επί των ημερών του μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, έκλεισε η συμφωνία προμήθειας των 18 Rafale, βρέθηκε λύση στο πρόβλημα με τα C-130 και προχωρά η υποστήριξη των C-27 κι η αναβάθμιση των F-16 block50 σε block 52.

Η παραμονή λοιπόν του Αντιπτέραρχου, Γεωργίου Μπλιούμη στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για το μέγιστο θητείας των 2+1 ετών, θεωρείται απολύτως δίκαιη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr στις θέσεις τους παραμένουν και οι απολύτως επιτυχημένοι στη θέση τους Αρχηγοί, Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης και ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Όπως τονίζουν με νόημα πηγές του υπουργείου Άμυνας: «Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει».

Σημειώνεται τέλος πως η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα συζητήσει επίσης μία σειρά σημαντικότατων θεμάτων που αφορούν την οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με το νέο «σχήμα» των Ειδικών Δυνάμεων, τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), τη νέα οργάνωση της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, να βρίσκονται στην κορυφή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμική Αεροπορία: Στη «φωλιά» των Rafale Έλληνες πιλότοι - Η εκπαίδευση στα γαλλικά υπερόπλα