ΕΘΝΙΚΑ

Rafale: Στην Αθήνα η Παρλί για τις τελικές υπογραφές - Φέρνει νέα πρόταση για τις φρεγάτες Belh@rra

Rafale: Στην Αθήνα η Παρλί για τις τελικές υπογραφές - Φέρνει νέα πρόταση για τις φρεγάτες Belh@rra

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, θα βρεθεί τη Δευτέρα (25.01) στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και στη συνέχεια θα υπογραφεί η συμφωνία για την προμήθεια των Rafale. Φέρνει νέα πρόταση για τις φρεγάτες Belh@rra η Γαλλίδα υπουργός.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (25.01), η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, θα βρεθεί στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Εκεί θα την υποδεχθεί ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου μετά τις εθιμοτυπικές συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών και των δυο ομότιμων υπουργών, θα ακολουθήσει το πιο σημαντικό κομμάτι της επίσκεψης της κ. Παρλί στη χώρα μας.

Αυτό δεν είναι άλλο από την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale».

Μετά την υπογραφή της πολύ σημαντικής συμφωνίας για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από πλευράς της κ. Παρλί και του κ. Παναγιωτόπουλου στους εκπροσώπους του Τύπου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Γαλλίδα υπουργός αναμένεται να μεταφέρει στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας και τη νέα της πρόταση για τις τέσσερις φρεγάτες Belh@rra.

Η γαλλική πρόταση για τις Belh@rra

Το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει πως η Γαλλίδα υπουργός θα ερχόταν για την υπογραφή της συμφωνίας για τα Rafale, έχοντας μαζί της και μια νέα πρόταση για τις φρεγάτες Belh@rra.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την ταχύτητα που συζητήθηκε, συμφωνήθηκε, και ετοιμάστηκε η σύμβαση για τα Rafale, επιθυμώντας με θέρμη να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι.

Κατά τις επαφές στο ελληνικό «Πεντάγωνο», Παναγιωτόπουλος και Παρλί καλούνται και πάλι να ανοίξουν το φάκελο «φρεγάτες Belh@rra» και να προσπαθήσουν να λύσουν την ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση απόκτησής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι προτείνουν τέσσερις Belh@rra σε βελτιωμένη τιμή και με κορυφαίο εξοπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το Πολεμικό Ναυτικό. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Naval Group για τέσσερις καινούργιες φρεγάτες Belhara έναντι 3,5 δις χωρίς τον οπλισμό αποτιμάται ως ιδιαίτερα δελεαστική από τους Έλληνες επιτελείς.

Ερωτηματικό ωστόσο αποτελεί η ενδιάμεση λύση που έχουν να προτείνουν η Γάλλοι. Τα έτοιμα πλοία δηλαδή που θα φύγουν από τον γαλλικό Στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να προετοιμαστούν οι ελληνικές Belh@rra. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να προταθούν στην Ελλάδα οι Fremm ή οι La Fayette.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα επιθυμούσε ως ενδιάμεση λύση από τους Γάλλους τις φρεγάτες Fremm, πλοία για τα οποία υπήρξε ενδιαφέρον και στο παρελθόν για απόκτηση από τον ελληνικό Στόλο. Ωστόσο, οι Fremm αποτελούν τις κύριες μονάδες κρούσης του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και είναι πολύ δύσκολο να αποδεσμεύσει δύο πλοία και να τα παραχωρήσει στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν ωστόσο στρατιωτικές πηγές, με ένα πρόγραμμα που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, είναι πιθανό οι Γάλλοι να κάνουν τελικά την υπέρβαση και να παραχωρήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό ως ενδιάμεση λύση έστω μία φρεγάτα Fremm μαζί με μία ή δύο αναβαθμισμένες La Fayette.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατριχιαστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είχαμε σχέση με την 11χρονη, δεν ήταν βιασμός»